بسیاری از علمای مسلمان نمیتوانند در مورد اینکه آیا ارزهای دیجیتال منطبق با شرع است یا خیر، به توافق برسند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، درخصوص ارزهای دیجیتال «میدانید چرا آن را بیتکوین (Bitcoin) مینامند؟» اسماعیل بن موسی منک، یک محقق مسلمان در زیمبابوه که ویدیوهای آنلاینش بیننده بینالمللی زیادی دارد، این سوال را پرسید و با تاسف گفت: «چرا که همه ما را گاز (Bit) گرفته است».
وی در ادامه خاطرنشان کرد: «میدانید، من هم گاز گرفته شدم». همین جمله باعث گمانهزنیهای کاربران رسانههای اجتماعی شد که آیا این محقق اسلامی نیز خواسته یا ناخواسته وارد بازار این ارز رمزنگاریشده است.
چگونه منک به سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال وارد شده در حالی که برخی مفتیهای مسلمان مانند شوقی علام، مفتی اعظم مصر، در سال ۲۰۱۸ خبر ممنوعیت تجارت بیتکوین توسط دولت مصر را تایید کرد و فتوایی مبنی بر حرام بودن ارزهای دیجیتال صادر کرد؟
در همین زمینه دیگر محققان اسلامی معتقدند که علاوه بر بررسی متون مربوطه در قوانین اسلامی، قبل از تصمیمگیری در مورد پذیرش یا محکوم کردن رمزارز، باید جمیع نکات حول آن را دانست.
دیدگاهها متفاوت است؛ برخی ارزهای رمزپایه رایج را تأیید کردهاند و استدلال میکنند که تا حدودی مجاز به استفاده از آنها هستند زیرا ربا یا سودی که حرام است را ایجاد نمیکنند. اما مفتیان ضدکریپتو (ارز دیجیتال) بر این باورند که مسلمانان باید از هر چیزی که شامل غَرَر یا فریب بیش از حد است اجتناب کنند.
این عدم اجماع، مردم را در کشورهای مسلمان از تجارت با ارزهای دیجیتال منصرف نکرده است. بر اساس گزارش Chainalysis، یک شرکت داده فعال در حوزه بلاکچین مستقر در نیویورک، سال گذشته خاورمیانه و شمال آفریقا (به همراه مراکش در رأس آنها) دارای سریعترین رشد بازار ارزهای دیجیتال در جهان بودند.
علیرغم حکم مفتی اعظم، مصریها که تحت فشارهای تورمی و کاهش ارزش پول کشورشان تحریک شده بودند، در این این رشد سریع سهم بزرگی داشتند.
برخی از دولتهای خاورمیانه از جمله بحرین اولین پیشگام در عرصه نظامبندی و تنوع بخشیدن به اقتصاد خود به وسیله رمزارز هستند؛ در سال ۲۰۱۹ بانک مرکزی بحرین اولین بانکی بود که مجوز نظارتی را برای یک صرافی ارزهای دیجیتال به نام Rain صادر کرد و آن را مطابق با شرع اعلام کرد.
امارات متحده عربی نیز به یک مرکز رمزنگاری منطقهای تبدیل شده است. «اسلامی کوین»، یک ارز دیجیتال محلی جدید که توسط چندین عضو خانواده حاکم امارات حمایت میشود، قرار است به صورت عمومی معامله شود.
بنیانگذاران اسلامی کوین میگویند که این نخستین ارز دیجیتال رمزنگاریشده «۱۰۰% حلال» در جهان است که ۱۰٪ از هر مبلغ صادرشده به یک موسسه خیریه مسلمان تعلق میگیرد. آنها حتی به فتوایی میبالند که ادعای آنها را تأیید میکند.