برای آشنایی با شیعه پژوهشی در فرانسه یکی از جامعهشناس و مردمشناسان بزرگ فرانسوی به نام «هشام داوود» در مصاحبه مکتوبی به زوایای مختلف مذهب تشیع در کشور فرانسه پرداخته است و اندیشه شیعه در این کشور را مورد ارزیابی قرار داده است. در پایان مصاحبه نیز مخاطبان گرامی میتوانند فایل pdf مقاله آشنایی با «شیعه شناسی در فرانسه» را دانلود و مطالعه کنند.
به گزارش سرویس اجتماعی ردنا (ادیان نیوز)، دکتر هشام داوود پژوهشگر رشته مردمشناسی و فارغالتحصیل این رشته در یکی از دانشگاههای معتبر فرانسه است. موضوع رشته تخصصی وی مطالعات میدانی درباره مسائل مربوط به ازدواج، خویشاوندی، خانواده، قبیله و باورهای دینی و مذهبی و مفاهیمی دیگر است. در حال حاضر او در مرکز ملی پژوهشهای علمی در فرانسه مشغول به فعالیت است. هشام داوود معتقد است شاخه پژوهشی علوماجتماعی و انسانی این مرکز در حال حاضر به مردمشناسی حج، مسائل اقتصادی و نیز طرح بزرگ مطالعاتی در مورد شیعه امروز میان قم و نجف را در دستور کار خود قرار داده است.
در ادامه پارهای از گفتهها و سخنان وی در این مصاحبه را میخوانید:
در بخش اولیه این مصاحبه داوود در پاسخ به این سؤال که نظر متفکران فرانسوی درباره خاستگاه تشیع چیست، گفتند: درباره موضوع و مسئله تشیع در فرانسه کمتر کار شده و مرکز و نهاد فنی و تخصصی خاصی وجود ندارد. اما مرکز ملی «پژوهشهای علمی در فرانسه» به عنوان یکی از اندیشکدههای مهم این کشور و حتی در سراسر اروپا به شمار میرود که دارای رشتههای تخصصی فراوان و امکانات متعددی است. بسیاری از پژوهشگران مرد و زن در این مرکز، متخصص جوامع و پژوهشهای اسلامی هستند.
علوم اسلامی در فرانسه رو به رشد است
همانطور که مستحضر هستید، علوم اسلامی در فرانسه همانند نقاط دیگر جهان، روند رو به رشدی دارد. این روند با رویکرد شرقشناسی کلاسیک قرن ۱۹ و ابتدای قرن ۲۰ آغاز شد و از طریق مطالعه، ترجمه، آگاهی از متون مقدس و شناخت عظمت آنها و نیز تلاش واقعی جوامع برای تفسیر و فهم این متون، ادامه یافت. ورود من به پژوهشهای دینی از دریچه مردمشناسی اجتماعی و جامعهشناسی دینی بود. چراکه شناخت پرسشهای عمومی درباره روند پیشرفت نوعی از اندیشه، مذهب و بازتاب اعتقادات بر رشد و توسعه اجتماعی در منطقه و جهان برای من جالبتوجه است.
هانری کربن منبع شناخت معنوی فرهنگ شیعه در فرانسه بود
در جهان اندیشههای دینی فرانسه این مسئله قابل ردگیری است که تأثیر هانری کربن بر فضای فکری فرانسه جهت شناخت اسلام و تشیع بسیار سرنوشتساز بود. کربن بر نسلی از فرانسویها همچون مردمشناسانی نظیر: «جان پییردی گار»، «لوکار» و «یان ریشار» بسیار تأثیر گذاشت. آثار هانری کربن منبع دستاول برای آشنایی با تشیع بود. آنان از طریق او بافرهنگ شیعی آشنا شدند. کربن برای متفکرین فرانسوی، منبع شناخت معنوی فرهنگ شیعه در فرانسه بود.
اشتیاق و نیاز ملت فرانسه جهت آشنایی با اندیشه اسلامی و تشیع
در فرانسه نیاز و اشتیاق فراوانی به کتابهای اسلامی و اندیشه شیعه وجود دارد، ولی روند ترجمه این کتابها با موانعی روبهرو است. اما نکته مهم دیگر اینکه باید یاد بگیریم در محتوای مطالب خود از جهتگیری تبلیغی، اجتناب کنیم و اصل محتوا را متقن و علمی ارائه دهیم تا خواننده بامطالعه آن، بحث را بفهمد و قانع شود؛ اگر چنین اتفاقی بیفتد، توفیق یافتهایم. ولی این را نیز باید بدانیم که در فرانسه، عموم مردم به آگاهی از تولیدات و میراث بنیادین اندیشه شیعی نیاز فراوانی دارند.
برای مطالعه ادامه این مصاحبه به دانلود فایل pdf «آشنایی با شیعه پژوهشی در فرانسه» بپردازید.
فرآوری: محمد پناه زاده