هفتمین دور گفتوگوی میانادیانی المصطفی و کلیسای ارتدکس رومانی
هفتمین دور گفتوگوی میانادیانی جامعهالمصطفی و دانشگاه ملی بخارست و کلیسای ارتدکس رومانی، شب گذشته با سخنرانی رئیس جامعهالمصطفی آغاز به کار کرد.
به گزارش ردنا (ادیاننیوز)، پیرو هفتمین دور گفتوگوی میانادیانی حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی، در سخنان خود، با ابراز خرسندی از برگزاری هفتمین دوره این گفتوگوها و عرض تبریک به مناسبت یکصدوبیستمین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و رومانی، اظهار داشت: در شش دوره پیشین گفتوگوها، مطالب مورد نیاز جامعه بشری و جهان مورد بحث قرار گرفت و امیدواریم در هفتمین دور نیز دیگر مطالب مورد توجه هر دو طرف طرح شود و مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
وی، با اشاره به مشکلات فراوانی که بشریت در دنیای پرچالش امروز با آنها روبهروست، ابراز داشت: این گفتوگوهای دوستانه منشأ امیدهای فراوانی است که باید قدر دانسته شود. باید شاکر این دوستی و محبت میان یکدیگر باشیم و از دستاندرکاران برگزاری این گفتوگوها تقدیر نماییم.
رئیس جامعهالمصطفی، با اشاره به موضوع این دوره از گفتوگوها، که به نقش رهبران ادیان در ارتباط و گفتوگوهای میانادیانی اختصاص یافته است، خاطرنشان کرد: در آموزههای قرآنی، همه ادیان الهی دارای ریشه واحدی هستند. خداوند در سوره بقره اشاره میفرماید: «قُولُوا آمَنَّا بِاللَّهِ وَ مَا أُنْزِلَ إِلَیْنَا وَمَا أُنْزِلَ إِلَى إِبْرَاهِیمَ وَ اسْمَاعِیلَ وَ إِسْحَاقَ وَ یَعْقُوبَ وَالْأَسْبَاطِ وَ مَا أُوتِیَ مُوسَى وَ عِیسَى وَ مَا أُوتِیَ النَّبِیُّونَ مِنْ رَبِّهِمْ لَا نُفَرِّقُ بَیْنَ أَحَدٍ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ». در این آیه، خداوند به مؤمنان دستور میدهد که بگوییم همه به خدای واحد عالم و آنچه به پیامبران اسلام و پیامبران پیشین فرستاده شده است، ایمان داریم و فرقی میان انبیای خداوند و منشأ ادیان قائل نمیشویم و تسلیم فرمان الهی هستیم و ریشه همه ادیان را با خالق هستی مرتبط میدانیم.
وی ادامه داد: همین کلمات در آیه ۸۴ سوره آلعمران با اندکی تفاوت بیان و تأکید شده است ما فرقی میان منشأ ادیان الهی قائل نیستیم و همه را از سوی خدای متعال میدانیم. این تأکید در برخی دیگر از آیات قرآن کریم مانند آیه ۲۸۵ سوره بقره نیز دیده میشود که تفرقه و جدایی میان رسولان الهی را منتفی میداند، هر چند به دلیل تفاوتهای زمانه، ممکن است در برخی آموزهها و دستورات ادیان الهی اختلافاتی نیز دیده شود.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی، با تأکید بر اینکه در قرآن کریم، از همه مؤمنان و پیروان ادیان دعوت شده است با توجه به ریشه واحد و مشترکات فراوانی که میان ادیان الهی وجود دارد، این اشتراکات را مبنای زندگی برادرانه، همراه با احترام و مسالمتآمیز قرار دهند، تصریح کرد: ما گرد هم آمدهایم تا زندگی مؤمنانه و مسالمتآمیز همراه با احترام به عقاید و حقوق یکدیگر و ارزشهای اخلاقی برابر میان خود را پاس داریم. براساس این اصول مشترک، میتوان در برابر بحرانهای مشترکی که همه بشریت و پیروان ادیان را آزار میدهند، بایستیم و به یکدیگر کمک نماییم.
وی سست شدن ایمان و کمرنگ شدن معنویت را یکی از مخاطرات جدی بشر امروز دانست و گفت: رهبران همه ادیان الهی وظیفه دارند برای ترویج ایمان و معنویت در جهان تلاش نمایند. چالش و مشکل بزرگ دیگری که با آن روبهرو هستیم، افراطگرایی، خشونتها، جنگطلبیها و تحریمهای ظالمانه علیه مردمی است که به دنبال زندگی صلحآمیز و سعادتمند هستند و در جای جای دنیای امروز شاهد این مشکلات هستیم.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر عباسی یادآور شد: نمونه این رفتارهای ظالمانه در منطقه ما، در جنگی که به مردم مظلوم یمن تحمیل شده است یا تحریمها و فشارهای ظالمانه برخی دولتها علیه مردم استقلالطلب و آزادیخواه ایران اسلامی به روشنی دیده میشود.
وی چالش مشترک دیگر همه انسانها را آسیبهایی دانست که در دهههای اخیر به ارزشهای اخلاقی و به ویژه نظام خانواده وارد شده است و ادامه داد: این آسیبها موجب بروز مشکلات و رنج فراوان برای علاقهمندان به زندگی مؤمنانه شده است و دغدغه مشترک میان همه پیروان ادیان است. باید توجه داشت راه درمان این چالش مشترک، با گفتوگو و چارهجویی مشترک به دست میآید. قطعا رهبران ادیان و مسئولان مراکز و نهادهای دینی، مسئولیت سنگینی در این زمینه برعهده دارند.
رئیس جامعهالمصطفی ادامه داد: رهبران دینی به مثابه مربی و معلم وظیفه دارند این ارزشها را به دیگران بیاموزند و گفتوگو در این زمینه را به پیروان ادیان یادآور شوند. از جانب دیگر، راهبران دینی به مثابه رهبران اجتماعی و شخصیت بانفوذ موظفاند زمینه اجتماعی را برای این گفتوگوها و ارتباطات فراهم وی با تأکید بر لزوم همکاری بیشتر نهادها و مراکز دینی ادیان مختلف در این مسئولیت مشترک، اذعان داشت: در جهان مسیحیت، مجموعه واتیکان، کلیسای ارتدکس شرقی، کلیسای ارتدکس رومانی و شورای کلیساهای جهان و در جهان اسلام، مراکزی همچون دانشگاه الازهر، حوزه علمیه قم و نجف و جامعهالمصطفی، که دانشگاه بزرگ اسلامی بینالمللی است، مسئولیت دارند و بیش از هر زمان دیگری این مراکز باید به یکدیگر نزدیک شده، گفتوگو نمایند.
رئیس جامعهالمصطفی، با تأکید بر آمادگی این دانشگاه برای حضور و نقشآفرینی بیشتر در این همکاریها و گفتوگوهای میانادیانی، اظهار داشت: این وظیفه، امروز بیش از هر زمان برعهده همه ما مسئولان مراکز علمی و رهبران دینی قرار دارد و امیدواریم استمرار این همکاریها و نتایج این گفتوگوها، بتواند ما را در غلبه بر مشکلات یاری نماید.