خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

معرفی تازه های نشر پیروان ادیان توحیدی + گزارش تصویری

نشست «معرفی تازه های نشر هموطنان پیرو ادیان توحیدی» با حضور ناشران زرتشتی در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، تازه‌های نشر هموطنان پیرو ادیان توحیدی در بیست و نهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.

این نشست از سوی دفتر مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دوشنبه یکم آذرماه در سالن عاشوری موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد.

در این نشست علی علیپور از دست‌اندرکاران اداره کل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی فریدونی، مدیرکل مجامع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آرتویت زهرابیان، مدیر انتشارات نائیری، آرش آبایی از انجمن کلیمیان تهران، بهنام مبارکه، مدیر نشر هیرمبا و دیناز دهنادی، مدیر انتشارات برسم حضور داشتند و درباره تازه‌های نشر خود سخن گفتند.

بهنام مبارکه، مدیر نشر هیرمبا، دیناز دهننادی، مدیر نشر برسم، علی فریدونی، مدیرکل مجامع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی علیپور، از دست اندرکاران اداره کل مجامع، تشکل ها و فعالیت های فرهنگی، آرتویت زهرابیان، مدیر انتشارات نائیری، آرش آبایی از انجمن کلیمیان تهران، در این نشست حضور داشتند و به سخنرانی پرداختند.

در بخش نخست نشست، ناشران پیروان ادیان الهی از مشکلات خود گفتند. بهنام مبارکه، مدیر نشر هیرمبا در این زمینه، بیان کرد:دست‌اندرکاران خرید کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ‌گاه از نشر هیرمبا کتاب نخریدند؛ چه چاپ اول و چه چاپ دوم! همچنین کتاب «مهارت‌های زندگی در گات‌ها» را دو سال پیش در ۱۳۷۶ صفحه منتشر کردیم. گات‌ها کتابی سرشار از امید است که انسان سرگشته و ناامید امروز را در این جهان زیبا و دوست‌داشتنی که با دروغ و ریا روبه‌رو است راه می‌نماید. بشر امروز با این که در روزگار اعتلای دانش و فن‌آوری به سر می‌برد و با وجود تغییرات ژرف در سبک و شیوه‌ زندگی، در رویارویی با دشواری‌های زندگی به شدت آسیب‌پذیر، ناآگاه و ناتوان است.

وی افزود: این کتاب با اینکه قیمت بالایی داشت با استقبال خوبی مواجه شد اما برای چاپ بعدی کتاب چند فصل آن در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حذف شد و بیشتر بر این مساله تاکید داشتند که چرا زرتشت و گات‌ها در این کتاب تعریف و تمجید شده است! کتاب به ۷۰۰ صفحه رسید و هنوز منتشر نشده و در وزارت ارشاد مانده است.

دیناز دهنادی مدیر نشر برسم نیز با توجه به شعار هفته کتاب با عنوان «جای خالی را با کتاب خوب پر کنیم» گفت: کاش دست‌اندرکاران شعار هفته کتاب می‌گفتند خانه خود را با کتاب خوب پر کنید و قدرت خرید مردم اینقدر پایین نبود تا بتوانند کتاب‌های خوب را بخرند و به خانه ببرند.

علی علیپور نیز در سخنانش گفت: در ۲۰۰ سال اخیر در زمینه تاریخ ایران باستان و زرتشت‌شناسی بیشتر اروپایی‌ها پیشگام بوده‌اند و این مساله مهمی است که باید بیشتر به آن توجه شود. همچنین در اروپا ناشران پیشرفته بیشتر خصوصی هستند و دولت می‌گوید که در چه حوزه‌ای کار کنند و مسایل مالی هم به همین شکل ساز و کار خود را دارد. ما باید این ساز و کارها را در وزارت ارشاد تعریف کنیم و همچنین ناشران اقلیت‌های دینی باید طرح‌های اجرایی خود را ارائه دهند. باید در وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی روش‌های سنتی را کنار بگذاریم و از روش‌های نوین در این زمینه استفاده کنیم.

 تازه های نشر پیروان ادیان توحیدی

آرش آبایی از انجمن کلیمیان تهران نیز به دو کتاب تازه‌ای که درباره دین کلیمیان منتشر شده اشاره کرد و گفت: کتاب «زن در یهودیت» تالیف علی غلامی زن را در شریعت و آئین یهودیت از نظرهای مختلف از جمله عبادات، پوشش، ازدواج و تشکیل خانواده، نقش‌های دینی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی و… مورد بررسی قرار می‌دهد. نویسنده رهیافت‌های خود از دایره‌المعارف جودائیکا و نیز کتاب زن در متون مقدس؛ زن در آئین یهودی اثر رضا علیجانی و همچنین مصاحبه در موضوع زن و خانواده در یهودیت با مرجع دینی یهودیت ایران؛ حاخام حمامی لاله‌زار را بررسی کرده است.

سپس علی فریدونی، مدیر کل مجامع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی بیان کرد: مدت هفت سال است که در این زمینه از ناشران اقلیت‌های دینی حمایت می‌کنیم و همه تلاشم این است که در حرف زدن و شنیدن صداقت داشته باشم و این یکی از تمرین‌های من بوده است. سخنان و احساسات دلسوزانه‌ شما مبتنی بر فرهنگ و نشر است و امروز هم به همین دلیل دور هم جمع شده‌ایم که سخنان و راهکارهای شما را بشنویم.

وی افزود: ما دچار مشکل شده‌ایم و این مساله در نظام اداری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. بحث خرید کتاب از اقلیت‌های دینی در جای دیگری تعریف شده و در ساز و کار اداره کل مجامع، تشکل‌ها و فعالیت‌های فرهنگی نیست و این همان مشکلی بود که از آن نام بردیم. باید در ساختار اداری تلاش کنیم که این خط و ربط‌های پراکنده را یکجا جمع کنیم. اداره تشکل‌ها در حوزه کمیته خرید، میزان خرید و میزان پول نقشی ندارد و باید راه‌کاری برای آن در نظر گرفت.

فریدونی با اشاره به این‌که امروز عمده‌ترین مساله مشکلات کاغذ است، گفت: طرح گرنت که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می‌کند می‌تواند در زمینه انتشار کتاب‌های فارسی از سوی ناشران خارجی کمک بسیاری کند و در همین طرح کتاب‌های «پرنده من» و «حتی وقتی می‌خندیم» از فریبا وفی و «زیبا، صدایم کن» از فرهاد حسن‌زاده، با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب طرح گرنت توسط گئورک آساطوریان ترجمه و در انتشارات ادیت پرینت ارمنستان منتشر شده است.

در بخش بعدی، ناشران پیروان ادیان الهی به معرفی تازه های نشر خود پرداختند. دیناز دهنادی، مدیر نشر برسم، از انتشار ده عنوان کتاب در یک سال گذشته خبر داد و بدین ترتیب آنها را معرفی کرد:

بندهش: تازه های نشر پیروان ادیان توحیدی

کتاب «بندهش» به کوشش و پژوهش سعید عریان یکی از کتاب‌هایی است که منتشر کرده‌ایم. این پژوهش حاصل بیش از هفت سال کوشش و تلاش نگارنده روی تهمتن متون پهلوی یعنی «بندهش» و یا بنا برگفته متن، «زندآگاهی» است.

«مینوی خرد» (پژوهش بر پایه متن پازند) کتاب دیگری است که مریم حاتمی زیر نظر سعید عریان نوشته است. مینوی خرد یا احکام و آرای روح عقل، اندرزنامه‌ای به زبان پهلوی است که افزون بر پندهای نیک و اندرزهای دینی، دانستنی‌هایی درباره‌ آفرینش، رویدادهای اسطوره‌ای، جغرافیای اساتیری اوستا، مسایل اخلاقی، فقهی، عرفان، کیهان‌شناسی (آسمان، زمین، آب، ستارگان، کوه‌ها و دریاها) را دربردارد.

باورها و افسانه های ارمنی : تازه های نشر پیروان ادیان توحیدی

کتاب «نگرشی بر دین زرتشتی» تالیف بهنام مرادیان کتابی فراگیر و عمومی برای آشنایی مقدماتی و کلی با دین زرتشتی است، این کتاب به گونه‌ای گذرا به زمینه‌های اصلی شناخت دین زرتشتی مانند تاریخ، جهان بینی، اخلاق، سنت‌ها، جشن‌ها و متون مقدس می‌پردازد.

کتاب «ارامنه‌ی ایران و صنعت نفت» نوشته فرشید خدادادیان پژوهش، مستندنگاری و تاریخ شفاهی پیرامون هم‌زیستی مسالمت‌آمیز اقوام و ادیان در شرکت شهرهای نفتی ایران است. این کتاب با یک مقاله‌ تحلیلی در مورد پیشینه‌ باستانی حضور و ارتباط ارامنه با ایران‌باستان با عنوان «ارامنه در ایرانشهر» آغاز و طی آن، همراه با اشاره به ارتباط تاریخی و باستانی سرزمین ارمنستان و ایران باستان، آثار برخی مورخان ارمنی مورد بازخوانی کوتاه قرار گرفته است.

کتاب «تاریخ‌نامه یوحنا» (سکوپای نیکیو) با برگردان محمود فاضلی بیرجندی است. یوحنا نیکیو، تاریخ‌نگار قطبی و اسقف شهر نیکیو (پشاتی) در دهانه رود نیل و راینیتار نیایشگاه‌های گیپتوس‌بوم زبرین در سال ۶۹۶ ترسایی بود. او این تاریخ‌نامه را نوشته است و اندر آن از آفرینش آدم و افسانه‌های قبطیان اندر باره‌ی آفرینش سخن گفته و پس، سخن از رویدادهای روزگاران آورده تا به چیرگی مسلمانان بر گیپتوس‌بوم رسیده است.

کتاب «تاریخ و فرهنگ باستان آذرآبادگان؛ در پاسخ به پان‌ترکیسم انیران» نوشته عزت‌الله فولادوند درودی است. این کتاب مجموعه‌ بسیار کوچکی است از نوشته‌ها، یافته‌ها و آموزه‌های مستند تاریخ‌پژوهان و ایران‌شناسان ایرانی و فرنگی، پیرامون تاریخ، فرهنگ، قومیت به‌ویژه زبان مردم آذربایجان، برای آن گروه از هم‌میهنان آذریِ‌مان که شاید به هر دلیل و علتی، شناخت چندانی از ویژگی‌های تاریخی و فرهنگی و ملی زادگاه باستانی نیکان خود -آذربایجان- نداشته باشند.

کتاب «مساله گاهشماری و بهترین روش کبیسه‌گیری در گاهشماری ایرانی» نوشته موسی اکرمی است. در این کتاب با نگاهی به تاریخ گاهشماری ایرانی و محاسبات بزرگان تقویم‌پژوهی، توجه به واپسین دستاوردهای اخترشناسی درباره طول سال خورشیدی و بهره‌گیری از محاسبات رایانه‌ای بهترین روش کبیسه‌گیری عرضه می‌شود.

کتاب «مومیایی هرمز اردشیر» بادرون‌مایه‌‌ داستانی تاریخی-عاشقانه به قلم علی‌یار زارعی نوشته شده است. این کتاب داستان شهری است پنهان شده در زیر شهری دیگر. شهری فراموش شده در زیر شهر اهواز کنونی. داستانی عاشقانه در زمان ساسانیان پیوند خورده به داستانی دیگر در زمان ما. داستان عشق یک مومیایی. داستانی تخیلی اما آمیخته به حقیقت و در هم تنیده با فلسفه عشق.

کتاب «ماتیکان ۱» که به کوشش هفته‌نامه امرداد منتشر شده و قرار است که مجلدهای بعدی آن نیز به چاپ برسد، نوشتارهای برگزیده‌‌ای از سال‌های گذشته‌ امرداد همراه با نوشتارهای تازه‌ای از استادان نامدار کشور در زمینه‌ی تاریخ، فرهنگ، اسطوره، شاهنامه و دیگر زمینه‌های ایران‌شناسی را دربردارد.

سپس بهنام مبارکه، مدیر نشر هیرمبا نیز از تقسیم بندی کتابهای این انتشارات در ۴ گنجینه خبر داد و به معرفی این کتابها پرداخت:

کتاب «خاطرات اردشیر خاضع» به قلم اردشیرِ خدارحمِ مرزبان بنشاهی و به کوشش بوذرجمهر پرخیده منتشر شده است. خاضع در سال‌۱۳۱۰‌ خورشیدی کتابفروشی و انتشارات خاضع را در شهر بمبئی بنیاد نهاد‌. او در شناساندن فرهنگ و ادب ایران به مردم هند کوشش بسیار کرد. چاپ جدید این کتاب در اصل همان متن چاپ بمبئی است با کمی تغییر ناخواسته و ویرایش.

کتاب «هفت مقدس» نوشته سلمان خنجری به تقدس اعداد در میان ایرانیان می‌پردازد که سابقه‌ دیرینه دارد. این کتاب به موارد تقدس عدد هفت در سلسله‌های تاریخی ایران باستان، کاربرد هفت در تاریخ روایی(پیشدادیان و کیانیان)، کاربرد و تقدس عدد هفت در دین زرتشتی و سرانجام به موارد هفت در باور مردم می‌پردازد.

کتاب «یزِشن» چگونگی اجرای آیین‌های دینی زرتشتیان نوشته مهربان آفرین است. این کتاب دارای آموزه‌هایی از آداب‌ورسوم دینی و آیین‌های زرتشتی و چگونگی اجرای این مراسم دینی است.

کتاب «اوستای پارسی» برگزیده‌هایی از نیایش‌های خرده‌اوستا (نگاشت یکم) نوشته دکتر کتایون مزداپور است. این کتاب نخستین خرده اوستای چاپی با رسم‌الخط اوستایی ایرانی و چاپواژ(=فونت) اوستایی برگرفته از دستخط فریدون مرزبان است.

کتاب «مهریشت» متن‌اوستایی، آوانویسی، برگردان به فارسی، یادداشت‌ها و واژه‌نامه تالیف میترا رضایی است. سروده‌ مهریشت از یشت‌های مهم و کهن است که دیرینگی آن به پیش از زرتشت می‌رسد. در این پژوهش پیش از برگردان متن به فارسی دیدگاه‌های مترجمان گوناگون متون اوستایی ارائه شده است.

کتاب «سؤالات دینی زرتشتی برای کنکور» و کتاب «سؤالات کنکور دینی مشترک اقلیت‌های مذهبی (زرتشتی، مسیحی، کلیمی) تالیف مینو آبیاری است. کتاب «سؤالات کنکور دینی مشترک اقلیت‌های مذهبی نوشته‌های مرتبط با هر سه کتاب تعلیمات ادیان الهی اخلاق ۱، ۲ و ۳ را در بردارد که منابع اصلی برای بخش مشترک دینی اقلیت‌های دینی در کنکور سراسری هستند.

کتاب‌های «خرسندی، شادی ابزار کامیابی و ثروتمندی» نوشته فرهاد اردشیری مبارکه، کتاب «اشتیاق» سروده‌ رستم خسرویان «رخسار»، کتاب «انوشا»(رمان) نوشته نگین خادمی کلانتری و غول گُلِ خَتمی (داستان برای کودکان گروه سنی «ج») آثار دیگری است که از سوی انتشارات هیرمبا منتشر شده است.

علی علیپور نیز به نمایندگی از نشر فروهر تازه‌های کتاب این انتشارات را معرفی کرد:

این انتشارات کتاب «دو نمایشنامه اساطیری» (زمان زایش زروان) و (چشمه‌ها چه زمان بیرون می‌آیند) تالیف سیمین‌دخت گودرزی و کتاب «پارس نگین پارسایی» گذری بر چارتاقی نیایشگاه‌های فارس تالیف مهرداد قدردان را در سال گذشته منتشر کرده است.

کتاب گات‌ها سروده زرتشت سپیتمان با قلم هوشمند سخنگو گاهانی که با قابلیت خواندن سه زبان و خط (دین دبیره، فارسی و انگلیسی) همراه است. همچنین کتاب «پیک مزدیسنا» نیز از مهم‌ترین متون سنتی زرتشتیان است که سال گذشته منتشر شده است.

کتاب یسنا، ویسپرد، یشت رپیتون با آداب دینی، بازنویسی کتابِ زند یشت و وسفرد و یشت رفتون مع آداب نیرنگ دینی به اهتمام موبد نامدارِدستور شهریار و موبد رستمِ موبد خسرو مهربان (سال ۱۲۶۲ یزدگردی) منتشر شده است این کتاب علاوه بر متون اوستایی یسنا، ویسپرد و یشت رپیتون، مجموعه‌ای از نیرنگ‌های (=آداب و رسوم) یزشن‌خوانی به زبان فارسی را در بردارد.

شمایل شرقی : تازه های نشر پیروان ادیان توحیدی

کتاب «شمایل شرقی» (شمایل‌نگاری ایزدان ایرانی در هنر کوشانی و سغدی) نوشته نجمه مهدی است. شمایل‌نگاری ایزدان ایرانی نیز کمتر مورد توجه بوده است. این در حالی است که با توجه به کمبود منابع نوشتاری در مورد باورهای دینی در ایران باستان، این آثار اهمیتی دوچندان دارند و تنها با کنار هم قرار دادن منابع نوشتاری و تصویری و بررسی همه‌جانبه آن‌ها می‌توان تصویری دقیق‌تر و کامل‌تر از دین ایرانیان باستان به دست آورد.

کتاب «محقق التاریخ؛ تاریخ کریمان و پادشاهی ساسانیان» تالیف ملااسکندر فرزند ملاگشتاسب کرمانی با تصحیح شهاب‌الدین سمنان، گودرز رشتیانی است. سومین پسر ملاگشتاسب، ملااسکندر بود که مسندنشین پدر شد. اسکندر زندگی درویشانه، محقر و مختصری اختیار کرد. اغلب با عرفا و علمای زمان خود بود. او این کتاب خود را در سال ۱۸۵۲ میلادی درباره کرمان نگاشت.

کتاب «مسیحیان در روزگار خسروپرویز» نوشته جمشید قهرمانی است. روزگار حکومت خسروپرویز از مقاطع بسیار مهم در تاریخ ایران دوران ساسانی است. در این دوران حدوداً سی‌وهشت‌ساله رویدادهای بسیار مهمی در داخل و خارج شاهنشاهی ساسانی به وقوع پیوست که بر سرنوشت آن بسیار تأثیر گذاشت؛ یکی از مسائل مهم در روابط خارجی و داخلی خسروپرویز، سیاست وی در رابطه با اقلیت‌های مسیحی و یهودی بود.

منبع ایبنا
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.