خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

دوستی و احترام اسلام با یهود

از دیدگاه قرآن مجید مبین (مترجم مهندس علی اکبر طاهری قزوینی) ، بنیان‌گزار انقلاب اسلامی آیت‌ا… خمینی رضوان ا… تعالی علیه ، رهبر معظم انقلاب آیت‌ا… خامنه‌ای مُدظله العالی، آیت‌ا… العظمی جوادی آملی و قانون اساسی

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، هدف و منظور نویسنده از این مقاله، جلب محبت و اتحاد بیشتر افراد و جوامع ادیان مختلف، نسبت به یکدیگر است. لذا از صاحبان ذوق و سلیقه، انتظار دارد با خوشبینی و حُسن تفاهم تنها به منظور و نیت نویسنده، توجه و عنایت فرمایند.

ما می‌دانیم، تمام انبیاء، دانشمندان و فلاسفه بزرگ جهان، همواره کوشش کرده‌اند به ما، فرزندان یک پدر و مادر و در واقع خواهر و برادر زادگان آدم اولیه، بفهمانند و ابلاغ و تلقین نمایند که خدای خالق ما، مقدم بر هر چیز از، تفاهم و تعاون و الفت و محبت نسبت به یکدیگر می‌خواهد و هیچ‌یک از اختلافات بین بندگان خدا، از هر دین و مذهب و ملت و مملکت و نژاد و قومیت و رنگ و زبان، به نام خداپرستی و تقرب به درگاه او، ابداً موجب رضایت و جلب رحمت و برکت او نبوده و نخواهد بود. بلکه برعکس، خشم و نفرت خداوندی را موجب خواهد شد. همه ادیان، مردم را به نیکوکاری نسبت به یکدیگر که موجب سعادت دنیا و آخرت است دعوت و رهبری می‌نمایند. در تورات مقدس، (کتاب لاویان ۱۹/۱۸) می‌فرماید: «همنوعت را مثل خودت دوست بدار». یا قرآن مجید می‌فرماید : «اِنّا خَلَقناکُم مِن ذَکر و اُنثی لِتَعارَفوً»، یعنی: ما شما را از یک پدر و مادر آفریدیم تا نوع‌شناس «باشید». یا حضرت محمد (ص) می‌فرماید :«شما هیچ‌کدامتان به بهشت راه نخواهید یافت مگر این که شخص مؤمنی باشید»، «شما هیچ‌کدامتان مؤمن نیستید مگر این که نوع‌دوست باشید». سعدی (ع) :

بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش زیک گوهرند

رحمن دلرحیم :
تمام ما چه زرتشت و چه بودا
کلیمی یا مسلمان یا مسیحا
همه از یک پدر هستیم مَردم
چون انگشتان دستیم مَردم
همه ادیان به سوی یک الله است
تفاوت در طریق و سیر و راه است

حضرت رسول اکرم (ص)، همسر و منشی یهودی داشته‌اند و حضرت علی امیرالمؤمنین (ع)، شاه مردان، کسی که یک گوشواره از گوش یک دختر یهودی بیرون آورده بود را سخت مؤاخذه کرده و او را مجازات فرمودند .
حضرت یوسف (ع)، سمبل و نمونه‌ی تقوا و پاکدامنی است. قرآن کریم، به شهامت او در خودداری از بی‌عفتی و خیانت، شهادت می‌دهد و او را می‌ستاید. آن حضرت یهودی بوده است. حضرت دانیال نبی که پیشگویی‌ها و تعبیرات او، مورد تصدیق و احترام پیشوای جلیل‌القدر اسلام است، یهودی بوده است. حضرت یونس و حضرت ایوب که به تفضیل در قرآن مجید از ایشان ذکر شده، یهودی بوده‌‌اند. حضرت رسول اکرم (ص) نیز همچون دیگر انبیاء، با کفر و شرک مبارزه نموده و معبد اورشلیم را، مقدس و در ابتدا، قبله‌گاه خود دانسته و با یهودی‌ها به ملاطفت و محبت، رفتار می‌فرموده‌اند .

خلاصه‌ای از متن معاهده حضرت محمد (ص) با بزرگان یهود یثرب (مدینه)
از یهودی‌ها، هر کس پیرو ما باشد، از یاوری و برابری برخوردار شود. کسی به او ظلم نکند و کسی را بر ضد او یاری نکنیم.
یهودی‌ها پیرو دین خود و مسلمانان پیرو دین خویشند.
یهودی‌ها در جنگ، عهده‌دار مخارج خود و مسلمانان، عهده‌دار مخارج خویشند و همدیگر را بر ضد کسی که با پیروان دین به جنگ برخیزد یاری کنند. یهودی‌ها هر وقت به جنگ آمدند با مؤمنان خرج کنند. یهودی‌ها با مؤمنان متحد، در حُکم یک اُمتند.
این، سند بسیار مهم سیاسی و مذهبی است که حضرت رسول اکرم (ص) بیش از ۱۳۰۰ سال قبل، تنظیم فرموده و آزادی عقیده را در آن محترم شمرده‌اند. می‌رساند که یهودی‌ها با قشون اسلام، در جنگ با کفار شرکت و مساعدت می‌کردند و مخصوصاً تأکید می‌کند که باید پیرو دین خود باشند.

حال چند آیه مبارکه از دیدگاه قرآن مجید بر تورات مقدس و بنی‌اسرائیل
سوره بقره آیه ۴۰ صفحه ۷ = خاندان یعقوب، نعمت مرا که بر شما ارزانی داشته‌ام، به خاطر آورید و به پیمان من وفا کنید؛ من هم به پیمان خود با شما وفا می‌کنم و تنها از کیفر من بترسید.
سوره بقره آیه ۶۰ صفحه ۹ = چون به صحرا رسیدند، موسی برای قومش جویای آب شد. به او گفتیم : چوبدست خود را بر آن سنگ بزن. آنگاه دوازده چشمه از آن جاری شد و هر تیره آبشخور خویش را شناخت. (به آنها خطاب کردیم) از روزیِ الهی بخورید و بیاشامید و در زمین تبهکاران سرکشی نکنید.
سوره بقره آیه ۵۰ صفحه ۸ = هنگامی که دریا را (به‌خاطر ورود شما) شکافتیم، آن گاه شما را نجات داده و فرعونیان را در برابر چشمانتان غرق ساختیم.
سوره آل عمران آیه ۸۴ صفحه ۶۱ = ما به خدا و به آن چه بر ما و ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب نازل گردیده و نیز آن چه به موسی و عیسی و پیامبران، از جانب پروردگارشان داده شده است، ایمان داریم و میان هیچ یک از آن پیامبران، تفاوتی قائل نمی‌شویم و در برابر فرمان خدا تسلیم هستیم.
سوره انعام آیه ۵۲ صفحه ۱۳۳ = زنهار کسانی که بامداد و شبانگاه، پروردگار خویش را به نیایش می‌خوانند و خشنودی او را می‌جویند، طرد نکن. نه تو مسئول حساب آنها هستی و نه آنها مسئول تو که طردشان کنی و در زمره ستمگران قرار گیری.
سوره نساء آیه ۱۶۳ صفحه ۱۰۴ = ما به تو وحی فرستادیم؛ همان گونه که نوح و پیامبران پس از او، مثل ابراهیم و اسماعیل و یعقوب، پیامبران دودمان عیسی و ایوب و یونس و هارون و سلیمان وحی فرستادیم و همانگونه به داود زبور را عطا کردیم.
سوره نساء آیه ۱۶۴ صفحه ۱۰۴ = و بر پیامبرانی که سرگذشت پاره‌ای از آنها را، قبلاً بر تو بازگو کردیم و پاره‌ای دیگر را بازگو نکردیم، وحی فرستادیم و از میان آنها، خدا با موسی به وضوح سخن گفت.
سوره مائده آیه ۴۴ صفحه ۱۱۵ = تورات را که حاوی هدایت و نور است، نازل کردیم تا پیامبرانی که تسلیم حکم خدا بودند و نیز الهیون و علمای مذهبی که بر حفظ کتاب خدا مأمور بودند؛ طبق آن، بین یهودی‌ها داوری می‌نمایند.
سوره اعراف آیه ۱۵۹ صفحه ۱۷۰ = گروهی از قوم موسی هستند که مردم را به راه حق هدایت می‌نمایند و با معیار حق حکم می‌کنند.
سوره یونس آیه ۴۷ صفحه ۲۱۴ : هر امتی، پیامبری دارد و چون پیامبرشان آمد، میان آنها به عدالت داوری شود و مورد ظلم قرار نخواهد گرفت.
سوره ابراهیم آیه ۵ صفحه ۲۵۵ = موسی را با نشانه‌های خود، فرستادیم و گفتیم که قوم خود را از تاریکی‌ها به روشنایی، رهسپار گردان و روزهای انعام و انتقام خدا را، به آنها یادآوری کن چون در آنها برای هر شکیبای سپاسگزار، نشانه‌هایی است.
سوره اسرا آیه ۲ صفحه ۲۸۲ = به موسی کتاب دادیم و آن را وسیله هدایت دودمان یعقوب، مقرر داشتیم که زنهار هیچکس غیر مرا، که خدای عالم هستم، کارگزار خود تلقی نکنید.
سوره انبیاء آیه ۴۸ صفحه ۳۲۶ = به موسی و هارون، تورات را که معیار تمیز حق از باطل و روشنی‌بخش راه و پندی برای پرهیزکاران بود، عطا کردیم. این آیات مبارکه را با فرمایشات حضرت رسول اکرم (ص) به پایان می‌برم: «قولو الا اله الا اله تفلحوا» یعنی «بگوئید نیست خدایی غیر از خدای واحد، تا رستگار شوید». برابر آیات مقدسه عبری زیر هم که از تورات مقدس است و روزی سه مرتبه، ضمن نماز یومیه یهودی‌ها ذکر می‌شود שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה’ אֱלֹהֵינוּ ה’ אֶחָד (شِمَع یسرائل اَدُونای اِلُوهِنو اَدُونای اِحاد) یعنی بشنو ای ییسرائل خدا، خالق ما خدای واحد است. الله هَو الله ، الله هو الله برابر عبری آن : ה’ הוּא הָאֱלֹהִים (اَدُونای هوها اِلُوهیم، اَدُونای هوها اِلوُهیم) یعنی خدا، او خدا است، خدا، او خدا است.
***
ناگفته نماند که اقلیت‌های مذهبی، به خصوص یهودی‌های ایرانی، بنا به دلائل و مدارک زیر، بحمدالله از هر لحاظ، از آسایش و امنیت کامل برخوردارند. چون حاکمان ایران عزیز، ما را تحت الطاف و حمایت خویش قرار داده‌اند و می‌دهند که جای بسی شکر و تشکر دارد.
از طرف دیگر، از هر مقطعی که بتوان تاریخ و تمدن ایران را مطالعه کرد، کلیمیان در متن و بطن این تاریخ حضور داشته و دارند. می‌توان گفت که بخشی از اصول اعتقاد دینی کلیمیان، در پهنه سرزمین ایران عزیز، شکل گرفته است. مقبره انبیاء صاحب کتاب یهود، چون حضرت دانیال نبی در شوش ، حبقوق پیغمبر در تویسرکان، استر و مردخای در همدان، به روایتی پیکر بنیامین برادر یوسف (ع) در نزدیکی قصرشیرین و ……. همگی موید این ادعا است.

خلاصه و گلچینی از فرمایشات رهبر کبیر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت آیت‌ا… امام خمینی رضوان‌ا… تعالی علیه، در ارتباط با حقوق اقلیت‌های دینی در ایران :
در جمع گروهی از طلاب و روحانیون در تاریخ ۷/۱۱/۵۷ :
ما، پیوستگی خودمان را به اقلیت‌های مذهبی اعلام می‌کنیم …… حضرات، آقایان، همه مسئول هستیم، روحانیون در درجه اول مسئولیت هستند. روحانیون، باید بروند در بلاد و جاهایی که در دوردست هستند. لازم است بروید در دهات و قصبات و اعلام کنند مسائلی را که ما می‌گوئیم.

مصاحبه تلویزیونی سوئیس در تاریخ ۱۸/۱۰/۵۷ :
اقلیت‌های مذهبی در آینده آزاد هستند و در ایران در رفاه زندگی خواهند کرد و ما با آنها با کمال انصاف و مطابق با قانون عمل خواهیم کرد. آنها برادران ایرانی ما هستند.

مصاحبه خبرگزاری آمریکایی یونایتدپرس در تاریخ ۱۷/۸/۵۷ :
تمام اقلیت‌های مذهبی، در حکومت اسلامی، می‌توانند به کلیه فرایض مذهب خود، آزادانه عمل نمایند و حکومت اسلامی موظف است، از حقوق آنان به بهترین شکل حفاظت کند.

مصاحبه با روزنامه‌نگاران در تاریخ ۸/۹/۵۷ :
در حکومت اسلامی، محلی برای اقلیت‌های مذهبی وجود دارد و آنها، الان هم وکیل دارند و در مجلس واردند . ما در حکومت اسلامی برای آنها این حق را قائلیم.
در حضور نمایندگان جامعه یهودی در تاریخ ۲۴/۲/۵۸ :
ما، حساب جامعه یهود را، از حساب صهیونیسیت‌ها جدا می‌دانیم. در قرآن کریم، از حضرت موسی (ع)، بیش از سایر انبیاء یاد شده است. تعالیم حضرت موسی (س) الهی است و تعلیمات ارزنده‌ای می‌باشد.

پاسخ حضرت آیت‌ا… خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، به نامه انجمن کلیمیان در تاریخ ۶/۶/۷۵، درخصوص برخی از تقاضاهای کلیمیان ایران:
حضرت آیت‌ا… یزدی، ریاست محترم قوه قضائیه؛ جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای فلاحیان، وزیر اطلاعات؛ جناب آقای بشارتی، وزیر محترم کشور؛ تیمسار سرتیپ سیف‌الهی، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی؛ به همه مراکزی که باید مطلع شوند و به خود جامعه کلیمیان اعلام کنند که پیروان همۀ ادیان الهی به ویژه متدینین به ادیان رسمی و از جمله یهودیان ایران، در پناه قانون و نظام جمهوری اسلامی قرار دارند و از حرمت و امنیت کامل برخوردارند. (دفتر مقام معظم رهبری محمدگلپایگانی)
دیدار جمعی از کلیمیان، با جناب آیت‌ا… العظمی جوادی آملی (مدظله العالی)، در قم در تاریخ یازده آذرماه ۱۳۹۳
جمعی از کلیمیان تهران، همراه نماینده محترم مجلس شورای اسلامی، جناب آقای دکتر سیامک مره صدق و رئیس محترم انجمن کلیمیان، جناب آقای دکتر همایون سامیح با جناب آیت‌ا… العظمی جوادی آملی دیدار و گفتگو کردند.
در ابتدای این دیدار، رئیس انجمن کلیمیان در سخنانی، هدف از این دیدار را تقدیر و تشکر از مراجع معظم شیعه در ایران، به خصوص جامعه کلیمیان بیان داشتند و گفتند :
جامعه کلیمیان، همواره در ایران احساس امنیت کرده است
و در پایان، آیت‌ا… جوادی آملی، خطاب به ملاقات‌کنندگان، فرمودند: «همه ادیان الهی، دارای یک اصول مشترک هستند و امیدواریم انجمن محترم کلیمیان کشور، همچنان مُعزز و محترم باشد و اقلیت‌های دینی مانند اکثریت‌های دینی در کنار بحث‌های توحیدی، صادقانه و سالمانه تا ظهور منجی موعود در کنار یکدیگر زندگی کنند.

اصل سیزدهم از قانون اساسی جمهوی اسلامی ایران
«ایرانیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی، تنها اقلیت‌های دینی شناخته می‌شوند که در حدود قانون در انجام فرایض دینی خود آزادند و در احوال شخصیه و تعلیمات دینی بر طبق آئین خود عمل می‌کنند.»

منبع انجمن کلیمیان تهران
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.