متأسفانه تروریسم در غرب تعریف ندارد و هر کس را دلشان بخواهد به تروریسم متهم میکنند و هر کس را دلشان بخواهد از این اتهام مبرا میکنند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، توهین به ساحت پیامبر اسلام و حمایت دولت فرانسه از این اقدام و خشم مسلمانان جهان و برخی حرکتهای افراطی در خاک فرانسه سبب شده است تا تحولات این روزهای فرانسه در مرکز توجهات باشد. تحلیلها حاکی از این است مواضع دولتمردان فرانسوی سبب انشقاق در جامعه فرانسه شده است. از این رو و برای تحلیل این موضوع با حسین رویوران کارشناس مسائل سیاسی به گفتگو نشستهایم:
منظر شما مواضع اخیر مقامات اروپایی و به خصوص رئیس جمهور فرانسه چه تأثیری برافزایش افراطگرایی و تروریسم در جهان دارد؟
رویوران: من تصور میکنم متهم کردن اسلام به تروریسم قطعاً واکنش خواهد داشت. حالا کسانی که متمدن هستند تحریم میکنند ولی آدمهای افراطگرا واکنش نشان میدهند. لذا آنچه که آقای ماکرون انجام میدهد زنجیرهای از خشونت است و با این کار زنجیره های دیگر کنش و واکنش فعال خواهد شد و این به گسترش افراطگرایی در دنیا خواهد انجامید. ترروریسم خودش یک ایدئولوژی است و نمیتوان نه اسلام و نه مسیحیت با یهودیت را به تروریسم متهم کرد. حتی در مورد رژیم صهیونیستی که بسیار از متون مذهبی هم استفاده میکند شما نمیتوانید تروریسم را به دین بچسپانید. چرا؟ شما الان در آمریکا یهودیانی دارید که مخالف صهیونیسم هستند. پس، این خشونت برای صهیونیسم است برای یهودیت نیست. این خشونت برای تروریسم است و برای اسلام نیست. زمانی که اتفاقی میافتد و جمع کثیری از مسلمانان آن را محکوم می کنند این نشان میدهد که این مسئله نمیتواند انتسابی به اسلام داشته باشد و کاری که آقای ماکرون می کند بسیار اشتباه است.
میتوانید یک بررسی مقایسهای از اقدامات ایران و اروپا در مقابله با تروریسم انجام دهید؟
رویوران: متأسفانه این برمیگردد به ایدئولوژی حاکم. زمانی که ایدئولوژی سکولار باشد که بر کشورهای اروپایی حاکم است و منافع بر اساس تفکر ماکیاولیستی اصل میشود، همه وسایل برای رسیدن به هدف مجاز میشود و هدف وسیله را توجیه میکند. غرب در سوریه قطعاً از تروریسم حمایت کرد اکثر افرادی که از غرب به سوی سوریه سرازیر شدند با حمایت دولتها و حتی در فرایندی جشن مانند اینها را به سوریه اعزام کردند. برای مقابله با نظام بشار اسد و این نشان میدهد که غرب تروریسم را بد نمیداند هر جا به نفعش است از آن استفاده میکند و هر جا لازمش دارد آن را ایجاد میکند، هر جا منافعش را تهدید میکند بد میشود. خب، این گونه رفتارهای متعارض و متناقض نمیتواند راهکاری برای مبارزه با تروریسم باشد.
جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا گفت تروریسم تکفیری یک برداشت انحرافی از اسلام است و باید با آن جنگید. و ایران در سوریه و عراق با آن جنگید و این بیماری یا جریان را به زانو درآورد. در شرق سوریه، در بسیاری از شهرها، در حلب در کنار بقیه نیروهای ضد تروریسم. این که ما تصور کنیم این رفتار با آن رفتار یکی است قطعاً این گونه نیست. آمریکا همین الان در منطقه التنف از یکسری تروریستها حمایت میکند و مشغول تحریک و سازماندهی آنها است. آمریکا در عراق دشمن تروریسم یعنی حشدالشعبی را بمباران میکند در حالی که از تروریسم حمایت میکند و این واقعیتها وجود دارد. هیچ کس نمیتواند منکر شود که آمریکا در افغانستان القاعده را به وجود آورد تا شوروی را به زانو درآورد و همچنان این رفتار را تحت عناوبن دیگر در منطقه غرب آسیا تکرار میکند.
چه مواردی موجب شده است تا اروپا و خصوصاً فرانسه در فرایند مبارزه با تروریسم ناموفق شود؟
رویوران: ببینید اولاً این رفتار دوگانه مهم ترین بحث است این که غرب زمانی که مثلاً فرانسه وقتی یک مسیحی یک مسلمان را میکشد نمیگوید یک مسیحی افراطی این کار را کرده است اما اگر یک مسلمان منحرف یک کاری انجام دهد. فوراً میگوید: تروریسم اسلامی. این گونه رفتارها نه تنها رابطه شهروندان مسلمان فرانسه با دولت را دچار تنش میکند و وحدت ملی فرانسه را به خطر میاندازد بلکه وحدت بین ادیان را نیز تهدید میکند. فرانسه باید صادق باشد. تروریسم تا همین الان متأسفانه در غرب تعریف ندارد و هر کس را دلشان بخواهد به تروریسم متهم میکنند و هر کس را دلشان بخواهد از این اتهام مبرا میکنند. شما ببینید آمریکا سودان را به حمایت از تروریسم متهم کرده بود. اما آمریکا شرط میگذارد که اگر با اسرائیل رابطه برقرار کنی من تو را از لیست خارج میکنم. این نشان میدهد که تروریسم یک ابزار فشار است و از نگاه آمریکا هیچ تعریفی ندارد جز اینکه ابزاری است در جهت تحقق اهدافی که دولتمردان آمریکا تعیین میکنند.
با این حساب آیا اساساً میتوان گفت اروپاییها در شکل گیری افراطگرایی و تروریسم در جهان و غرب آسیا نقش داشتند؟
بله. متأسفانه اروپاییها نقش داشتند. شما میبینید که تعداد زیادی از تروریستها از فرانسه، بلژیک آلمان و هلند یا ایتالیا با یک سازماندهی رسمی به سوریه اعزام شدند. بین اینها و ترکیه هماهنگی اتفاق افتاده بود و ترکیه اینها را آموزش داد و آنها را به سمت سوریه سرازیر کرد. کسی نمیتواند این واقعیتها را منکر شود. همین الان صدها نفر از اینها در زندانهای دولت سوریه قرار دارند و اعتراف کردهاند که چگونه با هواپیماها به صورت رسمی در فرودگاههای دولت ترکیه و از طریق دفتر میت در فرودگاهها رفتند و خود را معرفی کردند و سازماندهی شده و به سوریه اعزام شدند. اروپا تصور میکرد که خوب است اینها را صادر کند و در سوریه کشته بشوند و از شرشان خلاص شود. ولی وقتی اینها به اروپا بازگشتند و آن کارها را انجام دادند اروپا تازه فهمید که نقشهاش اشتباه بود و متأسفانه این اقدام اروپا تبدیل به تهدیدی برای خودش شد.
با این وصف آینده اروپا را در سایه گسترش تروریسم چگونه میبینید؟
رویوران: ببینید به هر حال کشورهای اروپایی در نتیجه فرایند استعمار اقلیتهایی از همه کشورهای تحت استعمار خودشان دارند. یعنی فرانسه در الجزایر یک و نیم میلیون نفر را کشت. تمام کارهایی که داعش انجام میدهد مانند سر بریدن همه این کارها را انجام دادند، خب، یکسری از مردم الجزایر با فرانسه همکاری کردند و با عقب نشینی از الجزایر فرانسه اینها را به کشور خودش برد. حالا به هر دلیلی اینها بخشی از جامعه فرانسه هستند. الان نسل چندم اینها در فرانسه متولد شده است یا این که در جنگ جهانی دوم آلمان ناچار شد از ترکیه مرد وارد کند. مردان آلمان در جنگ کشته شدند و جامعه دچار کمبود مرد شده بود. در چنین شرایطی اینها بخشی از جامعه شدند و بعد از جنگ جهانی دوم تا الان این ترکها در آلمان زندگی میکنند. اولاً نوع نگاه دولتها به اینها اگر به عنوان شهروند و بخشی از بافت اجتماعی باشد خیلی خوب است. اما اگر نگاه مبتنی بر نوعی تبعیض نژادی عملی و نه قانونی باشد خب، این منجر به خشونت میشود.
آنچه که امروز در آمریکا اتفاق میافتد همین است. عملاً یک نوع نژادپرستی وجود دارد و علیه سیاه پوستان اقدام میشود و تا زمانی که این نوع نگاهها وجود دارد ناامنی هم وجود دارد. الان چیزی که بر این اضافه شده این است که برخی از این اقلیتها را فرستادند به میدانهای درگیری تحت عناوینی مانند تروریسم اسلامی و یا تروریسم تکفیری و اینها برگشته اند به کشور خودشان هم انگیزههایی وجود دارد هم یک ایدئولوژی انحرافی تکفیری وجود دارد تا زمانی که اروپا رفتارش را تغییر ندهد این مسئله ممکن است هر لحظه سر بر بیاورد و این کشورها را تهدید بکند.