گسترش همکاری با کشورهای همسایه در راستای تشکیل تمدن اسلامی
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تأکید کرد
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور گفت: گسترش همکاری با کشورهای همسایه خصوصاً کشورهای اسلامی، به ایجاد وحدت اسلامی منجر میشود و این همکاری و انسجام بین کشورهای اسلامی، زمینهساز تشکیل امت اسلامی است و به شکلدهی تمدن اسلامی منجر خواهد شد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، حجتالاسلام والمسلمین مهدی ایمانیپور، رئیس سازمان و فرهنگ ارتباطات اسلامی صبح روز شنبه، ۱۵ مهر ماه در اولین نشست اجلاس رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رایزنهای فرهنگی در حسنیه الزهرا(س) سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در راستای ایجاد تمدن اسلامی برگزار شد با اشاره به اینکه اصلیترین حامی سازمان در سالهای اخیر شخص وزیر ارشاد بوده است اظهار کرد: امسال ما این اجلاس را در کشور خواهیم داشت و سالهای بعد این نشست به صورت منطقهای برگزار خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دولت سیزدهم بر دیپلماسی فرهنگی در منطقه تأکید ویژهای دارد ادامه داد: ما در صدد این هستیم که از ظرفیتهای دیپلماسی فرهنگی رایزنان فرهنگی و استانهایی که با کشورهای همسایه مرز مشترک دارند بهره ببریم چرا که ظرفیتها بسیار زیاد است و باید از آنها بهره ببریم.
ایمانیپور با تأکید بر اینکه اولویت ما در حوزه دیپلماسی فرهنگی، کشورهای همسایه است، افزود: مدتها بود که این موضوع مغفول مانده بود و ما تلاش میکنیم که این مسئله را جبران کنیم.
وی در ادامه به ظرفیت مغفول استانها در عرصه دیپلماسی فرهنگی اشاره کرد و گفت: ارتباط فعال با کشورهای همسایه، در سطحیترین بخش آن، ایجاد روابط امنیتبخش و قدرتبخش و هم فرصتزایی برای کشور است. اما در لایههای عمیقتر وقتی به ارتباط با کشورهای منطقه بهویژه در غرب آسیا نگاه کنیم، به جانمایی اسلام در نظم نوین جهانی و منطقهای میرسیم.
رئیس سازمان فرهنگی و ارتباطات اسلامی در ادامه، حاصل توسعه دیپلماسی فرهنگی در منطقه را رقم زدن همکاری نظام هوشمند دانست و بیان کرد: گسترش همکاری کشورهای همسایه خصوصاً کشورهای اسلامی، به ایجاد وحدت اسلامی منجر میشود. این همکاری و انسجام بین کشورهای اسلامی، زمینهساز تشکیل امت اسلامی است و به شکلدهی تمدن اسلامی منجر خواهد شد.
ایمانیپور همچنین به حضور مسئولان ارشد کشور در نخستین اجلاس منطقه رایزنان فرهنگی اشاره کرد و گفت: از هر زاویهای، گفتوگو با کشورهای همسایه حائز اهمیت است. بر همین اساس تلاش کردهایم این اجلاس یک نشست تشریفاتی نباشد.
ابتدا ظرفیتهای فرهنگی داخلی را بشناسیم
وی در ادامه به اهداف این اجلاس اشاره کرد و گفت: آشنایی با ظرفیتهای ملی یکی از اهداف مهم ما در این رویداد خواهد بود. پیشتر معتقد بودیم که لازم است ظرفیتهای بینالمللی را بشناسیم اما اکنون شرایط تغییر کرده و لازم است تا ابتدا، ظرفیتهای داخل را بشناسیم که این موضوع، مغفول مانده است. بنابراین لازم است از ظرفیتهای ملی و استانی در دیپلماسی فرهنگی استفاده شود.
ایمانی پور با تأکید بر اینکه لازم است مسئولان کشور را با فرصتهای کشورهای منطقه آشنا کنیم، ادامه داد: در چنین شرایطی، میتوانیم شاهد توسعه روابط فرهنگی باشیم.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به اهمیت تبیین برنامه تحول این سازمان و تعیین نسبت رایزنان فرهنگی با آن اشاره کرد و افزود: این اجلاس، فرصتی را فراهم کرده است تا تدوین برنامه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای سال ۱۴۰۳ مورد بررسی قرار گیرد.
وی در ادامه، یکی از کارهای مهم در عرصه دیپلماسی فرهنگی را پیگیری دستورات رئیس جمهوری بهویژه بعد از حضور در اجلاس سازمان ملل در نیویورک دانست و ابراز کرد: بر این اساس، سه مسئولیت در هیئت دولت به سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی سپرده شده است. موضوع زن، خانواده و زیست عفیفانه و بررسیهای آن در حوزه بینالملل، نخستین موضوعی است که در فعالیتهای پیش رو، به آن بپردازیم. موضوع دوم، بحث ایرانیان خارج از کشور بوده که تأکید شده است برنامهریزی دقیقی برای آن وجود داشته باشد. بحث سوم هم، گفتوگوهای ادیان است که ما تلاش میکنیم در نشست با رهبران ادیان این موضوع را پیگیری کنیم.
ایمانی پور همچنین به حضور استانداران متعدد در این اجلاس اشاره کرد و گفت: حضور ۸ استاندار که عمدتاً به استانهای مرزی مربوط میشود، یک تجربه جدید در عرصه اجلاس رایزنان فرهنگی خواهد بود. قرار است این استانداران درباره ظرفیتهای استانیشان و کارهای زمین مانده در موضوعات استانی صحبت کنند. به عنوان مثال موضوع خواهرخواندگی شهرها، در بسیاری موارد، عملیاتی نشده یا تفاهمات استانی با کشورهای دیگر که قبلاً امضا شده، به بهرهبرداری نرسیده است. تلاش خواهیم کرد با با کمک اساتید، نخبگان و مقامات استانها، از این ظرفیتها استفاده شود.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تأکید کرد با استفاده از ظرفیتهای استانی کشور در همکاری با کشورهای همسایه، به برگزاری ماههای فرهنگی و سالهای فرهنگی منجر خواهد شد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به چرخشهای تحولآفرین که در این سازمان تدارک دیده شده است، اشاره کرد و گفت: پنج چرخش تحولآفرین، پیش روی ما قرار دارد که برخی از آنها، به پایان رسیده، برخی دیگر در میانه راه است و برخی هم در شرف اقدام. یکی از مهمترین اقدامها، این بوده است که ما از یک سازمان اداری به یک نهاد انقلابی و نیرویهای تحولآفرین چرخش داشتهایم. ثمرات این کار، انتخاب نیروهای تحولگرا و انقلابی، به عنوان رایزنان فرهنگی است که نویدبخش تحول هستند.
ایمانی پور افزود: همچنین سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از یک دستگاه تصدیگر به یک قرارگاه تنظیمگر در حال چرخش است. اینک، رایزنان فرهنگی، در واقع رایزنان جمهوری اسلامی ایران هستند و نه رایزنان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی. بر همین اساس از ظرفیتهای فرهنگی و پژوهشی کل کشور استفاده کردهایم. همچنین از وضعیت کنشگری حاکمیتی به کنشگری غیرحاکمیتی در عرصه دیپلماسی فرهنگی چرخش کردهایم تا آثار فعالیتمان، ماندگارتر باشد. در چنین شرایطی، انتظارات از رایزنان فرهنگی و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ارتقا مییابد و کارهای اثرگذاری نیز به جا میماند.
نخستین اجلاس منطقهای رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کشورهای همسایه، با شعار «دیپلماسی فرهنگی؛ فرصتهای منطقهای، ظرفیتهای استانی» به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان قرارگاه اقتدار فرهنگی، از ۱۵ تا ۲۰ مهرماه ۱۴۰۲ در تهران در حال برگزاری است.