یکی از شاهکارهای بر جای مانده از دوره کلاسیک در اندونزی، معبد پارامبانان است. این معبد به عنوان بزرگ ترین معبد در منطقه جنوب شرق آسیا محسوب می شود. دیرینگی معبد پارامبانان به قرن نهم میلادی اختصاص دارد. سازه اولیه معبد به وسیله پاکای پیکاتان ساخته شده است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، معبد پارامبانان یکی از اماکن دیدنی در جمهوری اندونزی (یک مجمع الجزایر در آسیای جنوب شرقی و اقیانوسیه) است. در اقصی نقاط جهان، پیروان هر آیین و مذهب در خصوص پرستش ایزد عبادت گاه هایی را بنا کرده اند. اکثر عبادت گاه ها بر اساس فرهنگ، رسم و آیین بی نظیری طراحی می شوند.
در کشور اندونزی عبادتگاه های مختلفی نظیر معبد بوروبودار، معبد پارامبانان، Borobudur، Tanah Lot، معبد Pura Ulun Danu Beratan، معبد Pura Luhur Uluwatu، معبد Sewu و معبد Ratu Boko وجود دارد.
یکی از بزرگ ترین و منحصر به فردترین معابد هندویی، معبد پارامبانان یا رارا جونگگرنگ است. این معبد جزء بزرگ ترین معابد در منطقه جنوب شرق آسیا شناخته شده است.
مجموعه معبد پارامبانان در جاوه مرکزی اندونزی و در ۱۷ کیلومتری شمال شرقی شهر یوگیاکارتا واقع شده است.
معبد پارامبانان؛ از گذشته تاکنون
قدمت تاریخی معبد پارامبانان به قرن نهم میلادی باز می گردد. معبد پارامبانان به تریمورتی اختصاص داده شده است. تریمورتی حاکی از اتحاد سه ایزد هندو ویشنو خدای محافظ، برهما به عنوان خالق و شیوا خدا ویرانگر به یک دین یگانه پرستی دارد.
سازه اولیه معبد پارامبانان به وسیله فردی به نام پاکای پیکاتان ساخته شده است. زین پس پادشاهان متعددی در راستای بازسازی معبد اقداماتی انجام داده اند. در واقع این معبد به وسیله پادشاه سانجایا، ماتارام، لوکاپالا و بالیتونگ ماها گسترش یافته است.
مجموعه معبد پارامبانان به کتیبه شیواگر ها مرتبط است. این کتیبه در سال ۸۶۵ میلادی به وسیله پادشاه لوکاپالا صادر شده است. طبق کتیبه شیواگر ها معبد پارامبانان در ۱۲ نوامبر ۸۶۵ افتتاح شده است. در سال های نخست بازگشایی نام اصلی معبد با نام شیوا- گرها بوده است.
درقرن شانزدهم میلادی در طی یک زلزله بزرگ، معبد های موجود در مجموعه پارامبانان تخریب شد. زین پس در سال ۱۹۱۸ دولت استعماری هلند اقدام به بازسازی محوطه معبد پارامبانان کرد. در طی این بازسازی معبد های آپیت در صحن مرکزی و معبد های کوچک پروارا مرمت شدند.
بهتر است بدانید مجتمع معابد پرامبانان در سال ۱۹۹۱ میلادی به شماره ۶۴۲ در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
معماری معبد پرامبانان
مجموعه معبد پارامبانان متشکل از هشت ساختمان اصلی به همراه ۳۵۰ ساختمان کوچک است. اصلی ترین مشخصه در بنا معبد بهره گیری از معماری هندویی است.
معبد پرامبانان شاهکاری از دوره کلاسیک در اندونزی تلقی می شود که نماد عظمت هنر و معماری هندو باستان است.
معماری معبد پرامبانان از سنت های معماری هندو بر اساس Vastu Shastra پیروی می کند. طراحی معبد شامل ترتیبات پلان معبد ماندالا و همچنین مناره های مرتفع معابد هندو بوده است. تمام مجموعه معبد طرحی از جهان هندو بر اساس لایه های لوکا و کیهان شناسی هندو به شمار می رود.
ساختمان مرکزی معابد پرامبانان از ارتفاع ۴۷ متری برخوردار است. فضای بیرونی این معبد به ویژه دیوار های آن به وسیله نقوش برجسته با اشکال حیوانات مزین شده است.
علاوه بر این، در داخل ساختمان اصلی تعدادی معابد منفرد تعبیه شده است. دیواره های معبد با حجاری افسانه های مختلف اعم از حماسه رامایانا، داستان های ویشنو و ماجراهای هانومان پادشاه میمون پوشش داده شده است.
معبد پارامبانان بر اساس باورهای هندوان به سه بخش اصلی اعم از طبقات زیرین، طبقات میانی و طبقات بالا ترین تقسیم شده است.
طبقه زیرین معبد به عنوان یک مکان نا مقدس، ویژه طبقات معمولی جامعه و نگه داری حیوانات بوده است. طبقه میانی، مختص افرادی بوده است که با تلاش فراوان از ظلمت طبقات پایین رهایی یافته بودند و بالا ترین طبقه، به عنوان مقدس ترین بخش معبد محل آرامش خداوند یگانه تلقی می گردد.
بخش های مختلف مجموعه معابد پرامبانان
مجموعه معابد پرامبانان شامل سه بخش اصلی بیرونی، میانی و داخلی است.
بخش بیرونی مجموعه یک ناحیه بزرگ و فضای باز است. در ادوار گذشته اطراف بخش بیرونی به وسیله یک دیوار بزرگ محدوده شده بوده است. در سال های اخیر این بخش به یک پارک بزرگ مبدل گردیده است.
دومین بخش مجموعه معابد پرامبانان، بخش میانی است. بخش میانی در قدیم الایام متشکل از ۲۲۴ سازه مذهبی بوده است. به مرور زمان تعداد گسترده ای از معابد موجود در بخش میانی ویران شده اند.
بخش داخلی مجموعه پرامبانان به عنوان اصلی ترین بخش مجموعه دربردارنده هشت معبد بزرگ و هشت عبادتگاه است. بر اساس باور های هندوان، بخش داخلی مقدس ترین ناحیه مجموعه به شمار می رود.
بهتر است بدانید بخش داخلی در یک محیط مربعی شکل با چهار دروازه متناظر تشکیل شده است.
مهم ترین معبد های مجموعه پارامبانان
• معبد تری مورتی: شامل سه معبد اصلی اعم از شیوا، برهما و ویشنو
• معابد واهانا: شامل سه معبد ناندی، هامسا و گارودا
• معبد کلیر: اعم از چهار زیارتگاه کوچک در چهار جهت اصلی منطقه داخلی
• معبد پاتوک: اعم از چهار زیارتگاه کوچک در چهار گوشه منطقه داخلی
• معبد Pervara: دربردارنده ۲۲۴ معبد در ردیف داخلی به سمت ردیف بیرونی
مناسب ترین زمان برای بازدید از معبد پارامبانان
معبد پارامبانان در پانزدهمین کشور بزرگ جهان، اندونزی قرار دارد. اندونزی از منظر موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی آسیا، نیمکره ی شرقی و در اقیانوس هند واقع شده است.
آب و هوای غالب در کشور اندونزی گرم و استوایی است. تغییرات فصلی در این کشور به صورت اندک شکل می گیرد و از دو فصل گرما و بارانی بهره مند است.
مناسب ترین زمان برای سفر به اندونزی و بازدید از معبد پارامبانان ماه های می الی اکتبر می باشد. در این بازه زمانی ( بهار تا پاییز)، به صورت سالانه در بخش غربی معبد پرامبانان یک نمایش بزرگ به مدت چهار روز برگزار می گردد. این نمایش با نورپردازی های چشمگیر گردشگران متعددی را به جاوه مرکزی اندونزی جذب می نماید.