«یهودی منوهین» یکی از برجستهترین نوازندگان و نوابغ موسیقی قرن، وقتی که گوشهای آلبرت انیشتین را تسخیر کرد، انیشتین گفته بود: حالا میفهمم که خدایی هم هست.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، یهودی منوهین که درلندن اقامت داشت به تازگی برای رهبری ارکستر سمفونیک ورشو که قرار بود سه شنبه همین هفته آثاری از برامس ومندلسون را دربرلین اجرا کند بهآلمان رفته بود ولی بهعلت عود بیماری ریویاش که مدتها از آن رنج میبرد مجبور به لغو برنامه وبستری شدن دربیمارستان مارتین لوتر شهر برلین درگذشت. جنازه او بهلندن انتقال یافت وقرار است دراین شهر طی مراسمی بهخاک سپرده شود.
یهودی منوهین در ۲۲ آوریل ۱۹۱۶ در خانواده ای از یهودیان مهاجر روسیه در نیویورک بهدنیا آمد از کودکی نبوغ فراوان در موسیقی را از خود نشان داد و آموزش نوازندگی ویولون را از ۵ سالگی آغاز کرد.
یهودی منوهین از ۶ سالگی نخستین کنسرت خود را داد و در ۷ سالگی همراه با ارکستر سنفونی سانفرانسیسکو سنفونی اسپانیایی لالو را اجرا کرد.
در سن ۱۰ سالگی یهودی منوهین در کارنگیهال نیویورک ساز میزد و حتی ۱۳ سال نداشت که بهعنوان تکنواز ویولون همراه با ارکستر فیلارمونیک برلین به رهبری برونو والتر کنسرتوهای بتوون ، برامس و باخ را اجرا کرد.
یهودی منوهین علاوه بر این که چهره های انسان دوست و انسان مدار و از فعالان اقدامات بشر دوستانه شهرت بسزایی داشت.
در زندگینامهای که به قلم خود او در سال ۱۹۷۷ با عنوان “سفر پایان ناپذیر” انتشار یافت منوهین نوشته است “موسیقی و بخصوص ویولون برای من رشته ای است که قلبها را به یکدیگر پیوند میدهد”.
او که فردی بسیار پر انرژی بود و بطور متوسط سالی ۱۲۰ کنسرت اجرا میکرد در کنار فعالیت هنری هیچگاه از خدمات اجتماعی نیز باز نایستاد، دو جشنواره بزرگ موسیقی “گشتاد” در سوئیس و “بث” در انگلستان به دست او تأسیس شده است و آکادمی بین المللی نوازندگان جوان سازهای زهی در گشتاد نیز در سال ۱۹۷۷ بهدست او بنا نهاده شد.
با اینکه یهودی منوهین به نسل گذشته نوازندگان تعلق دارد اما فعالیت او هیچگاه بر عرصه موسیقی کلاسیک محدود نشد. او در کنار اجرای آثار سنگین و بزرگ موسیقی همراه با “استفانه گراپلی” موسیقی جاز اجرا میکرد و درکنار “راوی شنکر” نوازنده بزرگ هندی آهنگهای عرفانی شرقی مینواخت.
منوهین با اینکه یهودی بود آشکارا از فلسطینیها دفاع میکرد و به همین دلیل مورد خشم اسرائیل قرار داشت. او همیشه میگفت : “اسرائیل با توجه به عملکردی که در تاریخ کوتاه خود داشته است نباید انتظار موافقت و همدلی از کسی داشته باشد”.
منوهین سالهای آخر عمر خود را بیش از هر چیز به آموزش و حمایت از کودکان ونوجوانان مستعد موسیقی وقف کرد. او در سال ۱۹۶۳ مدرسه شبانهروزی برای آموزش موسیقی در حومه لندن تأسیس کرد که برخی از بزرگترین نوازندگان ارکسترهای بزرگ جهان را پرورش داد.
منوهین دو بار در سالهای ۱۹۳۷ و ۱۹۴۴ ازدواج کرد و از آنها صاحب سه پسر و یک دختر شد.
‹‹موشه منوهین›› پدر یهودی منوهین یکی از سرشناسترین یهودیان مهاجر از روسیه به غرب در اوایل قرن بیستم است. ‹‹موشه منوهین›› بعد از انقلاب روسیه ۱۹۱۷ به انگلستان مهاجرت کرد او یک یهودی معتقد و پایبند به اوصول بود. بعد از کنگره اول صهیونیستها در سوئیس در سال ۱۸۹۷ فعالیت آشکار و دامنهداری علیه نژاد پرستی صهیونیستی آغاز کرد و به فلسطین آنروز مسافرت نمود و زندگی مردم فلسطین را از نزدیک دید و نوشته های خود به سختی علیه بیدادگری به مردم فلسطین اعتراض نمود بطوریکه مورد خشم سازمانهای صهیونیستی قرار گرفت ولی به هیچ وجه پا پس نکشید و تا پایان عمر به اصول اعتقادی دینی انسانی خود وفادار ماند.
در وفاداری او به یهودی بودن نقل کردهاند که همراه همسر و پسر خردسالش که هنوز برای او شناسنامه نگرفته بود به شهر لندن رفت و در جستجوی آپارتمانی برای اقامت خود میگشت بالاخره محلی را برای سکونت انتخاب کردند و اما در موقع نوشتن پرسشنامه صاحب خانه متوجه شد که خانواده منوهین یهودی هستند برای اینکه منتی بر آنها گذاشته باشد گفت:
«نمیدانستم شما یهودی هستید. قیافه شما مثل سایر یهودیها نیست» موشه منوهین برآشفت و به همسرش گفت نام فرزندمان را یهودی میگذاریم تا کسی در یهودی بودن او شک نکند و همین کار را کرد. لازم به توضیح است که یهودی اسم خاص نیست که بر افراد بگذارند.
جهان و منوهین
مرگ یهودی منوهین به عنوان یکی از بزرگترین چهره های شاخص هنر و فرهنگ قرن بیستم جهان حتی محافل سیاسی را تحت تأثیر قرار داد و رهبران جهان را نیز به اظهار نظر وا داشت.
رومن هرتزوگ رئیس جمهور آلمان پس از اطلاع یافتن از درگذشت منوهین در کشور خود او را یکی از پر آوازهترین موسیقیدانان قرن خواند و: “ما به سوگ یکی از بزرگترین خادمان نوع بشر نشستهایم، جهان با مرگ منوهین به مکانی حقیرتر بدل شدهاست” .
ژاک شیراک رئیس جمهور فرانسه نیز از یهودی منوهین به عنوان یکی از بزرگترین نوازندگان ویولون در قرن حاضر که شخصیتش حتی از جهان موسیقی هم فراتر رفته است یاد کرد و درباره او گفت: ” با فقدان او روشناییها به خاموشی گرائیدند و روشنایی قلبهای ما نیز رو به افول نهاد”.
پری ماکوف نخست وزیر روسیه پس از اطلاع یافتن از مرگ یهودی منوهین با صدور پیامی با اشاره به اینکه منوهین از تبار روس بوده است، نقش بزرگ او را در فرهنگ جهان قرن بیستم ارج نهاد و گفت: “کنسرتهای منوهین را در سالهای پس از جنگ جهانی دوم به یاد میآورم او برای همیشه در خاطره ملت روسیه باقی خواهد ماند”.
آلبرت انیشتن، فیزیکدان بزرگ جهان که خود نوازندهای چیره دست نیز بود سالها پیش پس از شنیدن کنسرتی از یهودی منوهین گفته بود : “حالا میفهمم که خدایی هم هست”.