خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

چهارراه ادیان | نماد همزیستی مذاهب

محل تلاقی خیابان سی تیر با خیابان های جمهوری و میرزا کوچک خان به چهارراه ادیان شهرت دارد؛ خیابانی که در قلب تهران نیایش گاه های ادیان گوناگون شامل مسجد، کنیسه، آتشکده و کلیسایی با قدمتی بیش از خود خیابان را در یک‌ جا جمع کرده است.

به گزارش سرویس اجتماعی ردنا (ادیان نیوز)، چهارراه ادیان تهران دارای اماکن مذهبی با قدمت تاریخی زیاد است.  علاوه بر اینکه افراد برای انجام آیین‌ های مذهبی و مراسم ها به این مکان مراجعه می‌کنند، برای گردشگران میز از جذابیت بسیار بالایی برخوردار است.

چهارراه ادیان تهران، یکی از عجیب‌ترین گذرگاه‌های ایران است که در آن اماکن تاریخی و شعبه‌های ادیان مختلف کنار یکدیگر جمع شده‌اند.

چهارراه ادیان تهران کجاست؟

محل تلاقی خیابان سی تیر با خیابان های جمهوری و میرزا کوچک خان به چهارراه ادیان شهرت دارد؛ زیرا سال ها است که پیروان ادیان گوناگون در این خیابان و در کنار هم در کمال آرامش زندگی می‌کنند. خیابانی که نیایش گاه های ادیان گوناگون شامل مسجد، کنیسه، آتشکده و کلیسایی با قدمتی بیش از خود خیابان را در یک‌ جا جمع کرده است.

در صورتی که شما مسیحی هستید و از دین موسی پیروی می‌کنید می‌توانید در این خیابان، به کلیسای کنیسه مراجعه نمایید. در شمال این خیابان آتشکده‌ای بزرگ قرار دارد که زرتشتیان در آن کلیسا به عبادت مشغول می‌شوند.

جاهای دیدنی چهارراه ادیان

چهارراه ادیان مجموعه‌ای خاص از اماکن مذهبی با قدمت تاریخی را گرد هم آورده است که علاوه بر مراجعه افراد جهت انجام مراسم و آیین‌های مذهبی، برای گردشگران نیز از جذابیت خاصی برخوردار است.

مسجد حضرت ابراهیم خلیل‌الله

مسجد حضرت ابراهیم خلیل‌الله در کنار موزه آبگینه و در انتهای کوچه‌ رستمی جاهد قرار دارد. این مسجد در زمان پهلوی دوم بنا شده و محل عبادت مسلمانان است.

آتشکده آدریان و دبیرستان فیروز بهرام

ساختمان عبادتگاه زرتشتیان در ضلع شمالی چهارراه ادیان قرار دارد. این آتشکده در زمان پهلوی اول ساخته شده و قدمت آن به ۹۰ سال پیش برمی‌گردد و آتش آن از یزد آمده است. این ساختمان با الهام از تخت جمشید و ایران باستان ساخته شده است. در مجاورت عمارت، دبیرستان فیروز بهرام قرار دارد که معروف‌ترین مرکز آموزشی زرتشتیان محسوب می‌شود.

چنین نقل شده است که با غرق شدن بهرام در دریا، پدرش که از زرتشتیان مقیم هند بود این بنا را به نام پسرش می‌سازد. بعد‌تر نیز دبیرستان فیروز بهرام در مجاورت این عمارت ساخته می‌شود. تالارهای ایرج و خسرو، بهمن و انجمن زرتشتیان نیز در شمال آتشکده جهت برگزاری مراسم زرتشتیان ساخته شده است.

کنیسه حیم

این کنیسه اولین کنیسه شهری در تاریخ ایران است که در ضلع جنوبی خیابان سی تیر و در کوچه‌ای به نام سیمین قرار دارد. یهودیان پیش‌تر تنها اجازه داشتند در محدوده‌های یهودی‌نشین کنیسه بسازند. بعداز مشروطه، اقلیت‌ها از کلونی‌های خود (برای مثال، محله جهود‌ها، ارمنی‌ها و… نامیده می‌شد) خارج شده و وارد فضای شهری شدند. در این رابطه، کنیسه‌های قدیمی‌تر بیشتر در خیابان سیروس یافت می‌شود که قدمتشان به ۲۰۰ سال پیش می‌رسد، اما کنیسه حیم در تحولات مشروطه و زمانی که یهودیان در مجلس دارای نماینده شدند، شکل گرفت.

این کنیسه با حدود ۱۰۰ سال قدمت توسط حیم که لغت‌نامه‌هایش شناخته شده است، بنا شد. بعد‌ها در اطراف این کنیسه، خانه‌های جامعه یهودی به‌تدریج ساخته شدند. موج دوم حضور یهودیان در خیابان سی تیر نیز به جنگ جهانی دوم و ورود مهاجران لهستانی به ایران می‌رسد. در این دوره یهودیان ایرانی مهماندار یهودیان لهستان شدند و در کنار کنیسه حیم، لهستانی‌ها یک کنیسه ویژه خود ساختند. بعد‌ها این کنیسه نیز در اختیار یهودیان ایرانی قرار گرفت.

کلیسای پطروس

کلیسای پطروس قدمتی بالغ بر یک قرن و نیم دارد و در سال ۱۸۹۱ میلادی توسط میسیونرهای پروتستان مستقر در تهران بنا شد. این کلیسا که نشانی از قدمت وجود پیروان ادیان الهی در تهران است، تلفیقی از سبک معماری اروپایی و ایرانی محسوب می‌شود. پس از ساخت این کلیسا مسیحیان در نزدیکی کلیسا و در کوچه‌های اطراف ساکن شدند.

کلیسای مریم مقدس

کلیسای مریم مقدس نیز یکی دیگر از کلیساهای معروف تهران در خیابان سی تیر است که روبه‌روی آتشکده آدریان قرار دارد. این کلیسا در دوره پهلوی ساخته شده و اولین کلیسای جامع ارامنه تهران بین سال‌های ۱۳۴۲ ش (۱۹۴۵ م) تا ۱۳۴۹ ش (۱۹۷۰ م) محسوب می‌شود. پیش‌تر، بناهای مربوط به دفاتر اداری خلیفه‌گری ارامنه تهران و محل سکونت اسقف اعظم نیز در محدوده آن قرار داشت.

موزه اسقف آرداک مانوکیان

مسیحیان و ارامنه، علاوه بر کلیسای حضرت پطرس در خیابان سی تیر، یک موزه نیز دارند. در این موزه که برای معرفی اقوام مسیحی در ایران ساخته شد ‌است، لباس‌ها، کتب انجیل، نقره‌کاری‌ها و صنایع دستی، معرفی‌نامه کلیساهای ایران و… به نمایش گذاشته شده است.

جاذبه‌های گردشگری خیابان سی تیر

علاوه بر تجمع شعب ادیان مختلف، خیابان سی تیر تهران با کمتر از یک کیلومتر طول، میزبان گنجینه‌ای از مهم‌ترین و مشهورترین جاهای دیدنی تهران است. موزه ایران باستان و بیمارستان سینا در ابتدای این خیابان قرار دارند. نکته قابل‌توجه اینکه بیمارستان سینا نخستین بیمارستان دولتی شهر تهران است که در دوران قاجار ساخته شده است.

فرآوری: محمد پناه زاده گله بان

به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.