مطالبات احزاب اهل سنت و افزایش تنشها در ائتلاف حاکم «اداره دولت» در عراق
سپهر سیاسی عراق از اوایل ماه آوریل کنونی شاهد تنشی آشکار میان گروههای سیاسی مختلف تشکیلدهنده ائتلاف «اداره دولت است» که منجر به روی کار آمدن دولت «محمد شیاع السودانی» است، دلیل این تنشها، درخواست ائتلاف اهل سنت «حاکمیت» برای اجرای مطالبات و پیششرطهایی است که چارچوب هماهنگی گروههای شیعی به هنگام مذاکرات برای تشکیل دولت السودانی در مقابل رای دادن بدان، متعهد به انجامش شده است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، این پیششرطها که تحت عنوان «برگه مطالبات» شناخته میشود مشابه نسخهای است که گروههای سیاسی کُرد در مقابل رأی دادن به دولت السودانی کسب کردهاند.
با گذشت ۵ ماه از تشکیل دولت السودانی، ائتلاف حاکمیت به عنوان بزرگترین ائتلاف اهل سنت عراق اعلام کرده است السودانی باید طبق وعدهای که داده است، برگه مطالبات را هر چه سریعتر اجرایی کند، این ائتلاف همچنین برخی گروههای چارچوب هماهنگی را به مانعتراشی در مسیر اجرای این مطالبات متهم کرده است.
مطالبات گروههای سیاسی اهل سنت عراق
از مهمترین مطالبات گروههای سیاسی اهل تسنن که به حامیان خود طی انتخابات 2021 میلادی وعده اجرای آن را دادهاند و با چارچوب هماهنگی بر سر آن توافق کردهاند؛ اصلاح قانون عفو عمومی است تا شامل اعاده محاکمه افرادی شود که تحت شکنجه اعتراف کردهاند یا به واسطه گزارش مخبران مخفی محکوم شدهاند.
این گروهها همچنین خواهان بازگشت آوارگان، پایان دادن به حضور گروههای مسلح در مناطقی نظیر جرف الصخر، العوجه و العویسات و دیگر شهرها در شمال و غرب عراق، پرداخت خسارت به افرادی که منازلشان حین عملیات نظامی و یا تروریستی تخریب شده و نیز روشن شدن سرنوشت افراد ناپدید شده است.
عدم رعایت انصاف در حق استانهای آزاد شده
نمایندگان و سیاسیون اهل سنت عراق میگویند دولت السودانی در لایحه بودجه سال ۲۰۲۳ میلادی برای پروژههای بازسازی شهرهای آسیب دیده در جنگ با داعش و خدماترسانی به این شهرها اعتبار قابل توجهی تخصیص نداده است.
«خمیس الخنجر»، رهبر ائتلاف حاکمیت در ۳۰ مارس گذشته در مسجد ام القرای بغداد گفت: ما تمام حقوق مردم خود را در توافق سیاسی مذکور گنجانده و تثبیت کردیم و از بیرون آوردن افراد بیگناه در بند و پرونده افراد ناپدید شده دست نخواهیم شست، نمیخواهیم عید فطر فرا رسد و قانون عفو عمومی تصویب نشده باشد.
این اظهارات الخنجر با واکنش تند گروههایی چون گردانهای حزب الله و عصائب اهل حق و برخی گروههای چارچوب هماهنگی مواجه شد که سیاستمداران اهل سنت آن را پشت کردن به وعدههای داده شده پیش از تشکیل دولت قلمداد کردند.
چنددستگی در ائتلاف اداره دولت
در همین رابطه، یک نماینده پارلمان عراق به العربی الجدید گفت: ائتلاف اداره دولت شاهد اختلافات و چنددستگی آشکار درخصوص اجرای توافقات تشکیل دولت است و اهل سنت و کُردها معتقدند که به بخش بزرگی از وعدههای داده شده عمل نشده است.
«حسن الجبوری»، عضو ائتلاف حاکمیت گفت: ورود ما به ائتلاف اداره دولت و حمایت از دولت السودانی مشروط است و شروط آن، عفو عمومی، انحلال هیات بازرپرسی و عدالت، بازگرداندن آوارگان به جرف الصخر و دیگر مناطق و خارج کردن گروههای مسلح از شهرهای آزاد شده است.
الجبوری گفت: تا به این لحظه، السودانی شروط مورد توافق را اجرایی نکرده است، ما منتظر اجرایی شدن بندهای توافق سیاسی هستیم، السودانی وعدههایی برای عمل به این وعدهها بر اساس جدول زمانی داده است اما ما نگران به تعویق افتادن اجرای این مطالبات هستیم.