لحظاتی پیش زلزله ولایت هرات در افغانستان که دومین شهر پرجمعیت و مهمترین کانون فرهنگی-هنری شیعیان هزاره افغانستان به شمار میآید را لرزاند تا جایی که مشهد ایران نیز از این حادثه در امان نماند.
به گزارش سرویس خبری ردنا (ادیان نیوز)، ولایت هرات در افغانستان مهمترین کانون فرهنگی، دینی و تاریخی و یکی از قطب های شیعیان هزاره افغانستان صبح امروز پانزدهم مهرماه لرزید. بزرگی این زمین لرزه تا حدود ۶.۳ ریشتر ثبت شده است. هرات یکی از پرجمعیتترین شهرهای افغانستان است و به همراه کابل، مزار شریف و قندهار یکی از چهار شهر بزرگ افغانستان بهشمار میآیند.
هرات| عروس شهرهای افغانستان لرزید
جالب است بدانید بسیاری از شاعران و نویسندگان و عارفان و صوفیان فارسی در این شهر زاده شده یا زیستهاند، با این همه ولایت هرات به دلیل داشتن دو مرز مشترک با کشورهای ایران و ترکمنستان و دارا بودن بزرگترین شهرک صنعتی، یکی از بزرگترین مراکز تجاری افغانستان بهشمار میآید. ولایت هزاره نشین و «هزار اقوام هرات» را در گفتارهای ادبی و رسمی «هرات باستان» میگویند. این شهر از بابت منارهها و معماریهای عالی و مجلل اسلامی شهرت دارد و توانسته لقب یکی از زیباترین عروس های کشور افغانستان را به خود اختصاص دهد.
البته هماکنون هرات دارای اقوام مختلفی است و عمدهٔ زبان محاورهای در این شهر فارسی است. بیشتر مردم در این شهر زبان فارسی با لهجهٔ هراتی دارند. شهروندان ولایت هرات را اقوام ملی-مذهبی نظیر: تاجیک، پشتونها، هزارهها، ازبکها، و ترکمنها، تشکیل میدهند. قابل ذکر است ولایت هرات یکی از مهم ترین مناطق هزاره نشین در کشور افغانستان است. تا جایی که بزرگترین دانشگاه خصوصی دینی افغانستان تحت عنوان “دارلعلوم و دانشگاه الغیاث” با ظرفیت فعلی ۱۴۰۰۰ در این شهر ایجاد شده است. شهر هرات یکی از شهر های مذهبی افغانستان به شمار می رود، به حدی که تعدادی از روحانیون حتی اجازه برگزاری کنسرت های موسیقی مردانه و نمایش فیلم های سینمایی در این شهر را هنوز صادر نکرده اند.
از مزار پیر هرات خواجه عبدالله انصاری تا کمال الدین بهزاد(نقاش چیره دست ایرانی)
ولایت مذهبی هرات شهری باستانی است و بناهای تاریخی بسیاری دارد. از جمله: قلعه ی اختیارالدین یا ارگ هرات؛ گازرگاه شریف (آرامگاه خواجه عبدالله انصاری – پیر هرات)؛ حوض ملک؛ عمارت نمکدان مسجد جامع پایحصار؛ حوض تاریخی چهار سوق؛ تخت صفر؛ خانه ی زرنگار؛ سنگ هفت قلم؛ کهندژ یا مصرخ؛ پل تاریخی ما لان؛ شاهرخ میرزا، منارهها، مدرسه ومسجد گوهر شاد بیگم؛ درگاه چشت؛ آرامگاهحضرت ابوالولید آزادنی؛ جامی، امام فخر رازی، خواجه قطب الدین مودود چشتی؛ سلطان میر عبدالواحد شهید؛ ملا حسین واعظ کاشفی؛ سلطان سید احمد کبیر؛ خواجه علی موفق؛ خواجه ابو عبدالله تا کی؛ مزارحضرت شیخ الاسلام کروخی؛ سید ابو عبدالله مختار؛ سیدای کروخی؛ مزار خواجه یحیی سجستانی؛ مزار سلطان غیـاثالدین غوری؛ بی بی ستی؛ مدرسه و آرامگاه امیر علی شیر نوایی؛ مدرسه ی سلطان حسین بایقرا ؛ شهزاده قاسم، شهزاده عبدالله، سلطان آغا، خواجه غلطان ولی، ملا ناسفنج؛ استاد کمال الدین بهزاد(نقاش و هنرمند چیره دست ایرانی)؛ و… .
از عبادتگاه های آریایی تا بهترین معماری اسلامی
مسجد جامع بزرگ شهر هرات نیز که به پنجمین مسجد جامع بزرگ جهان شهرت دارد؛ یکی از با شکوه ترین مساجد اسلامی است. ساختمان این مسجد به این دلیل که پیش از اسلام نیز عبادتگاه آریاییهای موحد بوده، بیش از ۲۰۰۰ سال قدمت دارد. در سال ۲۹ هجری بعد از گرایش مردم هرات به دین اسلام، از حالت ساختمان معبدی بزرگ به مسجد مسلمانان بدل شد.
آخرین خبر در مورد زلزله افغانستان و مشهد نشان می دهد که صبح امروز ساعت ۱۰ و ۱۱ دقیقه و ۲ ثانیه بدنبال این زمین لرزه مناطقی از شهرستان های شرقی استان خراسان رضوی و شهر مقدس مشهد نیز این زمین لرزه را احساس کرده اند. تا جایی که در برخی از مناطق مردم سراسیمه به خیابان ها آمدند. کانون این زمین لرزه به قدرت ۶.۳ ریشتر در شمال هرات، منطقه «قرهباغ» افغانستان به وقوع پیوسته است.
فرآوری: محمد پناه زاده گله بان