خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

یهودیان از عربستان دیدن کرده‌اند/ نظم نوین خاورمیانه چیست؟

سرکیس نعوم، نویسنده و روزنامه‌نگار مشهور لبنانی در یادداشتی با اشاره به نظم نوین خاورمیانه و واکنش یهودیان به عربستان در روزنامه النهار نوشت: در ادامه گفت‌وگوهایم با یکی از مسوولان عالی‌رتبه و نفر اول در یکی از مراکز خیلی مهم پژوهشی آمریکا از او پرسیدم: «نظرت درباره نظم منطقه‌ای جدید در خاورمیانه چیست، نظمی که می‌گویند شامل اسرائیل، ایران و ترکیه خواهد شد؟»

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، سرکیس نعوم، نویسنده و روزنامه‌نگار مشهور لبنانی در یادداشتی باموضوع نظم نوین خاورمیانه و حضور یهودیان در عربستان در روزنامه النهار نوشت: در ادامه گفت‌وگوهایم با یکی از مسوولان عالی‌رتبه و نفر اول در یکی از مراکز خیلی مهم پژوهشی آمریکا از او پرسیدم: «نظرت درباره نظم منطقه‌ای جدید در خاورمیانه چیست، نظمی که می‌گویند شامل اسرائیل، ایران و ترکیه خواهد شد؟»

جواب داد: «چنین چیزی ممکن است اتفاق بیفتد، اما فراموش نکن که در منطقه «توافقات ابراهیم» وجود دارد. کشورهای منطقه عربی از جمله عربستان سعودی به دنبال آن رفته‌اند و این موضوع را بررسی می‌کنند. در منطقه به سامانه‌های دفاعی نیاز هست نه فقط علیه موشک‌های بالستیک و جنگنده‌ها بلکه علیه پهپادهایی که اسرائیل تبحر در ساخت آنها در انواع گوناگونشان دارد و به این کشورهای عربی می‌تواند در این زمینه کمک کند. درباره این موضوع میان اسرائیل و عربستان نیز گفت‌وگوهایی شده است.»

نظر دادم: «مشکل این است که عربستان در نظر یک میلیارد و ۳۰۰ یا ۴۰۰ یا ۵۰۰ میلیون مسلمان در جهان خادم حرمین شریفین است و از چنین جایگاه دینی اسلامی مهمی برخوردار است. هر توافق رسمی با اسرائیل امضا کند ممکن است آنها یا اکثریت مسلمانان غیر‌عرب را علیه عربستان سعودی و خانواده حاکم بر آن خشمگین کند، شاید حتی مطالبه گرفتن «خدمت به حرمین شریفین» را مطرح کنند و بخواهند که چنین چیزی به عهده کشور عرب مسلمان دیگر یا غیرعرب مسلمان یا ترجیح بیشتر به مجموعه‌ای از کشورها محول شود. چنین چیزی می‌تواند ضربه واقعا سهمگینی بر پیکره کشور عربستان وارد کند که به آن به واسطه این میزبانی نقشی با‌شکوه در جهان اسلام، چه عربی و چه غیر‌عربی، داده است، کما اینکه می‌تواند نظام حاکم بر این کشور را مورد تهدید جدی وجودی قرار دهد.

اسرائیل و عربستان
اگر عربستان بخواهد به فکر رابطه یا تعامل با اسرائیل بیفتد یا امور به سمتی پیش رود که بخواهد روابط رسمی و دیپلماتیک با اسرائیل برقرار و با آن عادی‌سازی روابط کند، قطعا کشورهای جهان اسلام قیام خواهند کرد

به این مناسبت شاید یادت باشد که چند سال پیش جمهوری اسلامی ایران بعد از قلع و قمعی که نیروهای امنیتی عربستان علیه تظاهرات‌کنندگان معترض ایرانی در مکه مکرمه انجام دادند و آن برخورد خشن و شدید را کردند طوری که چند نفر کشته و زخمی شدند، چه غوغایی علیه عربستان به پا شد، همچنین یادت هست که چند سال بعد از این حادثه، در مکه اتفاقی مشابه باعث شد که افراد بسیاری از جمله سفیر اسبق ایران در بیروت، غضنفر رکن‌آبادی کشته شدند. حالا تو ببین در چنین وضعیتی اگر عربستان بخواهد به فکر رابطه یا تعامل با اسرائیل بیفتد یا امور به سمتی پیش رود که بخواهد روابط رسمی و دیپلماتیک با اسرائیل برقرار و با آن عادی‌سازی روابط کند و بخواهد هماهنگی‌های امنیتی و نظامی و اطلاعاتی و اقتصادی و تکنولوژیک با آن برقرار کند، قطعا کشورهای جهان اسلام قیام خواهند کرد و به‌خصوص گروه‌های مردمی تندرو چنان علیه‌اش موضع خواهند گرفت که حتی آن را تکفیر خواهند کرد و در داخل عربستان به خشونت دست خواهند زد.

طبیعی است چنین چیزی باعث نگرانی برای ثبات در عربستان و حتی جهان اسلام یا حتی جهان شود.» جواب داد: «حق با توست. شاید عربستانی‌ها به سمت امضای «توافقات ابراهیم» با اسرائیل مثل کشورهای همسایه‌شان در خلیج فارس، بحرین و امارات متحده عربی نروند. اما آنچه اکنون شاهدیم این است که عربستانی‌ها با اسرائیلی‌ها گفت‌وگو دارند و با آنها همکاری می‌کنند، همچنین بعضی از آنها از جمله بعضی یهودی‌ها از عربستان دیدن کرده‌اند. اخیرا کنفرانسی میان دین‌های توحیدی و غیرتوحیدی در جهان به میزبانی عربستان برگزار شد و در آن یهودی‌ها و مسیحی‌ها و مسلمانان و بودایی‌ها و کافران و حتی «مورمون‌ها» شرکت کردند و کار پیش رفت و اتفاقی نیفتاد.»

منبع دنیای اقتصاد
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.