نمایندگان پارلمان کانادا با تصویب طرحی، رفتار چین با اقلیت مسلمان اویغور ساکن ایالت سین کیانگ را «نسل کشی» اعلام کردند. این مصوبه خشم چین را در پی داشت و پکن در مقابل، اقدام اوتاوا را «یک تحریک مخرب» توصیف کرد.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، گروههای مدافع حقوق بشر بر این باورند که دستکم یک میلیون نفر از جمعیت اویغور و دیگر اقلیتهای مسلمان چین، در اردوگاههایی در شمال غرب این کشور زندانی شدهاند. چین همچنین متهم است که در این اردوگاهها اقدام به عقیم سازی زنان و تحمیل کار اجباری کرده است.
نمایندگان مجلس عوام کانادا به اتفاق آراء به طرحی رای دادند که نه تنها رفتار پکن با این اقلیت را نسل کشی میخواند بلکه از دولت جاستین ترودو میخواهد تا این موضوع را رسما تایید کند.
آنها همچنین در چهارچوب این طرح خواستار تغییر مکان برگزاری بازیهای المپیک زمستانی سال ۲۰۲۲ از چین به کشوری دیگر، در صورت ادامه این «نسل کشی» شدند. قرار است این بازیها طی روزهای ۴ تا ۲۰ فوریه ۲۰۲۲ میلادی به میزبانی پکن برگزار شود.
پیش از این نیز ایالات متحده آمریکا، رفتار چین در قبال اقلیت اویغور را «نسل کشی» توصیف کرده بود. مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت ترامپ در ژانویه گذشته آنچه در استان سین کیانگ میگذرد را «تلاش سیستماتیک برای از بین بردن اویغورها» خواند.
طرح پارلمان کانادا در حالی به تصویب رسیده که جمعه گذشته نیز جاستین ترودو، نخستوزیر این کشور اعلام کرده بود گزارشهای تامل برانگیزی را درباره سوء رفتارها در استان سین کیانگ دریافت کرده است.
او همچنین در جریان نشست جی ۷ اعلام کرد که در حال رایزنی با متحدان بینالمللی کانادا در موضوع استفاده از برچسب «نسل کشی» برای توصیف رفتار دولت چین در استان سین کیانگ است.
چین در آخرین واکنشها، سخنان اخیر آقای ترودو را «شرم آور» خواند و گفت: «تلاش کانادا برای مهار توسعۀ چین از طریق تصویب طرحی با موضوع سین کیانگ به نتیجه نخواهد رسید.»
انتقادات حقوق بشری به چین در حالی در شمال آمریکا رو به افزایش است که جو بایدن، رئیس جمهور جدید ایالات متحده نیز قصد دارد با تقویت اتحادهای منطقهای، فشارها بر پکن را همچنان حفظ کند.