خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

کرسی های درس خارج/ فقها به مسائل عصر پست مدرنیسم توجه کنند/ پاسخگویی به شبهات فقه زندگی در حال تکمیل است

استاد عالی حوزه های علمیه معتقد است که با ورود به عصر پست مدرنیسم، با مسایل متنوع و متکثری در زمینه ها و شقوق مختلف علمی، سیاسی، اجتماعی و حتی اخلاقی در جامعه مواجه ایم و فقها به ویژه در کرسی های درس خارج باید نسبت به آنها اهتمام جدی داشته باشند.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، حجت الاسلام والمسلمین سالاری معتقد است که امروزه و در عصر پست مدرنیسم در حوزه های علمیه متغوران ژرف کاوی در دریای معانی داریم که راه را برای تمامی مقلدان واضح و روشن نموده اند و پاسخگویی به شبهات به ویژه درفقه زندگی در حال تکمیل و توسیع است.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی سالاری در گفت‌وگو خود درباره وضعیت کرسی های درس خارج از نظر کیفی و موضوعی و موضوع شناسی به ویژه پاسخگویی به مسائل مستحدثه در اجتهاد اظهار کرد: با ضرورت پاسخگویی به عرض برسانم گامهای بلندی در حوزه های علمیه سراسر کشور در کرسی های خارج، در زمینه پاسخگویی به مسایل روز برداشته شده و علیرغم سیاه نمایی هایی که از سوی معاندان صورت گرفته و می گیرد و بسیار غیرمنصفانه نیز هست.

بعون الله و کرمه تحولات شایان و اساسی در زمینه پاسخگویی به مسایل روز و اگر کلی تر بیان کنیم، در فقه زندگی صورت گرفته و در جایگاه مطلوبی هستیم، هرچند اکابر و اعاظم حوزه به مصداق «خویش را کامل ندیدن، خود کمالی دیگر است» آن را ناکافی می دانند.

این استاد عالی حوزه در پاسخ به این سئوال که امروزه حداقل صدها مساله قضایی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و علمی به ویژه در پزشکی و اخلاق پیدا شده است که همه آنها از قبیل تبدّل موضوع و تغییر موضوع است و احکام جدیدی را می طلبد.

آیا مجتهدینی که امروز پرورش می یابند مجتهدینی آگاه به زمان و موضوع شناس و توانمند در اجتهادی پخته و جامع هستند؟ تاکید کرد: بله با ورود به عصر پست مدرنیسم، مسایل متنوع و متکثری در زمینه ها و شقوق مختلف علمی، سیاسی، اجتماعی و حتی اخلاقی در جامعه مواجه ایم و فقها و به ویژه در کرسی های خارج باید نسبت به آنها اهتمام جدی داشته باشند که البته دارند و بر خلاف آنچه مولوی در مثنوی فرموده: «دم به دم نو می شود دنیا و ما بی خبر از نو شدن اندر بقا»،

مجتهدین فعلی با بهره گیری از متون کهن فقهی و با استنباط های مستبط العلل و تطابق بخشی بر زمان و همگامی با علوم روز، زمینه پاسخگویی و اجتهاد در بین فقها و محققین حوزه را فراهم خواهند کرد و بحمدالله فتاوای بسیار ارزشمندی نیز در زمینه مسایل مبتلا به مردم و حاکمان صادر شده است.

سالاری در پاسخ به این پرسش که آیا به عنصر زمان و مکان به عنوان یک عنصر بنیادی  و اساسی و فراگیر موثر در اجتهاد اهتمام ورزیده می شود؟ ادامه داد: هماهنگونه که می دانیم فقه بالنده شیعه، یک فقه پویایی است که مجتهدین عصر حاضر (چون تمام ادوار تاریخی شیعه) به عنصر زمان و مکان اهتمام جدی داشته و دارند و همین موضوع و توجه جدی به مسایل مستحدثه ، دال بر این پویایی است و باز بودن باب اجتهاد مبین همین مطلب است.

این محقق حوزوی افزود: امروزه در حوزه های علمیه متغوران ژرف کاوی در دریای معانی داریم که «آفتاب وشانه»، راه را برای تمامی مقلدان واضح و روشن نموده اند، از جمله این موارد می توان به مسئله بورس، لاتری، فضای مجازی، پیوند اعضا و صدها مسایل نوظهور و نوپیدای دیگر اشاره کرد و پاسخگویی به شبهات به ویژه در فقه زندگی در حال تکمیل و توسیع است.

درس خارج فقها مدرنیسم

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با روند فعلی در دهه های آینده حوزه های علمیه همپای نیازهای دین و پاسخگوی جامعه خواهند بود؟ اظهار کرد: تا آنجایی که بنده اطلاع دارم در حوزه های علمیه خیزش تازه ای آغاز شده که ثمره آن تجهیز طلاب به علوم روز و تحقیق در موضوعات مهم جامعه است و در پایان نامه های ارزشمندی از سوی فارغ التحصیلان حوزه که به مراکز مدیریتی ارائه شده، به نقد و بررسی مسایل روز پرداخته شده و با واکاوی در فقه جواهری، پاسخ های متقن و منطبق بر فقه پویای شیعه، تهیه و تدوین شده است.

منبع شفقنا
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.