سید احمد العسکری (فرزند علامه عسکری) در روایتی به بازتاب حضور این عالم فرزانه و یکی از طلایه داران تقریب به کشور چین و بازدید از معابد چینیها و گفتگو با رهبران مذهبی ادیان شرقی پرداخته است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، ما وقتی به همراه علامه عسکری به چین رفتیم، مهمان سفیر ایران در کشور جمهوری خلق چین در سفارت جمهوری اسلامی ایران بودیم. علامه عسکری، به هر کشوری سفر میکرد، سبک زندگی مردم آن کشور مانند مسائل دینی، اجتماعی، رفتاری، گفتاری حتی عبادیشان را بررسی میکرد. به همین روی ایشان، از مسؤولین سفارت جمهوری اسلامی درخواست کرد که در صورت امکان معابد چینیها را از نزدیک ببیند و این که چینیها چگونه عبادت میکنند. به همین خاطر چند تن از مسؤولین سفارت، علامه عسکری را به چند معبد بردند و ایشان به کمک مترجم سفارت، آنجا با مردم معمولی داخل معابد ارتباط میگرفت و میپرسید که «شما چه کار میکنید، چجوری عبادت میکنید؟ و…» و آنها جوابهایی میدادند. سپس علامه دیداری از کتابخانه مسلمانان در شهر پکن داشت و از نسخههای خطی آنجا دیدن کرد. بعد به ملاقات امام جماعت مسجد شهر پکن رفت و با آنها به نماز ایستاد و در دفتر امام جماعت با آنها به گفت و گو نشست. نکته قابل توجه برای علامه این بود که آنها در هنگام نماز نیت را به زبان فارسی ادا میکردند: «نیت میکنم چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربه الی الله»
اقامه نماز جماعت در سفارت با سفیر وقت (آقای دکتر طارمی) و کارمندان سفارت
جلسه پرسش و پاسخ کارمندان با علامه عسکری – سفارت ایران در چین
جلسه پرسش و پاسخ کارمندان با علامه عسکری – سفارت ایران در چین
بعد از اقامه روضه ماه محرم در سفارت ایران در چین همراه با کارمندان وقتِ سفارت
دیدار علامه عسکری از کتابخانه خطی مسلمانان شهر پکن چین
دیدار علامه عسکری از نسخ خطی کتابخانه مسلمانان پکن همراه با سید احمد العسکری (فرزند علامه و راوی) نفر دوم از سمت راست
دیدار علامه عسکری از نسخ خطی کتابخانه مسلمانان شهر پکن-چین
جلسه علامه عسکری با مدیر کتابخانه مسلمانان شهر پکن
علامه عسکری، منادی وحدت
علامه عسکری در پکن-داخل مسجد همراه با امام جماعت و همراهان سفارت جمهوری اسلامی ایران
ملاقات علامه عسکری و همراهان با امام جماعت وقتِ مسجد مسلمانان پکن
دیدار علامه عسکری از معبدهای چین
دیدار علامه عسکری از معبدهای شهر پکن چین همراه با فرزند ایشان سید احمد عسکری (راوی)
دیدار علامه عسکری از معبدهای شهر پکن چین
سفر علامه به شهر مسلماننشین لانچو در کشور چین
بعد از کسب یکسری معلومات، علامه عسکری از سفارت درخواست کرد که در صورت امکان به شهرهایی سفر کنند که در آنها مسلمانان حضور دارند.. سفارت ایران این سفر را برای ایشان تدارک دید. سفری دور از پایتخت چین در شهری به نام لانچو که در آن شهر هم مسجدی داشتند به نام شیگون. علامه عسکری پس از سفر به آن شهر طی دیداری با امام جماعت مسجد شیگون در جلسهای دوستانه با آنها به گفتوگو نشست و سپس به مسجدشان رفت و همراه آنها نماز جماعت را برگزار نمودند. در این حین علامه مجددا متوجه شد که آنها به فارسی نیت میکردند: «چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربه إلی الله» علامه عسکری میفرمود: این امر نشانگر این است که اسلام توسط یک ایرانی به چین آورده شده است.
در مسیر به سمت شهر لانچو- علامه عسکری برای استراحت در بین مسیر توقفی نمود که در آن حین گیاهانی که خواص داروئی داشتند نظر ایشان را جلب کرد و از خواص آن برای همراهان توضیح داد.
علامه عسکری در دفتر امام جماعت مسجد شیگون شهر لانچو به صرف میوه با همراهان گفتوگو کردند.
علامه عسکری در دفتر امام جماعت مسجد شیگون شهر لانچو به صرف میوه با همراهان گفتوگو کردند.
علامه عسکری و آموزش زبان عربی به چینیهای مسلمان
علامه از مسلمانان شهر لانچو میپرسد که شما غیر از نماز، عبادتهای دیگرتان چگونه است. اما آنها خیلی راحت صحبت نمیکردند. یعنی تمایلی نداشتند که اطلاعات بدهند ولی حاج آقا ضمنِ صحبت کوتاهی که با آنها داشت از آنها پرسید که «زبان عربیتان چگونه است؟ قرآن را چگونه میخوانید؟» آنها علامه عسکری را به اطاقی در طبقه دوم مسجد بردند، آنجا کلاس آموزش زبان عربی داشتند و یک معلم چینی که زبان عربی را یاد گرفته بود به آنها آموزش میداد. علامه عسکری ضمن بازدید از کلاس و گفت و گو با معلم آن، مختصرا به آموزش زبان عربی پرداخت و به آنها در حد بیست دقیقه آموزش داد.
تدریس زبان عربی علامه عسکری به مسلمانان شهر لانچو-چین- همراه با فرزند علامه، سید احمد عسکری
تدریس زبان عربی علامه عسکری به مسلمانان شهر لانچو-چین
علاقه مسلمانان شهر لانچو به علامه عسکری
بعد از آموزش زبان عربی به چینیهای مسلمان، وقت ناهار شد و علامه با آنها سر سفره نشست. خوب ما حالتمان این است که با قاشق و چنگال غذا میخوریم، اما آنها قاشق و چنگال نداشتند. برای حاج آقا چوبهای مخصوص غذا آوردند و حاج آقا با همان چوب یکی دو لقمه تناول کرد و پس از صرف غذا، با آنها به صحبت نشست و از آمار جمعیت مسلمانانِ آنها سؤال کرد. آنها ضمنِ گفتوگو، از آمدن علامه عسکری خیلی شگفت زده شده بودند. حتی به زبان چینی به مترجم ما گفتند که به علامه عسکری بگویید انگار امام خمینی اینجا آمده. این قدر به علامه عسکری تمایل نشان دادند و از ایشان استقبال کردند که یک چنین عالمی از کشور اسلامی به چین آمده است.
ضیافت ناهار در شهر لانچو با حضور علامه عسکری و امام جماعت وقتِ مسجدِ شیگون
ضیافت ناهار در شهر لانچو با حضور علامه عسکری و امام جماعت وقتِ مسجدِ شیگون
ناهار متفاوت
حضور علامه عسکری در دفتر امام جماعت مسجد شیگون-شهر لانچو-چین و گفتوگو با آنها
خلاصه کلام
علامه عسکری هر جا سفر میکرد هم وضعیت مسلمانهای آن کشور و هم وضعیت غیر مسلمانها که ساکن اصلی آنها بودند را بررسی مینمود. دیانتشان و اعمال دینی غیر مسلمانان و حتی اوضاع مسلمانان را تحقیق میکرد. ایشان به صِرف سفر اکتفاء نمیکرد، بلکه به فکر این بود که وضعیت دینی اجتماعی، فرهنگی و رفتار و گفتاری مردم آن کشور چگونه است؟ چقدر با دین ما و با مکتب اهلبیت (ع) آشنایی دارند و سبک زندگی و اعتقادی آنان چه تفاوتهایی با ما دارد و با آنها در مورد این مسائل صحبت میکرد.
عکس یادگاری علامه عسکری در جمع مسلمانان شهر لانچو-چین
عکس یادگاری علامه عسکری در جمع مسلمانان شهر لانچو-چین