شاید هیچ چیزی نتواند فاجعه قتل یک سیاهپوست آمریکایی را به اندازه نکته ای که در آیه «من قتل نفسا بغیر نفس او فساد فی الارض فکأنما قتل الناس جمیعا» بیان می کند، توضیح دهد؛ کشتن یک سیاه، به معنای نابود کردن یک نژاد است.
ردنا (ادیان نیوز) – داستان تظاهرات این روزها در شهرهای آمریکا اهمیت زیاد و استثنایی دارد. مردم ینگه دنیا، به خاطر کشته شدن یک سیاه ـ حتی مجرم ـ در زیر پای یک پلیس سفید، خود را به آب و آتش زده اند و دولت امریکا هم که برایش حفظ قدرت و اعتبار و اقتصاد و امنیت و آرامش، آن هم در این جو کرونا زده مهم است، به مقابله با مردم برخاسته است.
بسیاری از مردم امریکا از این که لازم است در امنیت باشند و اقتصادشان درست باشد، سر در می آورند، اما با این حال، به میدان مبارزه آمده اند، زیرا کشته شدن یک سیاه برای آنان از اهمیت بیشتری برخوردار است.
شاید هیچ چیزی نتواند این فاجعه را به اندازه نکته ای که در آیه «من قتل نفسا بغیر نفس او فساد فی الارض فکأنما قتل الناس جمیعا» بیان می کند، توضیح دهد؛ کشتن یک سیاه، به معنای نابود کردن یک نژاد است. در این که انعکاس این مسأله در ایران با تفسیرهای دیگری روبروست کاری ندارم.
این رفتار، نوعی مقابله به مثل در باره رفتاری است که دولتمردان امریکا در دوره بحران در ایران داشتند. اما این مسائل، در ماهیت ماجرای مبارزه مردم امریکا و این که چه قدر برای دفاع از حریت آدمی اهمیت دارد، تأثیر نمی گذارد.
خیلی از جاهای دنیا مردمانی تظاهرات و شورش می کنند تا آب و نان بدست آورند، آن هم با ارزش است، اما مردمی که به دفاع از یک سیاه، این طور به میدان بیایند، و بسیاری از مردم دنیا را از این زاویه به صحنه بکشند، کارشان فوق العاده است. باید دانست که مسیر تاریخ بشر، با این وقایع رقم می خورد. تحولی که به سمت دفاع از حقوق انسانها و برابری آنها و در همان جهتی است که رسول (ص) ما فرمود: بعثت الی الاحمر و الاسود، من برای سفید و سیاه مبعوث شدم.
تفسیرهای دیگر را کنار بگذاریم و از مردم امریکا برای حمایت از حقوق یک سیاه، ارزش قائل باشیم. این اساس انسانیت است. البته می شود به مردم امریکا ایراد گرفت، که خیلی وقت های دیگر هم باید از انسانیت دفاع کنند، حتی اگر غیر امریکایی باشد، اما اصل این کار، برای دفاع از حقوق انسان ها مهم و تأثیر گذار است.
(یادداشتی از رسول جعفریان)