خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

مسجد «خازن الملک»؛ اثری تاریخی از دوره قاجاری

مسجد و مدرسه خازن الملک یکی از مساجد تاریخی استان تهران است که در سال ۸۳ به عنوان اثر ملی به ثبت رسید، این مسجد به همت محمدرحیم خان، صندوق‌دار خاصه دربار قاجار ساخته شده است.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، مسجد و مدرسه خازن الملک از مساجد تاریخی مربوط به دوره قاجار است و در تهران، خیابان ۱۵ خرداد، کوچه سید ولی، در کنار امامزاده سید ولی(ع) واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ مهر ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۲۰۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

براساس روایات و اسناد موجود در سی امین سال سلطنت «ناصرالدین شاه قاجار»، مسجد و مدرسه «خازن الملک» به همت «محمدرحیم خان» مقلب به خازن الملک، صندوق دار خاصه دربار ساخته شد و در حال حاضر تحت نظارت سازمان اوقاف و امور خیریه است.

در حیاط مدرسه خازن الملک کتیبه‌ای وجود دارد که روی آن تاریخ ۱۲۹۳ نوشته شده، بر زیلوهای مدرسه تاریخ ۱۲۹۳ نقش بسته و در کتیبه‌ای که بر در ورودی گنبدخانه‌ بقعه سید ولی قرار دارد تاریخ ۱۲۹۸ نوشته شده است. بانی این مسجد و مدرسه حاج محمد رحیم خان صندوقدار ملقب به «خازن الملک» بوده و سازنده در گنبدخانه بقعه براساس کتیبه آن «استاد یوسف نجار تبریزی» است.

بنای این مسجد و مدرسه تاریخی شامل دو طبقه است و ورودی اصلی آن از ضلع جنوب غربی بنا است که پس از عبور از راهرو به صحن اصلی مسجد منتهی می‌شود.در ضلع شمالی صحن بزرگ مسجد فضای ورودی به مقبره امامزاده سیدولی(ع) قرار دارد که یک فضای خاص برای اذن دخول به مقبره است و در ضلع شرقی مقبره نمازخانه واقع شده است.

شبستان مسجد شامل دو طبقه با تزیینات آجر کاری است و پس از فضای شبستان در ضلع شمالی دری به صحن کوچکتر مسجد گشوده می‌شود که فضای مدرسه خازن‌الملک است.

مرحوم خازن‌الملک در سال ۱۳۱۱ قمری به دیار حق شتافت و بر اساس بعضی از اسناد موجود، مسجد را ۱۸ سال پیش از رحلتش ساخته است. در امامزاده سید ولی(ع) که متصل به مسجد است، در فضای بقعه، کتیبه‌ای بر در ورودی گنبدخانه وجود دارد. این کتیبه مربوط به تاریخ ۱۲۹۸قمری است. با توجه به مجاورت خانه خازن الملک به امام زاده، احتمال ساخت این مسجد به سال ۱۲۹۸ قمری می رسد که هزینه ساخت و نظارت کار با او بوده است.

منبع شبستان
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.