گزارشها حاکی از آن است که مسجد جامع قرطبه، یکی از مشهورترین آثار اسلامی در اسپانیا، در معرض تخریب قرار دارد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، روزنامه تایمز انگلیس، ۱۳ آذرماه نوشت که گزارش ارائه شده به دولت اسپانیا، این هفته به خطر تخریب مسجد جامع قرطبه به دلیل بازدید میلیونها گردشگری که هرساله از آن بازدید میکنند، پرداخته است.
این مسجد در محل یک کلیسای قدیمی ساخته شده است که از زمانی که نیروهای مسیحی در سال ۱۲۳۶ میلادی به این شهر در جنوب اسپانیا بازگشتند، به منزله کلیسای جامع فعالیت میکرده و اکنون هرساله شاهد حدود دو میلیون بازدید کننده است.
بر اساس این گزارش، تراکم بیش از حد بازدیدکنندگان موجب خسارات بسیاری به نقاط مختلف مسجد از جمله محرابی شده است که حاوی تزئیناتی به شکل نعل اسب است و به سمت مکه مکرمه ساخته شده است.
این گزارش میافزاید: دلیل چنین خساراتی طرز معماری خاص این مسجد و عدم تهویه کافی برای این محل است زیرا تهویه ناقص هوا موجب میشود حرارت بدن هریک از بازدیدکنندگان که در فضا منتشر میشود، به تبخیر آب موجود در ساختمان این مسجد کمک کند و این تبخیر آب موجب از هم پاشیدگی مصالح ساختمانی و تخریب سریع آنها شود.
گفتنی است، پس از شیوع بیماری کرونا، شمار بازدیدکنندگان این مسجد کاهش یافت اما بعد از بازگشایی آن در ماه آوریل سال جاری میلادی، این اثر باستانی تنها در ماه می سال ۲۰۲۱ شاهد ورود ۵۳ هزار بازدید کننده بوده است.
این خطر روز به روز افزایش مییابد چرا که شهر قرطبه گرمترین شهر در شبه جزیره ایبری است و در تابستان دمای هوا در این شهر به حدود ۴۷ درجه سانتیگراد میرسد. بنابراین شاخص رطوبت محیط بسیار بالاست و خطر تخریب موادی را که به رطوبت حساس هستند از جمله چوب که قسمت عمده سقف مسجد را تشکیل میدهد، به دنبال دارد.
خطر تخریب این بنای باستانی موجب نگرانی کارشناسان میراث فرهنگی اسپانیا شده است. در دوران اسلامی در اسپانیا، مسجد جامع قرطبه، پس از مسجد الحرام دومین مسجد بزرگ جهان از جهت مساحت به شمار میآمد. این بنا که به دلیل داشتن ستونهایی در شبستان و طاقهای قوسی دو طبقه مشهور است، تأثیر زیادی در هنر اسلامی غرب گذاشته است.
منبع
ایکنا