یکی از قدیمی ترین کنیساهای اروپا در اواسط قرن ۱۴ در اسپانیا ساخته شد، اما تا سال ۱۵۴۶ به طور قانونی کنیسا اعلام نشد. پس از آنکه یهودیان از اسپانیا در سال ۱۴۹۲ اخراج شدند، بسیاری از آنها به شرق مهاجرت کردند و سکنه یهودی آن شهر کاهش یافت.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، کنیسای ارفورت در قرن ۱۱ میلادی در شهر ارفورت، ایالت تورینگن آلمان ساخته شد و یکی از بهترین کنیساهای اروپا در قرون وسطی میباشد. این کنیسا توسط انجمن یهودیان ارفورت بنا شد و تا زمان کشتار ارفورت در سال ۱۳۴۹ م.، هنگامی که جمعیت یهودیان در آن منطقه کشته یا رانده شدند، مورد استفاده قرار میگرفت. بعد از آن، ساختمان به یک انبار تبدیل شد و همچنان برای استفادههای مختلف تغییر کاربری یافت.
تاریخ این ساختمان تا اواخر دهه ۱۹۸۰، زمانی که المار آلتوسر، مورخ معماری شروع به تحقیق در مورد گذشته آن کرد، تا حد زیادی فراموش شده بود. تلاشها برای بازسازی این مکان در سال ۱۹۹۸ آغاز شد و کنیسا در سال ۲۰۰۹ به عنوان موزه تاریخ یهودی بازگشایی شد. این ساختمان حاوی مجموعهای از سکههای قرون وسطایی و جواهرات است که قبل از قتلعام ۱۳۴۹ در بخش یهودیان باقی مانده بود.
(Erfurt Synagogue) AlteSynagoge
کنیسای سانتا ماریا لابلانکا یکی از ساختمان هایی است که ادعا میشود قدیمی ترین کنیسا در اروپا است. این کنیسا در شهر تولدو Toledo، از شهرهای باستانی اسپانیا ساخته شده است. بر اساس یک کتیبه بر روی عمارت، این ساختمان در سال ۱۱۸۰ میلادی ساخته شده است. این ساختمان در دوران پادشاهی کاستیل توسط سازندگان اسلامی برای استفاده یهودیان اسپانیا بنا گردیده است که دارای سبک معماری منحصر به فردی می باشد. این بنا نماد همکاری در میان سه فرهنگی است که در آن زمان وجود داشت. در قرن پانزدهم در حدود سال ۱۴۰۵، این کنیسا به کلیسای کاتولیک ها تبدیل گشت و امروزه نیز به عنوان موزه از آن نگهداری می شود.
Santa María la Blanca (Originally Ibn Shushan Synagogue)
کنیسای اسکولانوا در شهر تریانی ایتالیا درسال ۱۲۰۰میلادی ساخته شد. بیش از یک قرن ( تا سال ۱۳۸۰م.) به عنوان کنیسا مورد استفاده قرار گرفت، پس از آن، این کنیسا همراه با سه کنیسای دیگر تحت تصرف مسیحیان قرار گرفت و چهار کنیسای تریانی به کلیسا تبدیل شد و جمعیت یهودیان باقیمانده مجبور به روی آوردن به دین مسیحیت شدند و کنیسای اسکولانوا به سانتا ماریا در اسکولونوا تغییر نام یافت.
این ساختمان تا حد زیادی تغییر نکرد و تا زمان جنگ جهانی دوم به عنوان کلیسا مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۲۰۰۶، این بنا از مسیحیان به یهودیان بازگردانده شد و اخیرا در سال ۲۰۱۵ تعمیرگردیده است. امروزه، این بنا توسط جامعه کوچک یهودی که هنوز در تریتانی زندگی میکنند استفاده میشود.
Scolanova Synagogue
کنیسای آلتنیواسکول، که معمولا کنیسای قدیم پراگ نامیده میشود، در شهر پراگ، جمهوری چک بنا شده است و یکی از قدیمیترین کنیساهای موجود در اروپا است. از زمان ساخت این کنیسا در سال ۱۲۷۰ میلادی تا به حال، بیش از ۷۰۰ سال به عنوان خانه اصلی دعا برای جامعه یهودی پراگ مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به افسانهها، برخی از سنگ-هایی که برای ساختن این کنیسا استفاده شده از معبد مقدس سلیمان در اورشلیم آمده است.
(Altneuschul (Old-New Synagogue
ساختار ساختمان کنیسای باستانی بارسلونا که در شهر بارسلون اسپانیا بنا شده است، به حدود قرن سوم یا چهارم باز میگردد و هیچکس نمیداند که آیا از این ساختمان در آن دوران به عنوان کنیسا استفاده میگردیده یا خیر. آنچه مشخص است حداقل در قرن ۱۳ میلادی در زمان پادشاه جیمز اول از آراگون که مجوز مرتفع نمودن بنا را داده بود، از این بنا به عنوان کنیسا استفاده میگردیده.
کنیسا تا سال ۱۳۹۱م. همچنان مورد استفاده بود تا زمانیکه جمعیت یهودی بارسلون مورد تهاجم قرار گرفتند و مجبور به پنهان نمودن میراث فرهنگی خود شدند. پس از آن، ساختمان برای بسیاری از اهداف مختلف از جمله انبار و انبار پارچه استفاده میشد. این بنا در سال ۲۰۰۲ به عنوان موزه و مکان فرهنگی یهودیان بازگشایی شد.
Ancient Synagogue of Barcelona (Sinagoga Major de Barcelona)
کنیسای کوردوبا در حدود ۱۳۱۵ میلادی درشهر کوردوبا، جنوب اسپانیا ساخته شده است. این کنیسا توسط معمار محلی، ایشاپ (ایزاک) محب طراحی شده که در آن زمان بسیار محبوب بوده است.
پس از اینکه یهودیان مجبور به ترک اسپانیا شدند، کلیسای کاتولیک، کنیسای مذکور را غصب کرد و روی نقاشی های دیواری عبری آن ها گچکاری کرد. تا سال های ۱۸۸۰، ساختمان برای مقاصد مختلف مانند بیمارستان و کارگاه کفش کارگران مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۱۸۸۵، بعد از اینکه قسمتی از ساختمان دچار فروریختگی شد، نقاشی های دیواری آن آشکار شد، این ساختمان به عنوان آثار ملی اعلام شد و چندین بار مورد بازسازی قرار گرفت.
Córdoba Synagogue
اعتقاد بر این است که کنیسای دوبروونیک قدیمیترین کنیسای یهودیان سفارادی در جهان و دومین کنیسای قدیمی موجود در اروپا میباشد. (دوبروونیک یک شهرتاریخی در کشور کرواسی است که در ساحل دریای آدریانیک و در کنار آخرین قسمت تنگه دوبروونیک قرار دارد).
این کنیسا در اواسط قرن ۱۴ ساخته شد، اما تا سال ۱۵۴۶ به طور قانونی کنیسا اعلام نشد. پس از آنکه یهودیان از اسپانیا در سال ۱۴۹۲ اخراج شدند، بسیاری از آنها به شرق مهاجرت کردند و سکنه یهودی آن شهر کاهش یافت. دکوراسیون داخلی ساختمان کنیسا به سبک باروک به سال ۱۶۵۲ میلادی باز میگردد و در طول سالها حفظ شده است. اگر چه دوبروونیک توسط ارتش ایتالیا و آلمان در طول جنگ جهانی دوم اشغال شد، کنیسا همچنان پابرجا ماند. امروزه این ساختمان متعلق به جامعه کوچک محلی یهودی میباشد و به عنوان موزه مورد استفاده قرار میگیرد.
Dubrovnik Synagogue
منابع
http://www.synagogue.cz
http://dubrovniksynagogue.com
http://www.oldest.org
www.rondatoday.com/jewish-synagogue-in-cordoba/