تلاش پاپ برای بهبود روابط واتیکان و چین در سفر به مغولستان
چنین به نظر میرسد پاپ در این سفر میخواهد از فرصت استقرار در نزدیکی مرزهای چین برای بهبود روابط واتیکان و پکن بهره ببرد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، پاپ فرانسیس ۸۶ ساله رهبر کاتولیکهای جهان برای دیدار رسمی به مغولستان سفر کرده است. با اینکه ۹۰ درصد مردم مغولستان بودایی هستند اما پاپ در جمع اندک پیروان مسیحیان کاتولیک مراسم دینی برگزار کرد.این نخستین سفر پاپ فرانسین به مغولستان است.
پاپ در جمع شماری از مبشرین کاتولیک (تبلیغ کنندگان کاتولیک) در مغولستان گفت چیزی وجود ندارد که باعث شود دولتها از مبشرین کلیسا نگران باشند.
او در کلیسای قدیس پطرس در شهر اولان باتور پایتخت مغولستان گفت: دولتها و سازمانهای سکولار دلیلی ندارد از فعالیتهای تبشیری کلیسا نگران باشند زیرا این کلیسا برنامه سیاسی را دنبال نمیکند.
رسانهها و تحلیلگرها میگویند منظور پاپ دولت چین است. کشوری که هنوز دین در آن موضوع حساسی به شمار میآید.
مغولستان با وجود اینکه کشور پهناوری است اما در میان روسیه در شمال و چین در جنوب، محصور در خشکی است. جمعیت مسیحیان کاتولیک در مغولستان حدود ۱۴۰۰ نفر از جمعیت ۳ میلیون نفری این کشور است.
خبرگزاری فرانسه نوشت: به نظر میرسد پاپ در این سفر میخواهد از فرصت استقرار در نزدیکی مرزهای چین برای بهبود روابط واتیکان و پکن بهره ببرد.
خبرگزاری فرانسه ادامه داد: هر سازمانی به ویژه اگر دینی باشد میتواند باعث نگرانی حزب حاکم کمونیست شود. حزب حاکم چین به این سازمانهای دینی به عنوان تهدیدکننده قدرتش نگاه میکند. چین نگران نفوذ پاپ و واتیکان و تاثیرات احتمالی آنها بر کاتولیکهای چین است.
چین و واتیکان رابطه رسمی و دیپلماتیک ندارند. در مقابل، واتیکان، تایوان را به عنوان یک کشور به رسمیت میشناسد. همین موضوع خود باعث تنش و اختلاف واتیکان و چین شده است.
واتیکان اعلام کرده است که پاپ به هنگام پرواز از آسمان چین به سمت مغولستان، خطاب به شی جی پینگ رئیس جمهوری چین پیام آرزوی خوب برای او ارسال کرد. دولت چین هم در واکنش تمایل خود را برای تقویت اعتماد متبادل با واتیکان اعلام کرد.
تایوان به عنوان یک کشور مستقل رفتار میکند گرچه اکثریت کامل کشورهای جهان تایوان را به عنوان یک کشور به رسمیت نمیشناسند. دولت چین اما تایوان را بخشی از خاک خود میداند و متعهد شده آن را به حاکمیت خود باز میگرداند.
پاپ روز جمعه وارد پایتخت مغولستان شد و در مراسم رسمی با حضور گارد ریاست جمهوری در میدان سخبانار مورد استقبال قرار گرفت. این میدان به نام قهرمان انقلابی مغولستان نامگذاری شده است. در کنار رئیس جمهوری مغولستان حدود هزار نفر نیز برای استقبال و دیدن پاپ حضور داشتند.
از نکات جالب توجه این سفر استقبال کم رنگ مردم مغولستان از پاپ بود. با اینکه معمولا از سفرهای پاپ صدها هزار نفر استقبال میکنند اما سفر او در مغولستان با استقبال چندانی روبرو نشد.
پاپ در سخنرانی خود از حکمت مردم مغول تقدیر کرد چرا که به گفته او قرنها در دوستی با طبیعت در زندگی هستند. او خواستار افزایش تلاشها برای حمایت از محیط زیست شد. مغولستان یکی از بزرگترین صادرکنندگان ذغال سنگ جهان است. هوای پایتخت مغولستان یکی از آلودهترینها در جهان به دلیل سوزاندن ذغال سنگ است.
به گفته خبرگزاری فرانسه، تعدادی از کاتولیکهای چین هم برای دیدار با پاپ به مغولستان سفر کردهاند.
این خبرگزاری در توصیف این افراد در مراسم استقبال و و سخنرانی پاپ نوشت: آنها چهره خود را پشت ماسک و چتر پنهان کرده بودند. یک خانم چینی که برای دیدار پاپ به مغولستان سفر کرده و ترجیح داد نام خود را اعلام نکند گفت: باید پنهان بمانیم. قبل از هر چیزی باید بگویم که ما اینجا برای پاپ آمدهایم. در گمرک چین از ما سوال کردند آیا ما کاتولیک هستیم؟ و ما جواب دادیم تنها برای دیدن مکانهای دیدنی به این کشور آمدهایم.
یک چینی دیگر هم که به دلیل ترس از مجازات در چین، هویت خود را اعلام نکرد گفت: بسیاری از کاتولیکها در چین میخواستند در مراسم پاپ در مغولستان حاضر باشند اما نتوانستند. ما خوش شانس بودیم.
پاپ روز یکشنبه سوم سپتامبر در حضور رئیس کلیسای ارتدوکس روسی در اولان باتور در جمع پیروان ادیان سخنرانی کرد. او همچنین در جمع پیروان مذهب کاتولیک در ورزشگاه تازه ساز هاکی پایتخت مغولستان هم برنامه دینی اجرا نمود.
پاپ فرانسیس که خود را یکی از «وارثان فروتن» مکاتب خرد باستانی میخواند و از بودا نقل قول کرد و از همه ادیان خواست تا در هماهنگی زندگی کنند و از بنیادگرایی ایدئولوژیک که به خشونت دامن می زند، بپرهیزند. فرانسیس در یک نشست بینمذهبی در اولانباتور پایتخت مغولستان سخنرانی میکرد. فرانسیس از زمانی که سفر را آغاز کرده است، آزادی مذهبی در مغولستان را ستایش کرده است.
فرانسیس پس از گوش دادن به سخنان رهبران بودایی، مسلمانان، انجیلیها، یهودیان، ارتدوکسها، مورمونها، هندوها، شینتوها و شمنها گفت: مذاهب فراخوانده شدهاند تا این هماهنگی را به جهان ارائه دهند، که پیشرفت تکنولوژی به تنهایی نمیتواند آن را به ارمغان آورد.
فرانسیس از نوشتهای از بودا نقل کرد که میگوید «مرد عاقل از بخشیدن شادی میکند» و خاطرنشان کرد که این جمله شبیه گفتار عیسی است که «دادن از گرفتن با برکتتر است».
گفتنی است کاتولیکهای محافظه کار، مانند اسقف آتاناسیوس اشنایدر از قزاقستان، پاپ را به خاطر حضور در اجتماعاتی با حضور دیگر مذاهب مورد سرزنش قرار داده و آن را سوپرمارکت ادیان نامیده که جایگاه کلیسای کاتولیک را کاهش میدهد. اما پاپ روز یکشنبه سوم سپتامبر تکرار کرد که اهمیت زیادی برای گفتگوهای جهانی، بین مذهبی و فرهنگی قائل است. او گفت که گفت و گو به معنای دمیدن بر تفاوتها نیست، بلکه به دنبال تفاهم و غنی سازی است.