خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

زرتشتیان و بنیادگذاری نخستین‌های صنعتی در ایران

در میان پیشگامان این نوآوری و کسانی که خشت‌های نخست بنیادهای صنعتی را در ایران بنا نهادند زرتشتیان هم جایگاه والا و ویژه‌ای دارند.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، هنگامی که از پیشرفت یک کشور و یافتن جایگاهی شایسته در جهان به‌ویژه در شرایط دشوار سخن به میان می‌آید بی‌گمان نقش صنعت و نوآوری در زندگی مردم را نمی‌توان نادیده گرفت. در میان پیشگامان این نوآوری و کسانی که خشت‌های نخست بنیادهای صنعتی را در ایران بنا نهادند زرتشتیان هم جایگاه والا و ویژه‌ای دارند. در این گزارش از میان شرکت‌های صنعتی که زرتشتیان پایه‌گذار آن بودند به معرفی چند شرکت و گزیده‌ای از تاثیرگذاری آنها در پیشرفت این سرزمین پرداخته‌ایم.

شرکت سپنتا نخستین تولیدکننده‌ی پروفیل و لوله، روانشاد فریدون فلفلی بنیادگذار شرکت‌های صنعتی سپنتا با انگیزه‌ی آشنایی جوانان با صنعت و کارآفرینی این مجموعه را پایه‌گذاری کرد.

فریدون، پور گوهر و رستم فلفلی در یزد زاده شد. شرکت صنعتی سپنتا پیش از انقلاب، با دو کارخانه‌ی تولیدی در تهران (جاده قدیم کرج، کیلومتر ۹ بزرگراه فتح کنونی) و اهواز (کیلومتر ۵ جاده اهواز – خرمشهر) در جایگاه بزر گترین تولیدکننده‌ی لوله و پروفیل در کشور جای داشت. پس از جنگ جهانی دوم کم‌کم جمعیت ایران رو به افزایش نهاد و با بهبود وضع زندگی مردم، نیاز و گرایش آنها برای ساخت خانه‌های تازه و نوین بیشتر دیده شد.

در این میان ساخت در و پنجره و نمونه‌های محافظتی از روایی (:رونق) فراوانی برخوردار شد. تا آن زمان در و پنجره از چوب ساخته می‌شد و با توجه به شرایط آب و هوایی کشور چوب کافی در دسترس نبود، مردم ناچار شدند نخست از آهن و سپس از آلومینیم برای این کار بهره ببرند. از این رو روانشاد فریدون فلفلی وارد کردن گونه‌های گوناگون پروفیل را برای ساختن در و پنجره آغاز نمود. نخستین کارخانه‌ای که در ایران به تولید پروفیل پرداخت «شرکت صنعتی سپنتا «بود که کار خود را در سا ل ۱۳۴۰ خورشیدی آغاز و تولید پروفیل توخالی را وارد بازار کشور کرد.

«گیوار» گامی دیگر در پیشرفت صنعت، یکی از کارهای بزرگ ارباب رستم گیو در بخش صنعت، بنیادگذاری کارخانه‌ی پروفیل گیوار بود. این کارخانه بیش از پنج دهه پیش، در تهرانپارس بر روی هکتارها زمین با پشتکار و کوشش او بنیاد شد. کارآفرینی برای بیش از سیصد نیروی انسانی یکی دیگر از دوراندیشی‌های این رادمرد بود. …

کشاورزی نوین وامدار اوست، روانشاد اسفندیار یگانگی بنیادگذار شرکت آبیاری سراسری ایران است و در درازای ۲۷ سال، بیش از ۲۵۰۰ حلقه چاه عمیق در سراسر ایران زد. شماری او را پدر آبیاری نوین می‌نامند. …

نخستین کارخانه‌ی برق هیدرولیک با نیروی آب، مرحوم اردشیر یگانگی در سال ۱۳۱۴ خورشیدی نخستین کارخانه‌ی برق هیدرولیک را که با نیروی آب کار می‌کرد، بر روی تپه‌ی عباس‌آباد همدان بنا نهاد. سهامدار بزرگ این شرکت برق الوند نام داشت. …

آنچه در بالا آمده بخشی از نوشتاری‌ست با عنوان «بنیادگذاری نخستین‌های صنعتی در ایران» به قلم فیروزه فرودی، که در تازه‌ترین شماره‌ی امرداد چاپ شده است.

منبع امرداد
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.