تهران- ایرنا- مساجد به عنوان مهم ترین مکان اجتماعی و سیاسی، نماد وحدت و یکپارچگی مسلمانان شناخته می شود؛ پایگاه هایی که همواره کانون توجه دشمنان اسلام به شمار می روند و آنان با تخریب و یورش به مساجد در اقصی نقاط جهان کینه و حسد خود را نسبت به مسلمانان نشان می دهند.
قدس شریف نخستین قبله و از مقدسترین مکان های اسلامی برای مسلمانان محسوب میشود که از گذشته های دور تاکنون، مهم ترین محور برای توطئه های رژیم صهیونیستی بوده است. این رژیم با طراحی یک توطئه در ۳۰ مرداد ۱۳۴۸ هجری خورشیدی در جریان جنگ ۶ روزه؛ مسجد الاقصی را به آتش کشید و برای بی گناه جلوه دادن خویش، واقعه آتش سوزی را به فردی استرالیایی به نام دنیس مایکل روهان نسبت داد که تعادل روانی نداشت.
جمهوری اسلامی ایران در خرداد ۱۳۸۲ خورشیدی و در سی امین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری های کنفرانس اسلامی در تهران پیشنهاد کرد تا به دلیل اهمیت نقش مسجدها در وحدت و همدلی میان مسلمانان، روزی را به عنوان روز جهانی مسجد مشخص کنند. از این رو شرکت کنندگان در این اجلاس ۲۱ اوت سالروز حمله رژیم صهیونیستی به مسجد الاقصی و به آتش کشیدن این عبادتگاه مقدس را روز جهانی مسجد نامگذاری کردند.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به بهانه این روز به بررسی برخی از مهم ترین حملات تروریستی به مساجد یا تخریب آنها در اقصی نقاط جهان پرداخته است.
تیراندازی در مسجد النور نروژ (۱۳۹۸)
این مسجد در ۱۹۸۳ میلادی به عنوان مرکز اسلامی تأسیس شد. مسجد النور در نروژ یکی از مهم ترین مساجدی به شمار می رود که در یک حمله مسلحانه تروریستی، چند تن از نمازگزاران در آن آسیب دیدند. یک جوان سفیدپوست نژادپرست با ۲قبضه اسلحه وارد این مسجد شد و شروع به تیراندازی کرد. به نوشته رسانههای نروژی، عامل حمله در شبکههای اجتماعی از تیراندازیهایی در ارتباط با کشتار اخیر مسلمانها حمایت کرده بود. گفته می شود که یک جوان نژادپرست با ۲ قبضه اسلحه وارد مسجد النور شده و شروع به تیراندازی به سوی نمازگزاران کرده بود. عرفان مشتاق از خادمان مسجد النور در نزدیکی اسلو، پایتخت نروژدر همین زمینه به یک روزنامه های محلی گفته بود: یکی از اعضای ما در پی تیراندازی مرد سفیدپوست مسلحی که کلاه ایمنی بر سر گذاشته بود و لباس رزمی به تن داشت زخمی شده است.
حمله داعش به مسجد محمدیه شیعیان در غزنی (۱۳۹۸)
مسجد محمدیه که محل عبادت شیعیان در مرکز ولایت غزنی در جنوب شرق افغانستان بود بر اثر جاسازی مواد منفجره پیش از برگزاری نماز جمعه مورد حمله واقع شد و بر اثر آن چهار نمازگزار شهید و بیش از ۲۰ تن دیگر نیز زخمی شدند. مسوولیت حمله به این مسجد را گروه تروریستی داعش برعهده گرفت. تروریستهای داعش پیش از این نیز بارها، اماکن مقدس به ویژه مساجد و گردهماییهای مذهبی شیعیان در افغانستان را هدف حمله قرار داده بودند. شماری از آگاهان سیاسی در افغانستان اعتقاد دارند، جریانی که ترور علمای دینی و انفجار در مساجد اهل سنت و شیعیان را هدایت میکنند، اهداف بزرگتری را در سر می پروانند. به اعتقاد آنان، تروریستهای داعش با ترور علمای اهل سنت و انفجار در مساجد به دنبال افروختن شعلههای جنگ فرقهای در افغانستان هستند تا زمینه جنگهای داخلی جدید را فراهم کنند. ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان نیز ضمن محکوم کردن این حمله آن را اقدامی شوم در راستای ایجاد تفرقه میان مردم مسلمان این کشور دانست.
حمله تروریستی به ۲ مسجد در نیوزیلند (۱۳۹۷)
مسجد نور و لینوود نام ۲ مسجد در در شهر کرایستچرچ نیوزیلند است که چندماه پیش مورد حمله تروریستی قرار گرفت که در نتیجه آن ۵۰ تن از نمازگزاران بیگناه در حالی که در عبادت و راز و نیاز بودند کشته شدند. این حملات به قدری وحشتناک بود که جاسیندار آردن نخست وزیر نیوزیلند از آن به عنوان روز تاریک تاریخ این کشور یاد کرد. او این ۲ حمله را اقدام خشونتبار بیسابقه و غیرعادی عنوان کرد و افزود: این حادثه را فقط میتوان یک حمله تروریستی نامید. افرادی که این خشونت را مرتکب شدهاند جایی در نیوزیلند ندارد.
این حادثه واکنش بسیاری از سوی مقام های کشورهای مختلف جهان از جمله کشورهای اسلامی را به همراه داشت. ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو، رئیس جمهور روسیه و اتحادیه اروپا حملات تروریستی به مساجدی در شهر کرایست چرچ نیوزلند را به شدت محکوم کردند. فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای حملات تروریستی به ۲ مسجد در نیوزلند را محکوم کرد. همچنین سران کشورهای آذربایجان، ژاپن، قزاقستان، افغانستان و بسیاری از کشورهای دیگر حملات تروریستی به این ۲ مسجد را محکوم کردند.
حمله تروریستی به مسجد امام زمان (عج) در افغانستان (۱۳۹۷)
حمله انفجاری در مسجد امام زمان (عج) در شهر گردیز ولایت پکتیا افغانستان نیز از جمله حملات تروریستی بود که به شدت خشم و انزجار کشورهای دیگر را به دنبال داشت، به طوری که وزارت خارجه ایران ضمن ابراز همدلی با دولت و ملت افغانستان این حادثه تروریستی را محکوم و بیانیه ای در این زمینه منتشر کرد.
در قسمتی از متن این بیانیه می خوانیم: تروریسم وارداتی و تحمیلی به ملت افغانستان بدنبال تفرقه از طریق ایجاد ناامنی کور در میان ملت این کشور است که قطعا با هوشیاری و درایت دولت کابل این توطئه شوم خنثی خواهد شد و آمران و عاملان این خباثت بی حد و مرز پاسخگوی جنایات خود خواهند بود. در این حمله ۳۱ نمازگزار جان باختند و ۷۰ تن دیگر زخمی شدند که گروه داعش ساعتی پس از آن حمله به مسجد را بر عهده گرفت.
تیراندازی در مسجد در کبک کانادا(۱۳۹۶)
تیراندازی در مرکز اسلامی کبک در مسجدی در ایالات کانادا پس از پایان نماز عشاء سبب شد تا ۶ تن جان خود را از دست بدهند. این واقعه به گفته مسوولان شهری حمله ای تروریستی بود. در همین ارتباط جاستین ترودو نخست وزیر کانادا، حمله به مسجد کبک را اقدامی تروریستی علیه مسلمانان خواند و ضمن ابراز همدردی با قربانیان و خانوادههای آنان گفت: کاناداییها برای قربانیان حمله بزدلانه به مسجدی در کبک سوگواری میکنند.
همچنین فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای تصریح کرد: این حمله بار دیگر نشان داد که تروریسم برای تمامی ادیان، باورها و جهانیان خطر محسوب میشود.
استفان دوجاریک سابق دبیرکل سازمان ملل این حمله را یک اقدام تروریستی خواند و آن را به شدت محکوم کرد. بهرام قاسمی سخنگوی وقت وزارت امور خارجه ایران نیز با اشاره به خطر جهانی تروریسم و افراطیگری که هیچ مرزی نمیشناسد حمله تروریستی به مرکز اسلامی کبک کانادا را محکوم کرد.
حمله هوایی به مسجد الجینه(۱۳۹۶)
در پی حمله هوایی نیروهای نظامی آمریکا به مسجد عمر بن خطاب در روستایی در کنترل مخالفان الجینه سوریه بیش از ۵۰ تن جان خود را از دست دادند و این مسجد به طور کامل تخریب شد. در حالیکه دیده بان و ساکنین می گفتند مسجد کاملا تخریب شده اما ارتش آمریکا ادعا می کرد که ساختمانی در آن نزدیکی هدف بوده و مسجد آسیب ندیده است. گفته میشد که در صحنه درگیری موشکی پیدا شده بود که حروف لاتین بر آن نشان از حمله به وسیله نیروهای آمریکایی داشت. بر همین اساس روزنامه تلگراف این تصاویر را به عنوان شاهدی جهت مسئولیت آمریکا در تلفات و درگیرهای جانی غیر نظامیان در مسجد الجینه اعلام کرد. گاردین نیز گزارش داده بود که بیشترین جان باختگان مربوط به غیر نظامیها بوده است و بیش از صدتن از مردم عادی نیز زخمی شدهاند. همچنین طبق گفته سخنگوی پنتاگون، شمار زیادی از جنگجویان القاعده، از جمله ردههای بالای نظامی القاعده،در میان این کشته شدگان بوده اند.
حمله به مسجد الزهرا (۱۳۹۶)
مسجد الزهرا یکی از مساجد مهم شیعیان در کابل پایتخت افغانستان است که شماری از سران جهادی و مقامات دولتی نیز در آئین های عزاداری این مسجد حضور می یابند. در حمله گروه تروریستی داعش مسوولیت به مسجد الزهرای کابل سبب شد تا چندتن از نمازگزاران جان خود را از دست بدهند. این انفجار در حالی صورت گرفته که شماری زیادی از مردم برای تجلیل از شب قدر به مسجدها رفته بودند تا این شب را احیا کنند. گفته می شود که حمله انتحاری دقایقی قبل از ورود محمد محقق معاون دوم رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان به وقوع پیوسته است.
حمله به مسجد الروضه (۱۳۹۶)
مسجد الروضه در مصر قرار دارد که در پی انفجار بمبی به وسیله تروریست ها ۳۰۵ تن از مسلمانان به شهادت رسیدند. هدف گروه داعش که مسوولیت این حمله را بر عهده گرفته بود کشتن تعدادی از مأموران امنیتی و اعضای خانوادههای آنها بود. مسجد الروضه متعلق به مسلمانان صوفی است و در منطقه بئر العبد در مرکز استان سینای شمالی و در شمال صحرای سینا قرار دارد. این منطقه محل فعالیت اعضای گروههای اسلامگرای تندرو بوده که به طور خاص نیروها و واحدهای نظامی و امنیتی مصر را هدف حمله قرار میدهند.
به دنبال این حمله شورای امنیت، دبیرکل سازمان ملل، رئیسجمهوری آمریکا و شماری از رهبران کشورها و مقامهای بینالمللی این واقعه را به شدت محکوم کردند. در همین ارتباط دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا این حمله تروریستی را که نمازگزاران بیگناه و بیدفاع را هدف قرار میدهد اقدامی بزدلانه خواند.
حملات تروریستی به مساجد کابل و غور (۱۳۹۶)
در این حادثه یک مهاجم انتحاری مواد انفجاری که در بدنش بسته بود را در صف نمازگزاران در مسجد امام زمان در شهر کابل منفجر کرد. در این حادثه تروریستی دستکم ۷۲ کشته و ده ها زحمی بر جای گذاشت. همچنین ساعاتی پیش از این حمله انتحاری یک مهاجم انتحاری دیگر خودش را در مسجد جامع خواجهگان ولسوالی دولینه ولایت غور در صف نمازگزاران منفجر کرد. این حملات تروریستی با موجی از محکومیتهای جهانی روبرو شد. به طوری که کشورهای ایران، فرانسه، ترکیه، امریکا، انگلیس، روسیه، چین، پاکستان و اتحادیه اروپا و سازمان ملل به شدت این حملات را محکوم و تاکید کردهاند که آنان برای ادامه همکاریهای شان در زمینه مبارزه با هراس افگنی در کنار دولت و مردم افغانستان باقی خواهند ماند.
حمله به مسجد امام الرضا(ع) (۱۳۹۵)
حمله تروریستی به مسجد امام الرضا(ع) در شهر المبرز عربستان سعودی به دست داعش سبب شد تا چندین تن از نمازگزاران جان خود را از دست بدهند. شاهدان عینی گفتند ابتدا انفجاری، مسجد امام رضا(ع) در شهرک محاسن در منطقه احساء در شرق عربستان را لرزاند و سپس دست کم پنج فرد مسلح به این مسجد حمله کردند. برخی گزارشها حاکی از آن بود که یکی از مهاجمان خودش را در داخل مسجد منفجر کرد و دومین مهاجم نیز برای منفجر کردن خود سریع وارد عمل شد اما نمازگزاران توانستند او را دستگیر و تحویل پلس بدهند.
حمله گروه تروریستی داعش به مسجد شیعیان در عربستان (۱۳۹۴)
مسجد امام علی(ع) مربوط به شیعیان در روستای القدیح در شرق عربستان قرار دارد که در یک بمبگذاری انتحاری نمازگزاران بیشماری جان خود را از دست دادند. گروه تروریستی داعش مسوولیت این حمله را بر عهده گرفت و با صدور بیانیهای اعلام کرد یکی از بمب گذاران انتحاری این گروه که به اسم ابوعمار النجدی این حمله را انجام داده و با استفاده از کمربند انفجاری ۲۵۰ تن را کشته و زخمی کرده است. در ادامه این بیانیه آماده است تا زمانی که شیعیان که آنها را رافضی و مرتد می دانند از شبه جزیره عربستان بیرون نروند آرام نخواهد نشست.
مرضیه افخم سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه، در بیانیه ای حمله گروه تروریستی داعش علیه نمازگزاران مسجد امام علی در منطقه القدیح استان قطیف عربستان را شدیداً محکوم کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، این یکی از مرگبارترین حملات تروریستی سالهای اخیر در بزرگترینکشور عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس به شمار میرود.
انفجار انتحاری در مسجد امام حسین(ع) در شرق عربستان (۱۳۹۴)
بر اثر انفجار تروریستی در یکی از مساجد شیعیان عربستان در شهر دمام عربستان چندین زخمی تن و جان باختند. عامل انفجار یک انتحاری بود که لباس زنانه به تن داشت. او قصد داشته از در مخصوص بانوان وارد مسجد شود که پس از شناسایی از سوی نیروهای محافظ مسجد امام حسین(ع) خود را در پارکینگ مسجد منفجر کرده است. البته بنابرگفته ها ۲ تن از اعضای کمیتههای مردمی با مشکوک شدن به عامل انتحاری و تعقیب او از ورودش به این مسجد جلوگیری و عامل انتحاری به همین علت مجبور شد کمربند انفجاری همراه خود را در پارکینگ مسجد منفجر کند که عضو کمیته مردمی و سه تن دیگر در این انفجار شهید شدند.
شهر دمام مرکز استان شرقی عربستان است که بیشترین جمعیت اقلیت شیعیان این کشور را در خود جا داده است. گروهک تروریستی داعش مسوولیت این حمله را بر عهده گرفته بود.
ویران کردن مسجد بابری هند(۱۳۷۱)
مسجد بابری یک سازه متعلق به سده شانزدهم میلادی در شهر ایودیا در ایالت اوتار پرادش هند است که در ۱۵ آذر ۱۳۷۱ خورشیدی به دست گروه عظیمی از هندوهای افراطی ویرانشد. اقدام برای تخریب مسجد بابری نخست به صورت صفآرایی سیاسی انجام و سپس به خشونت کشیدهشد. در سده شانزدهم میلادی و در زمان فرمانروایی ظهیرالدین محمد بابر، این مسجد به دست میرباقی اصفهانی سردار بابر در نقطهای که هندوها زادگاه راما میدانستند بناشد. این رویداد سبب مجموعهای خشونتها میان مسلمانان و هندوها شد که در پی آن بیش از ۲ هزار تن جان باختند. همچنین این رویداد سبب واکنشهای جهانی شد.