آزادی مذهبی در پاکستان نگران کننده است/ فرقه احمدیه تحت آزار سیستماتیک قرار دارد
براساس گزارش جدید یک گروه برجسته حقوق بشری، وضعیت آزادی مذهبی در پاکستان نگران کننده است و از طرفی برخی فرق مذهبی نظیر فرقه احمدیه در پاکستان دچار آزار سیستماتیک هستند.
به گزارش سرویس ترجمه ردنا (ادیان نیوز)، به نقل از “الجزیره”؛ گروه حقوق بشری(HRCP) درخصوص آزادی مذهبی در پاکستان در گزارش جدید منتشرشده خود با عنوان “نقض ایمان: آزادی دینی یا اعتقادات در سال ۲۲-۲۰۲۱” تأکید کرد: روند حوادث مربوط به تعقیب و آزار و اذیت اقلیتهای دینی در پاکستان بین ماههای جولای و ژوئن ۲۰۲۲ ثابت باقیمانده است.
گزارش نشر شده بهطور عمده روی “تغییر اجباری مذهب، توهین به عبادتگاههای اقلیتهای دینی و به حاشیه رانده شدن فرقه احمدیه در پاکستان” تمرکز کرده است.
گزارش همچنین “استانداردهای ملی درسی” در بخشهایی از پاکستان که به اعتقاد فرقه احمدیه فضای حذف و به حاشیه رانده شدن اقلیتهای دینی در این کشور را ایجاد کرده است را زیر سؤال میبرد.
گزارش با استناد به رسانههای محلی پاکستان نشان میدهد در سال ۲۰۲۱ تنها شصت مورد از تغییر اجباری دین در استان سند پاکستان گزارششده که هفتاد درصد آن به دختران زیر سن هجده مربوط میشود.
گروه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل نیز ماه گذشته از آدمربایی، ازدواج اجباری و تغییر اجباری دین در بین اقلیتهای مذهبی در پاکستان اظهار نگرانی کرده و از پاکستان خواسته بود برای کاهش یا رفع آن اقدام کند.
این در حالی ست که ازدواج اجباری و تغییر اجباری دین در اسلام ممنوع شده است.
بر اساس گزارش گروه حقوق بشر پاکستان، حدود نودوشش درصد از جمعیت دویست و هفتمیلیوننفری پاکستان را مسلمانان، ۲.۱ درصد را هندوها، ۱.۶ درصد را مسیحیان و تنها ۰.۲ را فرقه احمدیه تشکیل میدهد.
شیعیان پاکستان که بر اساس دادههای سرشماری اقلیت مذهبی بهحساب نمیآیند در حدود بیست درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.
باید گفت “میرزا غلام احمد” فرقه احمدیه را تأسیس نمود. بنیانگذار این مذهب چون ادعای مهدویت و منجی گری میکرد در میان تشیع و اهل سنت بهعنوان یک مذهب ارتدادی شناخته میشود. فرقه احمدیه اما شاخهای از اسلام پنداشته میشود و در پاکستان، هند، بنگلادش و اندونزی بیشترین طرفدار را دارد.
بر اساس قوانین سختگیرانه دولتی فرقه احمدیه حق انجام فعالیتهای مذهبی و برپایی مساجد خودشان در پاکستان را ندارد و شیوخ سنی و شیعه آنها را مرتد و گمراه میدانند.
گزارش میافزاید شواهد مربوط به توهین به مقدسات و قوانین توهینآمیز نسبت به اقلیتهای دینی در پاکستان در حال افزایش است.
گزارش همچنین نسبت به استفاده برخی افراد از این قوانین توهینآمیز به مقدسات اقلیتهای دینی برای پیاده کردن انتقامجوییهای شخصی همانطور که اغلب اتفاق افتاده هشدار میدهد.
دادههای سازمان حقوق بشر پاکستان در سال ۲۰۲۱ نشان داد دستکم پانصد و هشتادوپنج مورد از توهین به مقدسات در این سال توسط پلیس ثبت شد که بیشتر آنها در استان پنجاب بوده است. از این تعداد حداقل شانزده مورد علیه فرقه احمدیه گزارششده است.
بر اساس آمار خبرگزاری الجزیره، از سال ۱۹۹۰ میلادی به بعد حداقل هشتاد مورد قتل مرتبط با اتهامات توهین به مقدسات در پاکستان اتفاق افتاده است.
بر پایه گزارش سازمان حقوق بشر پاکستان، پنجاهوسه درصد از سخنان نفرت پراکنانه در فضای مجازی در پاکستان علیه اقلیت مذهبی احمدیه بوده است.
فرقه احمدیه ضمن درخواست از دولت پاکستان برای حفاظت از خودشان، خواستار بازبینی برنامههای ملی درسی در این کشور میباشند. به اعتقاد آنها حذف موضوعات سکولار حاوی محتویات دینی از برنامه ملی درسی در پاکستان میتواند هرگونه تبعیض علیه اقلیتهای دینی در این کشور را به حداقل برساند.
در گزارش سازمان حقوق بشر پاکستان آمده است اگر بهصورت فوری اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از محدود ساختن آزادیهای دینی از سوی دولت پاکستان روی دست گرفته نشود، خشونتهای مذهبی افزایشیافته وضعیت آزادی دینی ازآنچه هست وخیمتر میشود.
گزارش همینطور از دولت پاکستان میخواهد قوانینی برای جرم انگاری تغییر اجباری دین وضع کند و با اقدام درزمینهٔ کاهش افراطگرایی دینی و اکثریتگرایی از بروز خشونتهای مذهبی در این کشور جلوگیری نماید.
تأسیس یک گروه ملی مستقل برای اقلیتهای دینی در پارلمان پاکستان از دیگر خواستههای گزارش است.
“فرح ضیا”، مدیر گروه حقوق بشر پاکستان گفت در سیاستهای بلندمدت دولت پاکستان برای حفاظت از اقلیتهای دینی اقدامات خاصی پیشبینینشده است.
وی افزود:”بسیار طنزگونه است که پاکستان علیرغم یک کشور با جمعیت حداکثری مسلمان از شروع تأسیس خود با موضوع حق شهروندی یکسان در چالش بوده است.”
در قانون اساسی پاکستان و مجازات آزار و اذیت پیروان اقلیتهای مذهبی در مقیاس کلان نوعی از تعصبات علیه اقلیتها همواره به چشمخورده است.
وی تأکید کرد:”مشکلات موجود در تأسیس یک گروه ویژه اقلیتهای دینی، برنامه ملی درسی واحد و مبارزه با تغییر اجباری دینی” بهخوبی احساس ناامنی فرقه احمدیه بهعنوان یک جامعه مسلمان را نشان میدهد.
پاتریشیا گوسمن، معاون مدیر آسیایی دیده بان حقوق بشر، نیز گفت گزارش گروه حقوق بشر پاکستان بهخوبی نشان میدهد آزادی دینی و اعتقادات در پاکستان درخطر قرار دارد.
وی افزود مقامات پاکستانی برای رفع تعصب قانونمند علیه اقلیتهای دینی در این کشور میبایست اقدامات فوری روی دستگیرند تا جلو آزار و اذیت و به حاشیه رانده شدن اقلیتها در پاکستان گرفته شود. پاکستان همینطور باید مرتکبین خشونت و آزار و اذیت اقلیتهای دینی را مجازات کند.
خبر اصلی «وضعیت نگران کننده آزادی مذهبی در پاکستان» را اینجا بخوانید.