کشیدن سیگار حرام | فتوای دردسرساز در فقه اباضیه عمان
جانشینی مفتی اعظم عمان با اعلام حرام بودن کشیدن سیگار جنجال و دردسری جدید برای فقه اباضیه که یکی از مذاهب فقهی رایج در جهان اسلام است، ایجاد کرد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، شیخ «سالم بن علی النعمانی» در ضمن پخش زنده رادیویی در مسقط اعلام کرد که کشیدن سیگار حرام است و دلیلی بر کراهت آن وجود ندارد. اعلام رسمی و عمومی این نظر فقهی، فضای مذهبی عمان را شوکه و بازتابهای ضد و نقیض فراوانی را ایجاد کرده است. برخی از فعالان مجازی عمانی این فتوا را بی مقدمه، دردسرساز و خلاف مشهور در فقه اباضیه اعلام کرده و اینگونه اعتراض خود را اعلام کرده اند.
ساکنان سلطنت نشین عمان در بین کشورهای حاشیه خلیج فارس، به انجام تکالیف شرعی فقهی اهتمام ویژه ای دارند و از این جهت متمایزند.
فقه اباضیه یکی از مذاهب فقهی رایج در جهان اسلام بویژه عمان، شمال آفریقا و تونس است. در حال حاضر «فرحات بن علی الجعبیری» رهبر فقهی اباضیه شمال آفریقا و «احمد بن حمد الخلیلی» مفتی اعظم عمان است. در کنار شیخ کهلان بن نبهان الخروصی، برخی «النعمانی» را یکی از گزینه های مطرح، برای جانشینی مفتی اعظم عمان معرفی کرده اند.
پانوشت:
حکم مصرف سیگار در اهل سنت اختلافی است. گروهی حکم به حرمت، دسته ای حکم به کراهت و رسته ای آن را مباح می دانند.
نخستین دلیل بر حرمت سیگار از فقهای نظر اهل سنت، مست کنندگی و شبه مسکر بودن آن است؛ به ویژه آنکه مصرف آن، پس از مدتی طولانی حالت سکر ایجاد می کند. دومین دلیل حرمت تولید بوی بد و اسراف آن است. سومین و عمده دلیل تحریم آن، آسیب جسمی است که همه بر آن متفق هستند و سبب شده برخی آن را بدعتی قبیح معرفی کنند.
برخی فقها اهل سنت آن را «مکروه تحریمی» و مبتلا به آن را «فاسق» می خوانند تا جایی که حکم اقتدا کردن به دائم التدخین را مکروه شدید می دانند.
برخی نیز حکم به اباحه داده اند؛ زیرا دلیلی بر تحریم آن وجود ندارد و تفتیر، اسکار و ضرر آن ثابت نشده است و حکم آن ملحق به قاعده«الاصل فی الاشیاء الاباحه»است. نهایتا اینکه؛ اگر ثابت شود که دخانیات اضرار تام دارد، حرام و اگر اضراری نداشت حکم آن اباحه است.