صائبین مندایی یکی از اولین و قدیمیترین ادیان ابراهیمی و توحیدی جهان که اغلب ساکن جنوب ایران و اقلیم کردستان هستند. در این گزارش با مناسک، آداب و اعتقادات این گروه دینی آشنا خواهید شد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، در جریان برگزاری مراسم جشن عروسی یک زوج از اقوام مذهبی صائبین مندایی در منطقه شقلاوه واقع در اقلیم کردستان عراق آنها را در مراسمی خاص در آب رودخانه تعمید دادند تا گذشته از طهارت جسم، روح و روان آنها هم پاک شود.
در مراسم عروسی رنگ سفید برای صائبین مندایی معانی خاصی دارد، به همین دلیل است که در تعطیلات و مراسم خود لباس سفید میپوشند و در مراسم غسل تعمید، اعضای جامعه مندایی خود را در آب روان غوطه ور میکنند تا روح و جسم را تصفیه کنند.
در مراسم ازدواج صابئین مندایی ابتدا عروس با لباس یکدست سفید از جنس کتان وارد رودخانه شده، سپس تعمیدکننده طی تشریفاتی خاص و با ریختن آب رودخانه روی سر عروس او را تعمید میدهد و دعایی به زبان مندایی میخواند. بعد از عروس نوبت به داماد میرسد. وی هم تعمید داده میشود.
در دین صابئین مندایی به داماد اجازه داده شده که اگر همسرش قادر به بارداری نباشد یا بیماری داشته باشد، به شرط رعایت عدالت، با بیش از یک زن ازدواج کند و اولین زن در مراسم مذهبی در وهله اول قرار میگیرد.
در مذهب مندایی طلاق جز در موارد خاص جایز نیست و مرد مندایی فقط میتواند با زن مندایی ازدواج کند.
همچنین قانونی بودن ازدواج مندایی جز با انجام چند مراسم و تشریفات خاص توسط تعدادی از اعضای این فرقه جایز نیست.
صائبین مندایی در شهرهای العماره، بصره و ناصریه سکونت دارند و برخی از آنها اخیراً به کرکوک و شقلاوه سکنی گزیدهاند.
آمارهای شورای امور صائبین مندایی در عراق نشان میدهد که تعداد آنها تا سال ۲۰۰۳ حدود ۱۰۰۰۰۰ نفر بود، اما تنش ها، جنگ فرقهای و تهدیدات گروههای مسلح منجر به کاهش تعداد آنها به حدود ۱۵۰۰۰ نفر پس از مهاجرت اکثریت آنها به سوریه، اردن، ترکیه، کشورهای اروپایی و آمریکا شده است.
شایان ذکر است که مذهب مندایی یا صابئین مندائیان یکی از ادیان ابراهیمی است و پیروان آن معتقدند که یحیی بن زکریا نویسنده پیام آنهاست و ادعا میکنند که آنها اولین و قدیمیترین ادیان و قوانین توحیدی هستند که در عراق گسترده شده اند.