گزارش اخیر آژانس توسعه بینالمللی آمریکا نشان میدهد که همه طرفهای درگیر در جنگ یمن از جمله؛ عربستان سعودی، امارات متحده عربی، دولت نجات ملی یمن، دولت مورد حمایت ریاض مستقر در عدن و دیگر مجموعههای قومی قبیلهای و گروههای شبهنظامی، همگی در کشاندن کودکان به جنگ، فراهم کردن سلاح برای آنان، آموزش آن ها و فرستادنشان به میدانهای نبرد متهم هستند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، در سال ۲۰۲۰، علی السونیدار، عکاس یمنی لحظهای را ثبت کرد که هم وحشت جنگهای کنونی یمن و هم نگرانیهای آینده را در بر میگرفت. این عکس که در مناطق مسکونی یمن گرفته شده بود، دو پسر جوان را نشان میداد که هر دو اسلحه روی شانههایشان آویزان کرده بودند و از کنار پسر جوان دیگری که کولهپشتی مدرسه بر تن داشت، میگذشتند. پسر کوچکتر از بالای شانه خود به پسر مدرسهای خیره شده بود و تقریبا گویی او به ناپدیدشدن آیندهاش نگاه میکرد.
حمل سلاح توسط کودکان یمنی، پدیده جدیدی در یمن نیست. برای قرنها، پسران جوان، اغلب بین ۱۲ تا ۱۵ سال، برای محافظت از خانواده یا دفاع از قلمرو قبیله خود، سلاح به دست میگرفتند (و حمل اسلحه در یمن بمثابه یک سنت شده است). اما آنچه اکنون در یمن اتفاق میافتد، چیزی کاملاً متفاوت و بسیار نگرانکنندهتر است. کودکان صرفاً به گروههای دفاعی محلی و جمعی نمیپیوندند؛ بلکه آنها مورد هدف قرار میگیرند، جذب میشوند، آموزش میبینند، و در نهایت به سرباز تبدیل میشوند. در یمن، این روند در حال نهادینه شدن است.
صرف نظر از چگونگی و زمان پایان جنگهای فعلیدر یمن ، سربازان کودک (کودک سربازان) به سادگی ناپدید نمیشوند. این مشکلی است که یمن و همسایگان آن را برای دهههای آینده تحت تاثیر قرار خواهد داد. این بچه سربازها بذر جنگهای آینده یمن هستند.
گزارش اخیر آژانس توسعه بینالمللی آمریکا نشان میدهد که همه طرفهای درگیر در جنگ یمن از جمله؛ عربستان سعودی، امارات متحده عربی، دولت نجات ملی یمن، دولت مورد حمایت ریاض مستقر در عدن و دیگر مجموعههای قومی قبیلهای و گروههای شبهنظامی، همگی در کشاندن کودکان به جنگ، فراهم کردن سلاح برای آنان، آموزش آنها و فرستادنشان به میدانهای نبرد متهم هستند. اگرچه که به عقیده این نویسنده نقش بعضی از بازیگران اصلی صحنه یمن در این مورد سنگینتر و پررنگتر است.
عامل اقتصادی، بزرگترین محرک جذب کودکان و تبدیل آنان بعنوان سرباز در یمن است. این عامل بسیاری از خانوادههای یمنی را ترغیب میکند تا پسران خود را به میدانهای جنگ بفرستند. همچنین با کاهش بیش از پیش ارزش ریال یمن دربرابر ارزهای بین المللی و کوچکتر شدن اقتصاد آن کشور، این روند نه تنها کاهش نیافته بلکه شدت گرفته است.
از سوی دیگر، فرصتهای آموزشی در یمن از بین رفته است. معلمان که بسیاری از آنها، ماهها حقوق دریافت نکردهاند، برای پیوستن به گروههای شبهنظامی، که یکی از معدود «شبهحرفههای» در حال رشد در یمن است، ترغیب میشود. مدارس و موسسات آموزشی اکثرا بمباران شدهاند و تاکنون مورد بازسازی قرارنگرفتهاند. از سوی دیگر اخذ شهریه از خانوادههای کودکان برای تحصیل (حدود هزار ریال یمنی در هر ماه)، بسیاری از خانوادهها را از فرستادن کودکانشان به مدرسه منصرف کرده است.
در آوریل ۲۰۲۲، همزمان با آتش بس در یمن، جنبش انصارالله توافقنامهای را با سازمان ملل متحد امضا کرد که بر مبنای آن از جذب کودکان بعنوان سرباز جلوگیری کند.
در نهایت باید گفت آینده یمن این است: پسران و دخترانی که تلقین شدهاند، به آنها دروغ گفته شده و دستکاری شدهاند تا سلاح به دست بگیرند. اینها مردان و زنان جوانی هستند که در جنگهای بعدی یمن خواهند جنگید.