خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

محقق‌داماد: یکی از امتیازات فرهنگ اسلامی احترام به علم است

نکوداشت 12 چهره نامدار حوزه فقه و ادب و فرهنگ؛

احترام به علم امتیاز فرهنگ اسلامی است، ما در تاریخ ملاحظه می‌کنیم که دانشمندان مورد احترام و تکریم بوده‌اند. این احترام به علم باعث ادامه علم می‌شود.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، نکوداشت ۱۲ چهره نامدار حوزه فقه و ادب و فرهنگ اسلامی و ایرانی، همراه با مراسم رونمایی از تمبر یادبود آنان روز گذشته ۲۴ آذر ۱۴۰۱ در تالار وحدت برگزار شد.

در «یادبود تجلیل از نام‌آوران ایران در همایش بین‌المللی مخطوطان مشرق‌زمین» آیت‌الله احمد حسینی اشکوری، دکترفتح الله مجتبایی، آیت‌الله سیدمحمود مرعشی نجفی، استاد محمدعلی موحد، آیت‌الله سیدمصطفی محقق داماد، استاد سیدعبدالله انوار، دکترغلامحسین ابراهیمی دینانی، دکتر مهدی محقق، دکتر علی رواقی، دکتر نجفقلی حبیبی، دکتر علی اشرف صادقی و استاداحمد سمیعی گیلانی تجلیل شدند.یادبود تجلیل از نام‌آوران ایران

علی حیدری یسائولی به عنوان دبیرهمایش، از دکترشالویی رئیس هیئت‌مدیره بنیاد رودکی و رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی دعوت به سخنرانی کرد. شالویی بیان کرد: بنیاد فرهنگی هنری رودکی و تالار وحدت، افتخار می‌کند که میزبان چنین رویداد برجسته‌ای با حضور چنین نخبگان و فرزانگانی از این مرز و بوم باشد. چهره‌های نام‌آوری که برای جامعه فرهنگ و علم و ادب ما شناخته شده هستند. آنچه به عنوان رسالت امروزی ما مطرح است، معرفی چنین چهره‌هایی به جوانان و نسل نو است. این چهره‌ها، به مانند اسوه‌هایی پایدار برای جوانان اند.

وی بیان کرد: ما در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، بیشتر اهتماممان بر آن است که نسل جدید و نوپای امروزی با چنین شخصیت‌های موثر و تاثیرگذاری آشنا شوند. نه حتی برای مسلمانان بلکه برای سایر ادیان نیز، چنین فرزانگانی می‌توانند نشانه ترقی باشند. باید تا جایی که می‌توانیم نور چنین انواری را به جهان برسانیم.

استفاده از ظرفیت ابزارهای هنری نظیر موسیقی، سینما و…

شالویی گفت: امیدوارم در آینده نیز از این دست برنامه‌ها برای معرفی بزرگان، فراوان داشته باشیم. برای معرفی باید از همه ابزارهای موجود، خاصه ابزارهای هنری، بیشتر بهره بگیریم؛ چه سینما، چه حوزه‌های تجسمی و چه موسیقی.

 

سید مصطفی محقق‌داماددکتر سیدمصطفی محقق داماد، فیلسوف برجسته ایرانی، دیگر سخنران این مراسم بود. وی سخنرانی خود را با اشعاری آغاز کرد: «آن را که علم و دانش و تقوا مسلم است/ هرجا قدم بنهد، قدمش خیر مقدم است/ کس را به مال نیست بر اهل کمال، فضل/ علم است آنچه مظهر اولاد آدم است».

محقق‌داماد پس از تبریک و تشکر از برگزارکنندگان، استادان حاضر در مراسم را از بزرگان فرهنگ این کشور معرفی کرد و گفت: هرچه بگویم کم گفته‌ام. به دلیل سن زیادی که بر من گذشته، بر تاریخ فرهنگ این کشور در قرن معاصر نسبتا مطلع هستم. روزی را به خاطر دارم که در قم، تنها دو کتابخانه وجود داشت، یکی کتابخانه فیضیه و دیگر آستان مقدسه فاطمه معصومه(س)، وقتی این هنگامه بزرگ تاسیس شد، به سان پناهگاهی برای اهل پژوهش در آمد. در کتابخانه مرعشی نجفی نیز، حضرت آیت‌الله مرعشی نجفی زحمات زیادی کشیدند و کتاب‌ها را به رنج و تلاش خود تهیه می‌کردند. این‌ها همه سابقه‌های فرهنگی ماست.

آیت‌الله محقق داماد

وی افزود: بزرگان حاضر در این مراسم پاسداران زبان پارسی هستند که ما باید به این زبان آشنا باشیم و به آن افتخار کنیم. تمدن اسلامی وقتی آگاهی‌سازی می‌کند که ما به آثار این بزرگان مراجعه می‌کنیم.

محقق‌داماد با اشاره به آیه «هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ» «آیا دانایان و نادانان با هم برابرند؟» بیان کرد: مخاطب این سوال، وجدان بشری است. عقل سلیم و خردمند بشر پاسخ آن را می‌دهد: هرگز برابر نیستند. خدا نکند روزی برسد که شاهد پاسخ‌هایی بر خلاف وجدان بشری در جامعه باشیم.

شکوفایی فرهنگ اصیل ایرانی-اسلامی

وی اضافه کرد: روزگاری استقبال از کتابخانه‌ها کم بود اما به حمدالله به تدریج آن فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی همچون تمدنی بزرگ در ایران شکوفا شد. خدایا این نعمت را از ما مگیر.

یادبود تجلیل از نام‌آوران ایران

احترام به علم باعث ادامه علم می‌شود

مهدی محقق دیگر سخنران این مراسم بود. وی بیان کرد: یکی از امتیازات فرهنگ اسلامی احترام به علم است. ما در تاریخ ملاحظه می‌کنیم که دانشمندان مورد احترام و تکریم بوده‌اند. این احترام به علم باعث ادامه علم می‌شود. ما در این ۱۴۰۰ سال مشاهده می‌کنیم که روز به روز شمار دانشمندان بزرگ بیشتر می‌شود. از این جهت است که ما باید این سنت را ادامه بدهیم و از علم دانشمندان احترام و تکریم نماییم.

ضرورت توجه به تقدیر و تجلیل از مفاخران

وی افزود: تقدیر و تکریم علم، باعث می شود تا نسل آینده نیز قدم به جای پای قدم بزرگان بگذارند. از بانیان این مراسم تشکر می‌کنم که این دانشمندان را گرد هم آورده‌اند تا به یاد گذشته پر افتخار این مملکت باشیم. امیدوارم تعداد این گونه مراسم‌ها بیشتر شود.

یادبود تجلیل از نام‌آوران ایران

دین محمدی یگانه‌ساز است

دیگر سخنران این مراسم، احمد سمیعی گیلانی طی سخنانی عنوان کرد: ما حقیقت اسلام را باید بشناسیم و بشناسانیم. حقیقت اسلام، دین و سیره محمدی است. دین دو بخش دارد، طبع و وزن، آنچه لایتغیر است طبع است. طبع سرشت انسانی است که تغییر نمی‌کند. توحید، نبوت، معاد؛ توحید باب تفعیل است یعنی یگانه‌سازی. دین محمدی یگانه‌ساز است نه تفرقه‌افکن.

وی ادامه داد: ما بایستی سیره محمدی را در مدارس و دانشگاه‌ها تعلیم بدهیم. من همیشه پیغمبرمان را رسول خطاب می‌کنم چون رسول، تنها پیامبر نیست، رسالت دارد. محمد رسالتش یگانه‌سازی اعراب بود؛ کسانی که هر کدامشان یک بتی داشتند و ۹ ماه در سال را به جنگ با یکدیگر می‌پرداختند. محمد، از این‌ها، یگانه ساخت. یک ملت ساخت. من فکر نمی‌کنم در تاریخ جهان، کسی متجددتر از رسول اکرم بوده باشد.

منبع ایبنا
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.