در پنجمین روز از فعالیت غرفه انجمن کلیمیان تهران در محل سالن همایشات ملل سی و یکمین نمایشگاه بین-المللی کتاب تهران (اردیبهشت ۹۷) همایشی با عنوان نقش کلیمیان در دوران دفاع مقدس برگزار شد. سخنرانان این برنامه که با استقبال خوبی از جانب هموطنانمان همراه بود؛ دکتر سیامک مره صدق نماینده ایرانیان کلیمی در مجلس شورای اسلامی، حاخام دکتر یونس حمامی لالهزار رهبر دینی کلیمیان ایران و هارون یشایایی چهره ماندگار کلیمی بودند.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، در ابتدای این همایش هارون یشایایی به حضور و فعالیت کلیمیان ایران در دوران دفاع مقدس پرداخت. وی با اشاره به اینکه بیشترین کمک مالی که برای جبهه فرستاده شد از طرف جامعه کلیمی و به همت انجمن کلیمیان وقت بود به نحوه جمع آوری این کمک ها پرداخته و عنوان کرد: با پخش بنهایی در زمان دفاع مقدس از طرف انجمن کلیمیان وقت در میان جامعه ایرانیان کلیمی که با استقبال خوبی همراه بود مبلغ بسیاری جمعآوری شد که حاصل آن تعداد بسیاری کانکس، حمام صحرایی، ماشین آلات عمرانی و البسه و… بود. این کمک-ها در آن زمان از مقابل کنیسای ابریشمی با حمایت و حضور مسئولین جامعه کلیمی و رهبر مذهبی وقت جناب حاخام اوریل داویدی توسط چندین کامیون و تریلی به سمت جبهه روانه شد که بسیار مورد توجه مسئولین جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت.
او در ادامه به فعالیت بیمارستان خیریهی کلیمیان (دکتر سپیر) در زمان جنگ پرداخت و عنوان کرد بسیاری از مجروحین جنگی در این بیمارستان مداوا شدند و همچنین این بیمارستان تعداد زیادی پزشک و یک دستگاه اورژانس به محل جنگ اعزام کرده بود. وی با اشاره به اینکه
جامعهی کلیمی ایران شهیدان، جانبازان و اسرای بسیاری به نسبت جمعیت خود از دوران دفاع مقدس به یادگار دارد به صحبت های خود خاتمه داد.
در ادامه حاخام دکتر یونس حمامی لالهزار (رهبر مذهبی کلیمیان ایران) به ایراد سخنرانی پرداخت و عنوان کردند کمکهای خیرخواهانه و تعداد شهدای جامعه کلیمی در دوران جنگ تحمیلی نشان دهندهی آن است که
جامعهی یهودی با افتخار برای سربلندی و دفاع از سرزمین خود ایران قدم برداشت و این نشان دهندهی باور فرهنگی و دینی کلیمیان ایران است و وظیفهی شرعی خود میدانیم که در سرزمینی که در آن متولد شدهایم و رشد پیدا کردیم نسبت به آن بی تفاوت نباشیم.
وی در پایان با اشاره به دوران جنگ تحمیلی، ایران را سرزمین تسامح و زندگی مسالمتآمیز و احترام به ادیان مختلف خطاب کرد.
در ادامه دکتر سیامک مرهصدق (نماینده ایرانیان کلیمی در مجلس شورای اسلامی) به ایراد سخنرانی پرداخته و عنوان کرد واکنش ملت ایران و جامعه کلیمی در دوران دفاع مقدس را به طور کلی می توان به دو دسته تقسیم کرد؛ اول واکنش شرکت مستقیم در دفاع و حضور در خط مقدم و دوم واکنش دفاع در شهرها و پشت جبههها که هر دوی اینها به اندازه خود قابل اهمیت است. در خط مقدم جبهه و در گردانهای مختلف جوانان داوطلب و سرباز بسیاری از جانب جامعه کلیمی حضور داشتند که می توان به حضور مهندس یعقوب زاده در گردان تخریب و مهندس فرنوش در گردان مخابرات اشاره نمود. حضور فعال و پر رنگ جامعه کلیمی در دوران جنگ اثبات کرد که همواره برای دفاع از ارزش ها ما حاضریم از جان خود نیز بگذریم. در ادامه دکتر مره صدق از فعالیتهای موثر موسیو حییم، نماینده کلیمیان در مجلس شورای ملی در دوران رضا شاه برای فراهم سازی شرکت جوانان کلیمی در خدمت سربازی و آمادگی برای دفاع از کشور یاد کرد. وی بیان کرد که بالاترین نسبت شهیدان را در دوران جنگ تحمیلی جامعه کلیمی به خود اختصاص داده است و به نحوهی شهادت یکی از شهدای کرمانشاه که با از جان گذشتگی تمام بود پرداخت.
نماینده ایرانیان کلیمی با اشاره به این که در دوران دفاع مقدس برگزاری مراسم تفیلا و دعخوانی در کنیسهها و کمکهای مالی خیرخواهانه از جانب جامعه کلیمی برای رزمندگان نشان دهنده این بوده است که آن دسته از افراد جامعه که توانمندی حضور فیزیکی نداشتند حضور معنوی و قلبی آنها در دوران جنگ ظاهر بوده است و به حضور بی-دریغ پزشکان جامعه کلیمی بالاخص زنده یاد دکتر محبر و نقش تاثیرگذار بیمارستان خیریه دکتر سپیر در درمان مجروحان پرداخت.
مره صدق در پایان ذکر کرد: آمیختهشدن خون جوانان یهودی، مسلمان، زرتشتی و مسیحی در جبهه جنگ باعث شد درخت ملیت و فرهنگ ایرانی که ریشه در توحید دارد پر بارتر شود و این اتحاد در زمانی که تازه انقلاب پشت سرگذاشته شده بود و ارتش نظام لازم را نداشت و سپاه تازه آغاز به کار کرده بود نتیجه شد تا هیچ احدی که دارای عقل باشد جرئت تجاوز به خاک ایران را نداشته باشد و این بزرگترین دستاورد هشت سال دفاع مقدس بود. همهی ما فرزندان ایران هستیم و فرقی نمی کند ما یهودی، مسلمان، مسیحی و زرتشتی باشیم و همه ما به سه اصل توحید، معاد و نبوت اعتقاد داریم و همه ما حاضریم که همان طور که در بخشی از نمازمان «شِمَع ایسرائِل» می خوانیم با مال-مان و با تمامی جانمان از ارزشهای این کشور دفاع کنیم.
پس از آن سخنرانان برنامه به تقدیر از مسئولین و برگزار کنندگان غرفه انجمن کلیمیان تهران در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب پرداختند و ضمن آرزوی توانمندی و پشتکار، حمایت بیش از پیش مسئولین برگزاری را خواستار شدند.
آخرین سخنران برنامه دکتر نوعی ریاست بخش ملل نمایشگاه بین المللی کتاب بود که در سخنان خود از حضور و همکاری با غرفه انجمن کلیمیان تهران اظهار خرسندی کرد. در پایان برنامه تعدادی از عکسهای حضور جامعه کلیمیان ایران در دوران دفاع مقدس پخش شد.