خبری تحلیلی ردنا (ادیان نیوز)
آخرین اخبار ادیان ایران و جهان، خبرهای دینی ارامنه زرتشتیان کلیمیان شیعه اقلیت‌های دینی و مذهبی و فرقه‌ها جریان‌‌های دینی

جامعه کلیمیان ایران از آثار حوزه یهودیت دانشگاه ادیان و مذاهب استفاده می‌کند

گفتگو با آرش آبائی «عضو انجمن کلیمیان تهران»؛

در گفتگو با پژوهشگر و استاد یهودی ایرانی مطرح شد: آثار و کتاب‌های حوزه یهودیت در سطح کیفیت بسیار بالایی از جانب دانشگاه ادیان و مذاهب و برخی ناشران دیگر منتشر شده که خود جامعه کلیمی از آن‌ها بعنوان مخازن و منابع علمی معتبر استفاده می‌کند.

به گزارش خبرنگار ردنا (ادیان نیوز)، به بهانه حضور در یکی از بزرگترین رویدادهای علمی-فرهنگی ایران و بازدید از نمایشگاه بین‌المللی کتاب، روز جمعه سی اردیبهشت ۱۴۰۱ خبرنگار ویژه پایگاه تحلیلی-خبری ردنا با حضور در غرفه کتاب انجمن کلیمیان تهران به مصاحبه و گفتگو با آرش آبائی «پژوهشگر و استاد یهودی ایرانی» و عضو انجمن کلیمیان تهران پرداخته است، در ادامه می‌خوانید:

آرش آبایی که خود پیش از این سردبیر نشریه بینا – نشریه ویژه یهودیان در ایران – بوده به عنوان یکی از فعالین جامعه کلیمیان تهران و سال‌ها تدریس در مراکز آموزش عالی و مطالعه و پژوهش در دین یهود در پاسخ به این سوال که اصولا، در عصر حاضر چه ضرورتی برای گفتگوی میان ادیان و باورمندان مذهبی با یکدیگر وجود دارد، می‌گوید:

گفتگوی ادیان همیشه و در همه دوران ضرورت داشته است. چون ادیان در عین حال که مشترکات فراوانی دارند، وجوه افتراق مهمی نیز دارند. تفاوت‌هایی که متاسفانه گاهی اوقات موجب خشونت و آزار مومنین شده است. برخلاف اینکه، ما باید توجه کنیم «ادیان و مذاهب» برای رحمت و سعادت میان انسان‌ها پدید آمده‌اند.

جامعه یهودیان ایران

عضو انجمن کلیمیان خاطر نشان کرد: ما در زمانه‌ای قرار داریم که خشونت‌های زیادی به اسم و نام دین رخ می‌دهد در حالی که اساساً دین در پدیدآوردن خشونت‌ها نقشی ندارد. بنابراین، برخی متولیان و حاکمان دینی با تفسیرهای نابجا و مدیریت نابخردانه تحت لوای دین بر آتش کینه و اختلافات دینی می‌دمند و آن را شعله‌ور می‌سازند.

آبایی همچنین یادآوری می‌کند: گفتگوی ادیان علاوه بر کارکردهای مثبت می‌تواند نشان دهد که اختلاف اساسی میان ادیان وجود ندارد. اختلاف و تفاوت‌های موجود نیز در برخی آئین‌ها و شعائر وجود دارند که البته چنین فرعیاتی نمی‌توانند قدرت چندانی برای ایجاد اختلاف و دشمنی داشته باشند. چرا که بنیان و هسته کانونی ادیان بر هم منطبق و مشترک هستند. بنابراین شناخت افراد از ادیان و گفتگو درباره باورهای دینی امکان سوءاستفاده از دین برای اعمال خشونت و دشمنی را کاهش می‌دهد.

چه نقاط مشترکی میان ادیان وجود دارد تا با اتکاء بر آنان منظومه‌های دینی بتوانند جهانی بدون خشونت بسازند؟

آرش آبائی افزود: مقولات اساسی مانند توحید، نبوت، معاد و ظهور منجی و مصلح در آخرالزمان برای برقراری صلح و عدل جهانی، مشترکات ادیان ابراهیمی و توحیدی به شمار می‌آیند. علاوه بر آن، وجود جمله و گزاره بسیار مهم و شایعی مانند «هم نوع خودت را مانند خودت دوست بدار» در یهودیت نشانه همبستگی میان همه انسان‌ها است. در این راستا آیه دیگری از تورات وجود دارد که می‌فرماید: خداوند تمام انسان‌ها را(فارغ از دین و نژاد و ملیت‌ها) به شکل معنوی خود آفریده است. بدین منظور، تمامی انسان‌ها بر روی زمین شکل معنوی خداوند هستند و اگر کسی خدا را قبول دارد بایستی به دیگر انسان‌ها احترام بگذارد.

وی ادامه داد: معادل بسیاری از آموزه‌های یهودیت به مانند اسلام و مسیحیت و زرتشت نیز مبنایی صلح‌طلبانه دارند، شناخت و اشاره بر این مشترکات می‌تواند جهانی بدون خشونت به ارمغان بیاورد.

جامعه یهودیان ایران
حضور هرمز شجاعی مهر مجری باسابقه صدا و سیما و فرانک عراقی سردبیر نشریه افق بینا در غرفه انجمن کلیمیان تهران
از وضعیت آموزشی دانش‌آموزان یهودی در مدارس ایران و امکان مطالعه دروس دینی آنان برایمان بگویید؟

استاد و پژوهشگر یهودی ایرانی توضیح داد که تقریبا از ابتدای انقلاب تعلمیات دینی در مدارس اجباری شد، اقلیت‌های دینی نیز از این قاعده مستنی نبود. با گذشت حدود بیست سال و برخی بازنگری‌ها، کتاب «فرهنگ و بینش یهودی» در تمام پایه‌های درسی تدریس می‌شود و دانش آموزان کلیمی که به مدارس عمومی می‌روند، با دستور دولت می‌بایست هفته‌ای چهار ساعت به مطالعه دروس مذهبی تهیه شده از سوی جامعه یهودی بپردازند.

آبایی که خود تجربه ویرایش فرهنگ لغات فارسی- عبری را داشته، با افتخار گفت: اعضای جامعه یهودیان ایران مجازند زندگی فعال و پرشور دینی خود را پیش ببرند.

انجمن کلیمیان

جامعه یهودیان ایران و به طور کلی اقلیت های دینی در حوزه کتاب و انتشارات از چه میزان آزادی برخوردار هستند؟

عضو انجمن کلیمیان بیان کرد: در این حوزه ما با مانع خاصی مواجه نیستیم. تمام تلاش جامعه و انجمن کلیمیان بر چاپ و انتشار نیازهای داخلی جامعه کلیمیان مثل؛ کتب درسی، کتب ادعیه و نماز، ترجمه‌های تورات و مجله‌ای فرهنگی به نام «افق بینا» می‌باشد. لذا در این حوزه ما هیچ مشکلی نداریم. تا به حال مانعی برای انتشار کتب دینی در سطح کل کشور برای ما وجود نداشته است و البته همچون نیازی در حال حاضر برای جامعه کلیمیان وجود ندارد.

نشر ادیان
غرفه انتشارات ادیان و مذاهب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

این پژوهشگر و استاد یهودی ایرانی در پایان تصریح کرد: می‌توان ادعا کرد آثار و کتاب‌های حوزه یهودیت در سطح کیفیت بسیار بالایی از جانب دانشگاه ادیان و مذاهب و برخی ناشران دیگر منتشر شده که خود جامعه کلیمی از آن‌ها بعنوان مخازن و منابع علمی معتبر استفاده می‌کند.

مصاحبه کننده: محمد پناه‌زاده

عکاس: خبرگزاری ردنا (ادیان نیوز)

خبرنگار محمد پناه زاده
به خواندن ادامه دهید
گفت‌وگو درباره مطلبی که خواندید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.