مواجهه مادهگرا و معناگرا با فاجعه کرونا/ علم پوزیتیویستی کاستیهایی دارد
دکتر نجاتی حسینی در کنفرانس بین المللی رهیافت معنویت خداسو در مواجهه با کرونا/
مدیر گروه دین انجمن انسانشناسی ایران گفت: علم پوزیتیویستی در مواجهه با فاجعه کاستیهایی دارد که بر اساس قول فیلسوفان علم، سبب سرشکستگی این علم است.
به گزارش خبرنگار ردنا (ادیان نیوز)، دکتر سید محمود نجاتی حسینی چهارشنبه صبح در پنل علوم اجتماعی کنفرانس بین المللی رهیافت معنویت خداسو در مواجهه با کرونا به ارائه مقالهای با عنوان «مواجهه مادهگرا و معناگرا با فاجعه کرونا: روایتهای علم، فلسفه، الاهیات، جامعهشناسی» پرداخت و اظهار کرد: در مواجهه با فاجعه باید به نیاز و تدبیر دست پیدا کنیم و با استناد به این روایتها بتوانیم ساختار ژنتیکی و مهندسی فاجعه را بشناسیم و فاجعه را از نظر علمی، پیشبینی، کنترل و تدبیر کنیم.
وی با بیان اینکه نیازمند شناخت نسبت به فاجعه هستیم، گفت: جهان مدرن، جامعهای پرمخاطره است و احساس میشود که آواری بر سر ما فرو میریزد و زندگی دستخوش بحران میشود بنابراین نیازمند هستیم که فاجعه را تحملپذیر کنیم به نوعی تشفی خاطر در زمینه فاجعه داشته باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی آشتیان خاطرنشان کرد: اینکه بتوانیم فاجعه را تحملپذیر و باور پذیر کنیم از عهده علم برنمیآید بلکه بر عهده دانشهای فراتر از علم مانند فلسفه و الهیات است.
وی با اشاره به مواجهه مادی گرا با فاجعه عنوان کرد: این مواجهه به شناخت، توجیه و تحلیل منجر میشود و تدبیر و مهندسی به همراه دارد و در کنار آن برخورد معناگرا داریم که فلسفه و الهیات در این حوزه وارد میشود که آن را باورپذیر و تحولپذیر میکند و در نهایت با علم و مهندسی فاجعه پوزیتیویستی مواجه هستیم.
نجاتی حسینی ادامه داد: مواجهه فلسفه و الهیات فاجعه ما را قادر میسازد که بتوانیم به سمت نوعی تدبیر و تحملپذیر کردن فاجعه برویم که تنها مادیگرایانه به فاجعه نگاه نکنیم بلکه معناگرایانه نیز به فاجعه نگاه کنیم.
وی با بیان اینکه مواجهه مادیگرا با فاجعه اساس زندگی ما است، یادآور شد: این کنار آمدن با فاجعه از طریق روایتهای مادی و معناگرا با کاستیهایی همراه است و چنین نیست که علم ما را به دقت پیش ببرد. به عنوان مثال با وقوع اتفاق کرونا شاهد بودیم که علم مهندسی پزشکی و بیولوژی و مهندسی کرونا پس از دو سال قادر به شناخت ساختار ژنتیکی نبود تا بتواند از پاندمی جلوگیری کند.
مدیر گروه دین انجمن انسانشناسی ایران عنوان کرد: این امر نشان میدهد علم پوزیتیویستی در مواجهه با فاجعه کاستیهایی دارد که بر اساس قول فیلسوفان علم سبب سرشکستگی این علم است.
وی یادآور شد: فیلسوفان فاجعه معتقد هستند که فاجعه اجازه میدهند که درباره زندگی تأمل کنیم در حالی که فاجعه طبیعی مانند سیل، زلزله و فاجعه انسانساز مانند جنگهای اتمی که دست ساخته لابراتوارهای پیشرفته اروپا است؛ توان تأمل و فکر کردن را از ما میگیرد.
نجاتی حسینی با تأکید بر اینکه باید فکری به حال این پارادکس کرد، گفت: در دوران فاجعه تأمل کمتر میشود و الهیات فاجعه با پارادکس دیگر مواجه است. الهیات فاجعه بیشتر ریشههای مسیحی و یهودی دارد و فاجعه را نوعی عذاب و پاداش گناهان بشر میدانند که در طول تاریخ بوده است.
وی خاطرنشان کرد: اگر اینگونه است و فاجعهای مانند کرونا نتیجه گناهان بشر است خدای خیرخواه چه نقشی باید ایفا کند و چگونه کسانی که گناهی مرتکب نشدند، باید به پای گناهکاران بسوزند.
مدیر گروه دین انجمن انسانشناسی ایران عنوان کرد: از دیدگاه جامعهشناسی تلاش میشود با نگاه علمی نقش بشر در ساخت، پیشبرد و تحقق فاجعه بررسی شود و با دیدگاههای خود تلاش میکند نشان دهد در عین حال که میتوانیم مسبب فاجعه باشیم، کارگزار نیز هستیم و میتوانیم فاجعه را پیشبینی و کنترل کنیم.
لازم به ذکر است کنفرانس بین المللی رهیافت معنویت خداسو در مواجهه با کرونا طی روزهای ۲۹ و ۳۰ اردیبهشت ماه در دو نوبت صبح و بعد از ظهر در قالب پنلهای علوم اجتماعی، فلسفه و کلام و روانشناسی به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار میشود.