روز کفاره همان یوم کیپور بهمثابه مهمترین جشن مذهبی یهودیان و مقدسترین روز در گاهشماری و تقویم عبری بهشمار میآید و همهساله جامعه یهودی سراسر جهان در این ایام اعمال خاصی را انجام میدهند.
به گزارش سرویس اجتماعی ردنا (ادیان نیوز)، یوم کیپور Yom Kippur (به عبری: יוֹם כִּפּוּר و به عربی: یوم الغفران) مقدسترین روز در تقویم مقدس یهودیان در نظر گرفته میشود. این نشاندهنده پایان «روزهای هیبت» است، دورههای ۱۰ روزه که از روز هشانا، دیگر روز مقدسی است که سال نو یهودیان را جشن میگیرند، آغاز میشود.
در تارنمای آموزش آیین یهودیت (My Jewish Learning) آمده: «روزه گرفتن برای هریک از ما فرصتی است تا یوم کیپور را به روش خودمان گرامی بداریم».
یوم کیپور در انگلیسی به معنای «روز کفاره» است و بر توبه و بخشش برای اشتباهاتی که ممکن است در سال گذشته مرتکب شود، مورد توجه قرار گیرد.
یوم کیپور که به معنی روز گناهان است و به نام روز آمرزش نیز شناخته می شود. مهمترین جشن مذهبی مذهبی و مقدسترین روز در گاهشماری عبری است.
تبارشناسی لغوی اصطلاح «یوم کیپور»
ریشه این روزه، به عفو بنی اسرائیل از جانب خداوند در صحرای سینا بازمیگردد. حضرت موسی اولین بار، چهل روز در کوه سینا توقف کرد تا تورات را دریافت نمود (ده فرمان)، و پس از بازگشت از کوه، تمرد گروهی از بنیاسرائیل را مشاهده کرد. پس از توبیخ قوم و پشیمانی آنها، چهل روز دیگر در بالای کوه برای قوم طلب عفو کردن و پس از آن، به فرمان خداوند، ۴۰ روز دیگر در بالای کوه رفت تا برای دومین بار لوح ده فرمان را دریافت کرد. موسی در ماه هفتم از کوه پایین آمد و چون این روز برای بنیاسرائیل، نشان عفو خطاهای آن را از سوی خداوند بود، این روز به عنوان دهم گیپور، یعنی روزش گناهان تعیین شد.
سنت و رسم زیبای انسانی در میان یهودیان
یهودیان پیش از فرا رسیدن «یوم کیپور» نزد آنانی می روند که شاید ستمی نسبت به آنها مرتکب شده باشند و از آنها پوزش می طلبند و بدهی های خود را می پردازند و دین خود را ادا می کنند. نام دیگر «یوم کیپور» («روز کفاره»» روز پوزش») است. «میشنا»، یکی از مهمترین منابع مکتوب شریعت یهود، میآموزد که در آغاز سال نو همه بندگان خدا از نظرش میگذرند و مورد داوری قرار میگیرند و به آن ترتیب تا «یوم کیپور»، ده روز مجال و فرصت برای توبه از گناهان است.
روزه کیپور سندی جاویدان در تورات
این تنها روزه یهودیان است که در تورات به آن اشاره شده است: «روز دهم ماه تیشری عید خداوند است. در این روز تمامی کارهای خود را متوقف کنید، از خوردن و آشامیدن بپرهیزید و به تطهیر روان خویش بپردازید. این روز، روز پاک کردن گناهان و اشتباهات است. هر سال در این روز اعمال خویش را به یاد آورید و از آنچه به راستی و درستی انجام نداده اید، طلب مغفرت نمائید. باشد که گناهان شما بخشوده گردد.»
هدف این روزه گرفتن این است که مردمان به یک سال گذشته خود نگاهی بیاندازند و از گناهانشان توبه کنند و برای داشتن سالی خوش و همراه با سلامتی در پیش رو دعا کنند. در تقویم شمسی-قمری یهودیان یوم کیپور در نهمین روز ماه تیشری آغاز و در دهمین روز از این ماه تمام میشود.در تقویم تقویم، تیشری اولین ماه از سال تقویمی و هفتمین ماه از سال میلادی است.
فرآوری: محمد پناه زاده
منابع:
mohabat news