دکتر «تَصَدُّق حسنخان» مشهور به «ابوسلمان شاهجهانپوری»، نویسنده، محقق و پژوهشگر بنام تاریخ معاصر شبهقاره هند بود که مدتی قبل درگذشت.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، دکتر «تَصَدُّق حسنخان» مشهور به «ابوسلمان شاهجهانپوری»، نویسنده، محقق و پژوهشگر بنام تاریخ معاصر شبهقاره هند در ۳۰ ژانویه ۱۹۴۰ در «شاهجهانپور» ایالت اتراپرادش هند، چشم به جهان گشود.
ایشان تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش و مدرسه سعیدیه و حفظ قرآن بههمراه دروس مقدماتی آموزش زبان فارسی و عربی را در مدرسه قاسمیه شاهی مرادآباد فراگرفت. دو سال پس از تقسیم هند، در سال ۱۹۵۰ میلادی بههمراه خانواده به پاکستان و شهر کراچی هجرت کرد. در آنجا تحصیلاتش را ادامه داد و موفق شد لیسانس و فوقلیسانس خود را از دانشگاه کراچی و دکترا را از دانشگاه سِند با ارائه پایاننامه نقد و بررسی کتاب «تذکره خانواده ولیاللهی» نوشتۀ سر سید احمدخان، دریافت کند.
دکتر ابوسلمان شاهجهانپوری سالها بهعنوان استاد کالج ملی کراچی انجام خدمت کرد و در سال ۲۰۰۲ میلادی از این مرکز علمی آموزشی بازنشسته شد. او همچنین عضو پژوهشگاه ابوالکلام آزاد کراچی بود و در زمینه مطالعات ابوالکلامشناسی با این پژوهشگاه همکاری میکرد.
آثار و تحقیقات دکتر شاهجهانپوری از منابع معتبر حوزه مطالعات تاریخ سیاسی معاصر شبهقاره هند قلمداد میشوند. از ایشان حدود ۱۵۰ اثر مرتبط با مطالعات شبهقاره بهجا مانده است. بیشتر این آثار مربوط به موضوع ابوالکلامشناسی و فعالیتهای سیاسی و استقلالطلبانه عالمان مکتب دیوبند است.
تألیف و تدوین پنجاه اثر در رابطه با شخصیت، آثار و خدمات مولانا ابوالکلام آزاد، دکتر شاهجهانپوری را بعد از شورش کاشمیری و غلامرسول مهر بر جایگاه برجستهترین ابوالکلامشناس نشانده است.
یکی دیگر از آثار برجستۀ دکتر ابوسلمان مجموعه هشت جلدی «شیخالإسلام مولانا حسیناحمد مدنی کی سیاسی ڈائری؛ اخبار و افکار کی روشنی میں» است. این اثر هفتهزار صفحهای شامل اسناد و مقالات مرتبط با اندیشه و فعالیتهای سیاسی مولانا سید حسیناحمد مدنی رحمهالله (۱۸۷۹ ـ ۱۹۵۷) رهبر انقلابی هند در مبارزه با استعمار بریتانیاست.
از دیگر کارهای این پژوهشگر میتوان موارد ذیل را نام برد:
۱. شیخالهند مولانا محمودحسن دیوبندی، ایک سیاسی مطالعه مع سیاسی خطبات و فتاوی اور خطوط و پیغامات؛
۲. امام انقلاب مولانا عبیدالله سندهی، حیات و خدمات؛
۳. شیخالإسلام مولانا حسیناحمد مدنی، ایک سیاسی مطالعه؛
۴. مفتی کفایتالله دهلوی، ایک مطالعه؛
۵. سحبانالهند مولانا احمدسعید دهلوی، ایک سیاسی مطالعه؛
۶. مولانا حفظالرحمن سیوهاروی، ایک سیاسی مطالعه؛
۷. مولانا سید مَناظرأحسن گیلانی، شخصیت اور سوانح؛
۸. مولانا محمدعلی، سوانح و خدمات؛
۹. جهاد شاملی ۱۸۵۷ اور علماء دیوبند کی سیاسی خدمات کے دیگر پهلو؛
۱۰. تحریک پاکستان، افکار و مسائل.
دکتر ابوسلمان شاهجهانپوری، نویسنده، محقق و پژوهشگر برجسته ومشهور تاریخ معاصر شبهقاره هند، روز سهشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۹ (۲ فوریه ۲۰۲۱ ) در سن ۸۱ سالگی در کراچی پاکستان دارفانی را وداع گفت.