بازوی مذهبی اردوغان برای انتخابات پیشرو
بازوی مذهبی اردوغان برای انتخابات پیشرو و جذب آرای مهاجران ترک آماده میشود.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه بازوی مذهبی خود را که در کشورهای خارجی فعالیت میکنند، بسیج کرده تا با رأیهایی که از اقلیتهای خارجنشین ترک جمع میکند، امید داشته باشد در انتخابات آتی که در آن هر رأی برای بقای سیاسی او در بحبوحه بدتر شدن چشمانداز اقتصاد ترکیه حیاتی است، رأی بیاورد.
در ۳۰ مه نشست وابستههای مذهبی و کنسولها توسط رئیس سازمان دیانت، علی ارباش، برای اداره شبکه عظیمی از روحانیون و مساجد خارج از کشور که با بودجه قابل توجهی تامین میشود، در آنکارا برگزار شد. در یک جلسه پشت درهای بسته، ارباش به نیروهای خود در خارج از کشور دستور داد تا برای دستیابی به اهداف تعیینشده توسط آنکارا با سایر نهادهای دولتی همکاری نزدیک داشته باشند.
همچنین در ۲ ژوئن رئیس جمهور ترکیه در جمع وابستگان مذهبی و کنسولهای شاغل در سفارتخانهها و کنسولگریهای ترکیه در خارج از کشور سخنرانی کرد. هیچ خبری در مورد محتوای این نشست از سوی مطبوعات ترکیه منتشر نشد.
اردوغان و همکارانش کاملاً نگران تصویر واقعی ترکها نسبت به دولت اردوغان و واکنش احتمالی رأیدهندگان در مواجهه با افزایش شدید قیمت مواد غذایی و انرژی، تورم بیش از حد، افزایش بیکاری و کاهش سریع قدرت خرید مردم و ارزش لیر ترکیه هستند. در چنین وضعیتی، اردوغان برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی به تک تک رایها نیاز دارد. اینجاست که آرای مهاجران ترک بسیار مهم است. کل جمعیت شهروندان ترکیه که در خارج از کشور زندگی میکنند بیش از ۶.۵ میلیون نفر است که حدود ۵.۵ میلیون نفر از آنها در کشورهای اروپای غربی زندگی میکنند.
دادههای رسمی از انتخابات پارلمانی ۲۰۱۸ نشان میدهد که حزب عدالت و توسعه ۵۲.۵ درصد از آرای مهاجران ترک را به دست آورده است که با احتساب آرای شریک راستگرای آن، حزب حرکت ملی (MHP)، به ۶۰.۶ درصد افزایش مییابد. در انتخابات ریاست جمهوری همان سال، اردوغان ۵۹.۴ درصد از کل آرای مهاجران را در رقابت با نامزد اصلی اپوزیسیون به دست آورد.
دیانت در دهه گذشته تحت حکومت اردوغان به شدت تغییر کرده است و به ابزاری برای طرح ایدئولوژی اسلامگرای حزب حاکم در داخل و خارج ترکیه تبدیل شده است. مساجد، انجمنها و بنیادهای ترکیه که توسط دولت ترکیه در کشورهای دیگر حمایت و تامین مالی میشوند، نقش مهمی در مبارزات انتخاباتی ایفا میکنند و رئیس جمهور اردوغان از جمله روی دیانت حساب میکند تا تعداد آرای خود را در میان مهاجران ترک بالا نگه دارد. حمله مداوم اردوغان به اروپا، جایی که اکثریت رایدهندگان ترک خارجنشین در آن زندگی میکنند، با هدف جذب رأیدهندگانی است که از کشورهای محل اقامت خود گلایه دارند.
بودجه دیانت ۱۶.۱ میلیارد لیره برای سال ۲۰۲۲ است، حدود ۹۰,۰۰۰ مسجد را مدیریت میکند و نزدیک به ۱۴۰,۰۰۰ کارمند از جمله افرادی که در خارج مشغول به کار هستند را در اختیار دارد. برخی از عملیاتهای خارج از کشور توسط بنیاد وقف دیانت (Türkiye Diyanet Vakfı, TDV)، سازمانی با داراییهای قابل توجه و بودجه سالانه بیش از یک میلیارد لیره تامین میشود.
این بنیاد در ۱۴۹ کشور فعال است و ۱۰۰۳ شعبه در ترکیه دارد. پروژه شاخص این بنیاد آموزش و تربیت دانشجویان مطابق با ایدئولوژی اسلامگرای دولت اردوغان و پرورش نسلی از اسلامگرایان جوان است که به ترویج این ایدئولوژی در سایر کشورها کمک خواهند کرد.
مساجد و روحانیون ترکیه در اروپا در سال ۲۰۱۶ به جاسوسی از منتقدان و مخالفان رژیم اردوغان متهم شدند. سندی در سال ۲۰۱۶ منتشر شد که نشان میداد سازمان دیانت اعضای جنبش گولن، گروهی منتقد دولت اردوغان، را در ۳۸ کشور از جمله سوئیس، هلند، آلمان، نروژ و اتریش تحت نظر قرار داده است.
در دسامبر ۲۰۱۶، ترکیه مجبور شد یوسف آکار، وابسته امور مذهبی سفارت ترکیه در لاهه را پس از اینکه مقامات هلندی او را به جمعآوری اطلاعات درباره گولنیستها متهم کردند، فراخواند. به همین ترتیب، مقامات بلژیک در سال ۲۰۱۷ درخواست ویزای ۱۲ امام جماعت ترکیه را که به دنبال کار در این کشور بودند، رد کردند.
همچنین دولت ایالت هسن در آلمان، به همکاری خود با اتحادیه ترکی-اسلامی برای امور مذهبی (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği یا DITIB) پایان داد. الکساندر لورز وزیر فرهنگ گفت: «تردیدها در مورد استقلال بنیادین DITIB از دولت ترکیه قابل حل نیست.» DITIB، شاخه آلمانی دیانت است و امامان فرستاده شده توسط دولت ترکیه به کشورهای اروپایی را کنترل میکند.