دکتر خامهیار با اشاره به جایگاه اربعین و ثمرات آن در جهان اسلام، مطرح کرد: حضوری که در حال حاضر در پیادهروی اربعین و در شعار الحسین یجمعنا هست، حضور فراجغرافیایی، فراملی و فرامذهبی و فراقومیتى است.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، دکتر عباس خامهیار، معاون فرهنگی، اجتماعی دانشگاه ادیان و مذاهب در گفتوگویی با اشاره به پیاده روی باشکوه اربعین گفت: اربعین یک نقطه تحول بزرگ در جهان اسلام بوده و به همین جهت مبارزه با اربعین توسط مستکبران بازخوردهای منفی تری برای آنها خواهد داشت. دلیلش هم روند تاریخی است که از زمان متوکل عباسی تا بقیه ستمگران وجود داشته است. زیرا کسانی که نسبت به زائرین امام حسین (ع) ظلم روا داشتند و زائرین را شکنجه و آزار میدادند و در مواری به شهادت میرساندند نابود شده و راه اربعین همچنان استوار و باز است و همچنان، زیارت اربعین رو به افزایش و حضور میلیونى است.
هر گونه واکنش استبدادی، واکنش و بازخورد معکوسى خواهد داشت
دکتر خامهیار اظهار کرد؛ حتی در زمان صدام هم با همه فشارهایی که به زائرین میآورد از قتل و شکنجه گرفته تا تیراندازی به زائران که همچنان آثارش بر روی دیوارهای حرم سید الشهدا تا کنون نمایان و محفوظ است و یادگار آن جنایتها است. باز هم بازخورد این ممانعتها را، ما در این عصر به صورت کامل و میلیونی میبینیم و این نکته بسیار مهمی است که هر گونه واکنش استبدادی، واکنش و بازخورد معکوسى خواهد داشت،منتها جدیداً شیوه دیگری برای مبارزه با اربعین توسط مخالفان اتخاذ شده است. به نظر بنده باید روی این مسئله تامل بیشترى داشت. زیرا از قدرت نرم در مبارزه با شعائر حسینى و به ویژه پیاده روى اربعین استفاده میشود. گاهی هزینههای هنگفت با ارقام نجومی که خودشان تولید میکنند را به دولت و نظام نسبت میدهند، که این حرفها و ارقام دروغین است. ولی این ارقام به گونهای مطرح میشود که گویا دولت تمام بودجهاش را برای اربعین گذاشته است که البته اینگونه نیست و ما اگر بخواهیم آمار درستی از هزینهها و مسافران و هزینههای دولتی که به برخی کشورهای توریستی انجام میشود داشته باشیم میبینیم که هزینههای ایام اربعین بسیار بسیار ناچیز است و عمده هزینه ها مردمى است.
نباید اربعین به یک حالت تقابلی با حج بدل شود
این تحلیل گر مسائل خاورمیانه افزود؛ متاسفانه برخی دانسته و یا ندانسته اربعین را مقابل فریضه حج قرار میدهند و با مقایسه آماری و برخی مسائل حاشیهای باعث میشوند که بدخواهان و معاندان با بهرهگیری از این مسائل با کنار گذاشتن پیام واقعی اربعین اهداف شوم خود را دنبال کنند.
وی ادامه داد؛ چند سال پیش شبکه العربیه سخنرانی آقای نورى مالکی نخست وزیر عراق پیشین را پخش کرده بود و قسمتی از سخنان ایشان را که میگفت کربلا کعبه آمال ماست را به کربلا کعبه ماست تحریف کرده بود. و جوسازیهاى ناجوانمردانه اى راه انداخته بود، آنها توسط این تحریف میخواستند وانمود کنند که کعبه شیعیان، کربلا است. این از موارد سواستفادههای دشمن است و به همین جهت نباید اربعین ناخواسته به یک حالت تقابلی با فریضه حج قلمداد شود، زیراکه بازخورد و آثار منفی در پى دارد.
دکتر خامهیار با تاکید بر اینکه همه این افرادی که به کربلا مشرف میشوند زیر پرچم امام حسین (ع) جاى مىگیرند گفت: در سالهای گذشته عدهای از دلسوزان و هم عدهای از نادانان و دشمنان میخواستند راهپیمایی اربعین را صحنه درگیری عکسهای مراجع کنند.
که این هم نوعی سواستفاده بود و بههمین جهت رهبری دستور دادند که عکس ایشان در این مسیر پخش و منتشر نشود و درایت و مدیریت ایشان قابل تقدیر و حقیقتاً قابل ستایش بود. این چالشهایی که ما مرتب در اربعین میبینیم در واقع یک حالت نگران کنندهای دارد و هدفشان مبارزه با اربعین است و باید روی آن دقت کرد.
دکتر خامهیار بیان کرد؛ یکی دیگر از چالشهای مهمی که ممکن است بعدا از آن سواستفاده کنند این است که با شبیهسازی این رویداد مهم در مناسبتهای دیگر بخواهند که راهپیمایی اصلی اربعین را تحت الشعاع قرار دهند و این کار بسیار خطرناک است.
برخورد قانونی با همه توهین کنندگان به تمام ادیان جهان
معاون فرهنگی_اجتماعی دانشگاه ادیان و مذاهب در خصوص «پویش شکوه اربعین در پناه قرآن» که توسط دانشگاه ادیان و مذاهب راهاندازی شده است نیز گفت: نهضت امام حسین (ع)، در اساس، یک نهضت قرآنی بود. امام حسین (ع) پاسدار وحی و پاسدار تنزیل وحی بود. تنزیل وحی و منزل وحی همان قرآن کریم است. امام حسین (ع) در قیام خود صحبت از اصلاح امت جدش میکند و همه فرمایشات ایشان همه در بحث پاسداری از دین جدش بوده و آن را به شیوههای مختلفی بیان کرده است. در تمامی این اندیشهها بحث وحی پررنگ بوده و امام حسین(ع) پاسدار این وحی است که قرآن کریم را براى هدایت بشریت به ارمغان آورده است و پویشی هم که دانشگاه ادیان و مذاهب برپا کرده، در واقع یک ربط عینی بین پیادهروی اربعین حسینی و پاسدارى از این کتاب آسمانى و محکومیت توهینهایی که به ساحت قرآن کریم در برخی از کشورهاى اروپایى شد خواهد بود. این حرکت یک حرکت نمادین است و باید به دنبال یک حرکت کارساز جهانی باشیم براى ممانعت از این توهینهایی که در برخی از کشورهای اروپایی صورت گرفته است.
البته علل این حرکتهاى شوم را میدانیم چیست و عمده آن رشد فزاینده مسلمانان و گسترش دین مبین اسلام در اروپاست و آمارهاى براى حکومتهاى آنجا و محافل صهیونیستى تکان دهنده است و این رشد برایشان نگران کننده است. به همین جهت به دنبال این هستند که به نحوی فضایی پیدا کنند که جوانان در اروپا گرایش کمتری به اسلام پیدا کنند و اسلام فوبیا را گسترش دهند و ما باید دنبال وضع و تدوین قوانین بین المللی توسط نهادها و سازمانهاى بین المللی برای جلوگیری از اعمال این چنینی باشیم. یک نوع برخورد قانونی با همه توهین کنندگان به تمام ادیان جهان باید صورت بگیرد.
این حرکت باید دانشگاهی باشد و دانشگاهها متولی آن باشند. ما هم به عنوان دانشگاه ادیان و مذاهب باید سردمداری این قضیه را داشته باشیم و این هم از ما خواسته شده است. ریاست محترم دانشگاه هم به دنبال این موضوع هستند و باید این اعتراض را در سطح جهان و با صدای رسا و بلند مطرح کرد. همچنین حوزههای علمیه و مراکز و مجامع دینی و مذهبی باید پیشتاز این مسئله باشند و صرفاً در چارچوب صدور بیانیه اکتفا نکنند. باید یک پویش یا خیزش جهانی ایجاد شده و حرکتی فراگیر داشته باشیم و این حرکت صرف رهبران دینی و مذهبی نیست و باید از سوی سازمانهای بین المللی مانند یونسکو و سازمان بین الملل و حتی سازمان کنفرانس اسلامی قوانین و قرارهایی را مصوب کنند که در سطح جهانی تصویب و برای اجرایی شدن آن الزامات قانونی نیز وجود داشته باشد.
شعار اردوگاه مستضعفان در مقابل اردوگاه مستکبران فراگیر شده است
دکتر خامهیار در پاسخ به این سؤال که آیا اربعین میتواند عامل همبستگی مسلمانان باشد گفت: شعار اردوگاه مستضعفان در مقابل اردوگاه مستکبران که امام خمینی (ره) بانی این ادبیات بود، فراگیر شده است.امروزه شمار جوانان مخالف با اشغالگری در کشورهای اروپایی بیش از دیگر کشورهای منطقه است. این نمادها را میتوان در تمام اماکن عمومی آنها دید. وقتی در یک مسابقه فوتبال مانند مسابقه تیم الجزایر با تیم فلسطین میبینیم حتی مردم الجزایر تیم فلسطین را تشویق میکنند به خاطر این است که پرچم کشور فلسطین مقدس است.
حتی در دوحه قطر که با همه فشارهای بین المللى روبهرو بود،پرچم فلسطین در دستان تماشگران برافراشته بود و در طول بازیها با هر بهانهاى به اهتزاز در مىآمد .لذا این حرکت یک حرکت آزادیخواهانه است و برای اولین بار این امام حسین (ع) بود که پرچم آزادی و آزادیخواهی و آزادگى را در جهان برافراشت. به همین جهت همه اینها را میتوان در نهضت عاشورا، محرم و اربعین گردهم آورد. تمام کسانی که شعار ضداستکباری و ضد امپریالیستی دارند، همه اینها زیر چتر امام حسین (ع) میتوانند جای بگیرند و در اردوگاه کربلا قرار گیرند.
تاسی رهبران جنبشهای دنیا از امام حسین (ع)
این کارشناس حوزه بین الملل عنوان کرد؛ این روزها مصادف با درگذشت طلال سلمان است که خود و روزنامه “السفیر” اش پرچمدار دفاع از مستضعفان بود اینها در پناه پرچم عدالتخواهی امام حسین (ع) میتوانند خودی نشان دهند. حضوری که در حال حاضر در پیادهروی اربعین و در شعار الحسین یجمعنا هست حضور فراجغرافیایی، فراملی و فرامذهبی و فرا قومیتى است و این حضور اختیاری بوده و مسلمانان و حتی غیرمسلمانان از جای جای جهان خودشان را به این تجمع میرسانند. به همین جهت مخالفتهایی که در زمینه پیاده روی اربعین میشود به دلیل ترس از آینده این تجمع میلیونى است. در گذشته هم ما مقولههای زیادی در این زمینه داشتهایم. بسیاری از رهبران جنبشهای دنیا با تاسی از امام حسین (ع) حرکت خودشان را شروع کرده و ادامه دادهاند. حضور فلسطینیان در سالهای گذشته در این راهپیمایی کمسابقه بوده است. این حضور، حضور بزرگی است و در آینده ما با تجمع فرادینی روبهرو خواهیم بود و این تجمع میتواند نماد تجمع مستضعفان در رویارویى با مستکبران باشد.
وی در پایان با اشاره به احداث موکب دانشگاه ادیان و مذاهب در نجف و کربلا گفت: با توجه به تاکیدات حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب دوست داشتیم که بتوانیم در این ایام خدمات بیشتری به زائرین امام حسین (ع) انجام بدهیم. گرچه که درب خانه تمام عراقی ها به روی زائران امام حسین (ع) باز است. باید بدانید که هر عراقی که میخواهد خانهای بسازد یا وسایل خانهای را تهیه کند، سهم زائران امام حسین (ع) را از همان ابتدا کنار میگذارد و جزو هزینههاى خانهاش به حساب مىآید. این موارد در جای جای عراق دیده میشود.
بهخصوص در مسیرهای پیادهروی این مسئله بسیار پُر رنگتر است ولی با این وجود ما هم برای تسهیل زیارت دانشجویان و کارمندان دانشگاه ادیان و مذاهب مکانهایی را تدارک دیدیم تا زائران دانشگاهی از آن استفاده کنند. دانشگاهها باید از ظرفیت اربعین استفاده کنند و به نشر اندیشههاى ناب دینى با پشتوانه این حرکت بپردازند و ما با مراکز پژوهشی و علمى و مطالعاتى وابسته به آموزش عالی کشور برای برگزاری همایشهای علمی فاخر در عراق و ایران در حال رایزنی هستیم و آنچه که مسلم است این است که باید این مسائل علمی قبل یا بعد از اربعین باشد. به این خاطر که در اربعین همه درگیر میدان هستند و شاید نتوان به خوبی از اندیشه اندیشمندان و تحلیلهایشان استفاده کرد. امیدواریم در سال آینده هم در رابطه با خدمات رسانی به زوار دانشگاهی و هم در زمینه برگزاری نشستهای تخصصی علمی و هنری و فرهنگى بیشتر فعالیت کنیم و از این ظرفیت مهم استفاده کنیم و غافل نمانیم.