سلسله جلسات مجازی «آشنایی با هنر اسلامی ـ ایرانی» با تأکید بر بنیانهای توحیدی و قرآنی سنت اصیل هنر دینی در دانشگاه بلگراد، پایتخت صربستان برگزار شده است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، درس «هنر اسلامی» امسال در کرسی قدیمی شرقشناسی دانشکده زبانشناسی دانشگاه بلگراد به دلیل محدودیتهای کرونایی به صورت مجازی برگزار شده است. سیدهبنتالهدی هاشمی، استاد ایرانی مدعو، مدرس این جلسات است و طی سخنانی در آن درباره مشخصههای اصلی هنر اسلامی ـ ایرانی و بنیانهای حکمی و عرفانی این سنت هنری، برای دانشجویان دانشگاه بلگراد به زبان صربی توضیحات جامعی را ارائه داد.
هاشمی بر این نکته تأکید کرد که سنت هنری اسلامی ـ ایرانی بر مبانی متقن جهانبینی اسلامی و قرآنی و نگاه توحیدی به عالم و انسان استوار است. وی به تحلیل مهمترین مبانی فلسفی و عقلانی هنر دینی در اسلام همچون اطلاق و شمول حضور الهی در همه ساحتهای وجود، رابطه طولی عوالم هستی و همچنین تحلیل زیبایی مادی به عنوان مثال و آیینه جمال هستیشناختی اسماء و صفات الهی پرداخت.
این محقق و استاد ایرانی همچنین به اهمیت روششناختی قوه خیال انسانی در تحلیل لایههای عمیق هنر دینی و قدسی اشاره کرد و توضیح داد که قوه خیال در وجود هنرمندان متعهد ایرانی و مسلمان همیشه از اشراقات و هدایتهای مراتب عالیتر معرفت همچون معرفت وحیانی، شهودی و عقلی بهرهمند بوده است.
این استاد ایرانی همچنین در ضمن این درس که به دعوت رئیس کرسی شرقشناسی دانشکده زبانشناسی بلگراد پروفسور «اما میترویچ» ارائه شد، به تحلیل جامع خصوصیات تاریخی ادوار، مکاتب و نمادهای گوناگون هنر اسلامی پرداخت و به صورت ویژه بر اهمیت بازشناسی راز و رمزهای حکمی و عرفانی معماری ایرانی ـ اسلامی در قالب مساجد، مدارس، بقاع متبرک، بازارها، میادین و کاروانسراها با هدف الهامبخشی به انسان معاصر تأکید کرد.
بنتالهدی هاشمی که از حدود ۱۰ سال گذشته به همراه خانواده در بلگراد اقامت دارد، از فارغالتحصیلان مرکز آموزش عالی معصومیه(س)، وابسته به مدیریت حوزه علمیه خواهران استان قم بوده و در حال حاضر مشغول نگارش رساله دکتری به زبان صربی با موضوع «مبانی فلسفه هنر در ادبیات عرفانی فارسی با تأکید ویژه بر اشعار حافظ و مولوی» در دانشکده زبانشناسی بلگراد است. وی در دانشگاه بلگراد مقطع کارشناسی ارشد و دکتری را گذرانده و استاد دوره آموزشی «آشنایی با هنر اسلامی» در دانشگاه مجازی المصطفی(ص) هم بوده است.
لازم به ذکر است که کرسی شرقشناسی دانشگاه بلگراد در کشور صربستان قریب به صد سال قبل، در سال ۱۹۲۶ میلادی تأسیس شد و قدیمیترین کرسی شرقشناسی در منطقه بالکان در جنوب شرق اروپا به شمار میآید.