ادیان نیوز: آیتالله محمدعلی تسخیری، مشاور مقام معظم رهبری در گفتوگو یی به مناسبت میلاد پیامبر و هفته وحدت، اصلیترین موانع وحدت امت اسلام را توطئه و تلاش استکبار جهانی به ویژه کشور انگلیس دانست و گفت: مانع اصلی وحدت در میان مسلمانان، توطئههای استکبار جهانی و کشورهای غربی به ویژه کشورانگلیس است که از اتحاد جهان اسلام وحشت دارد و لذا بر طبل تفرقه شیعه و سنی می کوبد. به نظر من موانع اصلی را در آنجا باید جستجو کرد.
وی افزود: از سوی دیگر در درون امت اسلام نیز مسائلی وجود دارد که از تفرقه میان مسلمانان سود برده و از این راه و به منافعی می رسند که می توان به منافع شخصی برخی از منتسبین به غرب و حکومتهای مزدوری که در منطقه وجود دارند، اشاره کرد. البته باید به گرایشهایی نیز اشاره کرد که نه از وابستگی به غرب و نه منافع شخصی رهبران بلکه از جهالت و عدم آگاهی ناشی میشود. گرایشهای افراطی در بین برخی اتباع مذاهب وجود دارد. مانند سطحینگری، سب و وهن به مقدسات مذاهب دیگر. اینها شاید به کسی وابسته نباشند، ولی اعمالی که از جهالت آنان ناشی میشود، آب را به آسیاب دشمنان اسلام و مسلمین میریزد و در خدمت آنان خواهند بود.
وی در ادامه ضمن هشدار به کسانی که به نام شیعه یا سنی در ایران مقدسات یکدیگر را مورد هتاکی قرار می دهند، افزود: اخیرا گروههایی در ایران پیدا شده اند که حتی مقام معظم رهبری نیز از آنان لب به شکایت گشوده است. این گروهها که گاه به مقدسات بخشی از امت اسلامی توهین میکنند، یا جاهلاند یا مزدور دشمنان امت اسلام. اینها کسانی هستند که اگر خود را شیعه بنامند، از جانب شیعیان مطرودند و اگر هم سنی بنامند، از جانب آنان طرد میشوند. امکان ندارد کسی خود را مسلمان بنامد و بر طبل تفرقه بکوبد.
رفتار امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در عمل به مبانی وحدت را باید الگوی خود قرار دهیم
رییس سابق مجمع جهانی تقریب مذاهب در ادامه گفتوگو به بنیانهای تقریب مذاهب اشاره کرد و گفت: اساسی که باعث تقریب مذاهب می شوند، شامل مبانی اسلام و اصول دین است که توجه به آن نتیجهاش تقریب مذاهب خواهد بود. مبانی مانند ایمان، قرآن و احادیث، سیره نبوی(ص) و رفتار اهل بیت(ع) حاکی از دعوت به عقلانیت و منطق در برخورد با مذاهب همدیگر، آزادی اجتهاد و نهایتا گفتوگوی بین افراد در مذاهب بر پایه اشتراکات است که در تئوری جامع گفتوگو در قرآن کریم بر آن تأکید شده است. به این مسائل باید اصولی مانند وحدت به وسیله کتاب قرآن، رجعت به مسئله اخوت و برادری در صدر اسلام نیز اشاره کرد که منتج به وحدت بین مسلمین خواهد شد. انگیزههای تقریب در متون اسلامی و رفتار رهبران و علما موجود است. اگر دقت داشته باشیم همه این اصول و مبانی در رفتار حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری نمود پیدا کرده است. ما باید رفتار این دو بزرگ را به عنوان الگویی مد نظر قرار داده و در توجه به اصول وحدت و برقراری آن تلاش کنیم.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به رفتار و گفتار ائمه معصوم و تلاش آنان برای حفظ وحدت مسلمین به حدیثی از امام ششم شیعیان حضرت امام صادق(ع) اشاره کرد که میفرمایند شما میتوانید در حین نماز جماعت به علمای اهل سنت اقتدا کنید و پشت سر آنها نماز بخوانید. کسی که در صف اول باشد، مانند این است که پشت سرپیامبر(ص) ایستاده است و ثواب نماز جماعت با پیامبر را خواهد برد.
آیتالله تسخیری یاد آور شد: اگر عملی نتیجهاش به وحدت منجر شود، انجام آن از نظر من بلااشکال است. مثلا در حین فریضه حج اگر پیشنماز وهابی بود، صرفا برای حفظ وحدت با عامه مسلمانان و جلوگیری از تفرقه پشت سر آنان نماز خواندن بلااشکال است.
احترام به مقدسات اهل سنت با الگو قرار دادن بزرگان آنها متفاوت است
وی همچنین با تاکید دوباره بر احترام به اصول و عقاید تمامی مسلمانان، احترام گذاشتن و الگو برداری از رفتار بزرگان اهل سنت را دو مسئله متفاوت ارزیابی کرد و گفت: احترام گذاشتن به مقدسات اهل سنت با الگو قرار دادن رفتارهای بزرگان آن مذهب دو مسئله متفاوت هستند. شما میتوانید هر کسی را برای خود الگو قرار دهید یا اینکه این کار را انجام ندهیم، اما باید مقدسات همدیگر را احترام بگذاریم. اهل بیت برای مسلمانان شیعه به طوراخص و صحابه نیز برای عموم مسلمین همین گونهاند. نباید به آنها بیاحترامی کرد.
مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، گفتوگوی خود را با اشاره به محکوم کردن جریانهای تکفیری از جانب علمای جهان اسلام به پایان رساند و گفت: گروههای تکفیری از جانب دشمنان اسلام حمایت میشوند. ایدههای آنها ایدههای اسلامی نیست، بلکه ضد اسلامیست و تلاش آنها تفرقه بین مسلمانان و بدنام کردن اسلام است.
وی در پایان اظهار کرد: هم علمای شیعه و هم علمای اهل سنت در اجلاس های مختلفی که در قم، ریاض و اخیرا در قاهره برگزار شده بود، تکفیر را محکوم کردند. همچنین مجمع فقه اسلامی که علمای بزرگ و برجسته جهان اسلام در خود جای داده است، تکفیر را مردود شمرده و آن را محکم کردهاند، زیرا بر خلاف ایدههای پیامبر اسلام(ص) است.
منبع: ایکنا