پیامبر (ص) می فرمود «مبادا در رفتار و گفتارتان تنفر ایجاد کنید، آسان بگیرید و سخت نگیرید»
حجت الاسلام رستگاری:
مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به آیه «یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاکَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِیرًا وَدَاعِیًا إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجًا مُنِیرًا»، گفت: ابن عباس می گوید وقتی این آیه نازل شد، پیامبر ما را سفیر یمن قرار داد و دستورالعملی در این زمینه به ما داد و فرمود: «بروید بشارت دهید، مبادا در رفتار و گفتارتان تنفر ایجاد کنید. آسان بگیرید و سخت نگیرید.» و سپس آیه را تلاوت کردند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، حجت الاسلام محمود رستگاری در مراسم چهلمین روز درگذشت حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی خزائلی در حسینیه شهدای قم اظهار داشت: مرحوم حجت الاسلام خزائلی یکی از مفاخر اسلام است که در خانواده و بیت فرهیخته ای رشد و نمو یافت.
وی تبلیغ دین را دغدغه مرحوم خزائلی ذکر کرد و با اشاره به مقوله تبلیغ در قرآن کریم گفت: «تبلیغ»، «ابلاغ» و «بلاغ» از جمله واژگانی است که در قران کریم ۷۷ بار بکار رفته است. در کتب مفردات راغب، بلاغ از تبلیغ و تبلیغ از ابلاغ به معنای ایصال یعنی رساندن پیام است و می گوید بلاغ و بلوغ به معنای رسیدن به مقصد است اعم از انکه زمان یا مکان باشد یا امری معین.
وی افزود: خداوند در قران کریم وظیفه انبیا و پیشوایان دین را تبلیغ و ابلاغ می داند. در آیه ۹۹ سوره فاطر می فرماید: «مسئولیت پیامبر چیزی جز رساندن پیام و روشنگری آن نیست». خداوند درباره پیامبر اکرم (ص) در آیه ۴۰ سوره رعد خطاب به پیامبر می فرماید که برتوست پیام را برسانی و حساب ان با ماست.
وی بیان کرد: از آیات قرآن کریم استفاده می شود که مبلغ دین باید سه ویژگی داشته باشد که در سوره مبارکه احزاب مورد اشاره قرار گرفته است: اول در مقام تبلیغ رسالات الهی جز از خدا خشیتی در دل نداشته باشد. اخلاص، قاطعیت، شجاعت، صراحت، ادای تکلیف بدون هراس و ترس و سازش نکردن از نکات کلیدی در این باره است.
وی ادامه داد: دومین ویژگی مبلغ، نویدبخشی و ایجاد محبت و فراری ندادن است. قرآن کریم می فرماید: «یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاکَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِیرًا وَدَاعِیًا إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجًا مُنِیرًا». ابن عباس می گوید وقتی این آیه نازل شد، پیامبر ما را سفیر یمن قرار داد و دستورالعملی در این زمینه به ما داد و فرمود: «بروید بشارت دهید، مبادا در رفتار و گفتارتان تنفر ایجاد کنید. آسان بگیرید و سخت نگیرید. خداوند بر من نازل کرد» و سپس آیه تلاوت کردند.
وی ادامه داد: جوانی نزد پیامبر آمد درحالی که اصحاب گرد ایشان بودند، با گستاخی به پیامبر خطاب کرد: یا رسول الله، به من اجازه «زنا» بده. وقتی صحابه این هتاکی را دیدند، خشمگین شدند و خواستند برخورد کنند. پیامبر جلوی آنها را گرفت، جوان را به گوشه ای برد، او را نوازش کرد و با بیانی پر از محبت و شفقت به این جوان فرمود: چیزی را از من خواستی، سئوالی از تو می پرسم، آیا خواهر، مادر یا نوامیسی داری؟ آیا حاضری کسی با آنها عمل منافی عفت انجام دهد؟ گفت: ابدا. پیامبر فرمود: پس فکر کن دیگرانی که تو می خواهی این عمل شنیع را انجام دهی، خواهر و مادر و عمه دیگری هستند. این جوان لحظه ای فکر کرد و سرش را پایین انداخت و اشک ریخت و گفت: یا رسول الله، نفهمیدم، مرا ببخش. این جوان با چشمان اشکبار و هدایت شده از پیامبر جدا شد. حضرت رو به اصحاب فرمود: شما که می خواستید با خشونت با این جوان برخورد کنید، آیا این بهتر بود یا آن کاری که شما قصد انجام آن را داشتید؟ مسلما اگر شما برخورد ناروایی می کردید، او در انحراف خود می ماند.
وی افزود: سومین شرط تبلیغ دین، ابلاغ روشنگرانه پیام است که از آن در قرآن به «بلاغ مبین» یاد می شود. خداوند در آیه ۱۲۵ سوره نحل به پیامبر، شیوه، رویه و راه تبلیغ را بیان می کند. مرحوم شهید مطهری در این آیه دقتی دارد و بعد از تفسیر مفصل، نکاتی را بیان می کند اول اینکه دعوت برای خدا و خالصانه باشد، دوم تعلیم و آگاهی بخشی و روشنگری محور باشد. سپس اذکار و استفاده کردن از عواطف و بدون خشونت و سوم مناظره با کسانی که ذهن انها انباشته از مسائل نادرست است. ابتدا باید ذهن را خالی از این مسائل کنید و سپس آماده کردن آنها برای پذیرش حق. توهین و خلاف گویی در مناظره نداشته باشید. آیا واقعا اینگونه عمل می کنیم؟
وی به روایت یکی از علمای اهل سنت در کتاب خود اشاره کرد و گفت: قاضی ایاز در کتاب «الشفا فی تعریف حقوق المصطفی» از قول امیرالمومنین (ع) نقل می کند که امام علی می فرماید از رسول خدا پرسیدم سنت و روش هدایتی و تبلیغ شما چیست؟ و عناصری که به کار می گیرید تا مردم را به راه دین سوق دهید چیست؟ پیامبر فرمود: ۸ عامل است؛ شناخت دادن به مردم، اساس و ریشه دین من، عقل و خردورزی و خردمندی است. اسلحه من در برابر مخالفان علم و آگاهی است. کوشش و جامه ای که خود را به ان پیچیده ام صبر است. روشنی چشم من در نماز است. ثمره قلب من یاد خداست.