برندگان جوایز نوبل ۲۰۲۰ پزشکی، ادبیات و فیزیک را چند تن از اندیشمندان یهودی درو کردند. و این افتخار را برای جامعه یهودیان جهان کسب کردند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، نوبل پزشکی به سه پژوهشگر – هاروی آلتر (آمریکا)، چارلز رایس (آمریکا) و مایکل هاوتن (انگلیس) – برای اکتشافات در زمینهی ویروس هپاتیت سی اهدا شده است. این اکتشافات جان میلیونها بیمار را نجات خواهد داد، چرا که بیش از ۷۰ میلیون نفر در سراسر جهان به هپاتیت مبتلا هستند و سالانه ۴ هزار نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
هاروی آلتر (Harvey James Alter) 85 ساله و متخصص ویروس شناسی است که در ۱۹۳۵ در خانوادهای یهودی در نیویورک در امریکا متولد شد. او دکترای خود را در ۱۹۶۴ گرفت و پیش از دریافت جایزهی نوبل پزشکی، ۳ جایزهی تخصصی دیگر را نیز در سالهای ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۳ گرفته است.
نوبل فیزیک
امسال نوبل فیزیک به سه فیزیکدان – راجر پنروز (انگلیس)، راینهارد گِنتسِل (آلمان) و آندریا گِز (آمریکا)- برای تحقیقات در زمینهی شناخت بیشتر سیاهچالهها اهدا شد.
راجر پنروز که استاد دانشگاه آکسفورد بوده طبق نظریه نسبیت انیشتین، شکلگیری سیاهچالهها را به تصویر کشیده و این موضوع را مورد بررسی قرار داده است. از سوی دیگر دو پژوهشگر دیگر راینهارد گِنتسِل (فیزیکدان آلمانی) و آندریا گِز نیز یک سیاهچاله در مرکز کهکشان راه شیری کشف کردند.
راجر پنروز (Sir Roger Penrose) 89 ساله با تخصص در ریاضی فیزیک و هندسهی موزاییکی (Tessellation) است که در ۱۹۳۱ در اسکس در بریتانیا متولد شد. او نسل سوم یهودیان مهاجر از روسیه در ۱۸۸۰ است. وی در سال ۱۹۵۸ از رسالهی دکترای خود دفاع کرد. پنروز پیش از این برندهی بیش از ۱۵ جایزهی تخصصی از سال ۱۹۷۱ تا ۲۰۱۵ بوده است.
آندریا گِز (Andrea Mia Ghez) 55 ساله متخصص اخترشناسی و در ۱۹۶۵ در نیویورک در امریکا متولد شده است و پدری یهودیتبار دارد. او دکترای فیزیک خود را در ۱۹۹۲ اخذ نمود و پیش از این ۱۴ جایزهی تخصصی را از ۱۹۹۴ تا ۲۰۲۰ برنده شده است.
شایان ذکر است که آندریا گز چهارمین زنی است که تاکنون موفق به دریافت نوبل فیزیک شده است.
نوبل ادبیات
لوئیز گلیک (Louise Elisabeth Glück) شاعر و منتقد ادبی ۷۷ ساله است که در ۱۹۴۳ در نیویورک در امریکا در خانوادهای یهودی با اصلیت اتریشی-مجارستانی متولد شد و برخی از نخستین اشعار خود را در سن ۵ سالگی سرود. او در سال ۱۹۶۸ نخستین مجموعه اشعارش را منتشر کرد. این سرآغاز فعالیت جدی شاعرانهی وی بود که در سالهای بعد برایش موفقیت به همراه آورد. گلیک در ۱۹۹۳ جایزه پولیتزر را از آن خود کرد. در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۱۴ نیز بهترتیب جوایز «بولینگن» و «کتاب ملی آمریکا» را بهخود اختصاص داد. از گلیک غالباً بهعنوان یک شاعر زندگینامهای یاد میشود. کار او به دلیل شدت عاطفی و اغلب با استفاده از اسطوره، تاریخ یا طبیعت برای مراقبه در تجارب شخصی و زندگی مدرن شناخته شدهاست.
نوبل پزشکی: هاروی آلتر – نوبل فیزیک: راجر پنروز و آندریا گِز – نوبل ادبیات: لوئیز گلیک.
نوبل اقتصاد:
آکادمی نوبل در استکهلم اعلام کرد که دو دانشمند آمریکایی به نام پل میلگرام و رابرت ویلسون را به عنوان برندگان جایزه نوبل در عرصه علوم اقتصادی انتخاب کرده است. این دو اقتصاددان فعال در دانشگاه استنفورد از نامآوران تئوری مزایده هستند و در «بهبود نظریهی حراج و خلق قالبهای تازه برای حراج» تلاش کردهاند.
پل میلگرام (Paul Milgrom) اقتصاددان ۷۳ ساله امریکایی است که در ۱۹۴۸ در خانوادهای یهودی در ایالت میشیگان امریکا متولد شده است. او پس از تحصیل در رشتههای ریاضی و آمار، در ۱۹۷۹ دکترای خود را در رشتهی مدیریت کسب و کار دریافت کرد. وی با تخصص در نظریهی بازیها، استاد دانشگاه استنفورد است و از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۰ برندهی ۶ جایزهی اقتصادی نیز شده است.
منابع
1. روزنامه همشهری – ۲۰ مهر۹۹
2.dinu.ir
3. www.jinfo.org/Nobel_Prizes.html
4.en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_Nobel_laureates
5.en.wikipedia.org/wiki/Roger_Penrose5.
6. en.wikipedia.org/wiki/Andrea_M._Ghez
7.en.wikipedia.org/wiki/Louise_Gl%C3%BCck
8.en.wikipedia.org/wiki/Harvey_J._Alter