خوشحالی پاپ اعظم واتیکان از فعالیت بنیاد بینالمللی تکریم ادیان و مذاهب/ سعیمان معرفی چهره بشردوستانه پیامبر اسلام است
رئیس هیئت مدیره بنیاد بینالمللی تکریم ادیان و مذاهب درباره واکنش پاپ اعظم واتیکان به فعالیتهای این بنیاد گفت: ایشان گفته بود که این نگاه بسیار وحدتآمیز بین اسلام و مسیحیت خواهد بود و ای کاش این امر زودتر صورت میگرفت.
به گزارش ردنا (ادیان نیوز)، بنیاد بینالمللی تکریم ادیان و مذاهب در سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد. این بنیاد با اهدافی همچون تلاش در راه ایجاد آشنایی دوستی و تفاهم بیشتر بین مردم، علما، متفکران و پیشوایان مذهبی جهان در زمینههای اعتقادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و نیز کمک به امر احیاء و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی و دفاع از حریم قرآن کریم و سنت پیامبر اکرم(ص) با همکاری مجمع تقریب مذاهب و همچنین گسترش اندیشه تکریم بین مردم، اندیشمندان و فرهیختگان جهان و انتقال آن به عموم مردم و آگاهسازی آنان از توطئههای تفرقهانگیز دشمنان تأسیس شد.
گفتوگوی علیرضا ابوالفضلی، رئیس هیئت مدیرهبنیاد بینالمللی تکریم ادیان و مذاهب پیرامون فعالیتهای این مجموعه را در ادامه بخوانیم؛
میخواستیم مقداری با شما به عنوان یک فعال فرهنگی و علمی آشنا شویم. شما پیش از این نماینده مؤسسه دارالحکمه کانادا در ایران بودید. لطفاً مختصری در این باره توضیح دهید.
بنده تا تاریخ ۹۶/۲/۳۰ به عنوان نماینده مؤسسه دارالحکمه کانادا در ایران بودم و بعد از این تاریخ قطع همکاری شد، اما دکتر سید زینالعابدین شهرستانی ریاست محترم این مؤسسه که از صاحبنظران و فرهیختگان و چهرهای بینالمللی به شمار میروند، لطف کردند و تجربیات خود را در عرصههای بینالمللی در اختیارمان گذاشتند و منت نهادند و پذیرفتند به عنوان یکی از شاخصترین چهرههای فرهنگی بینالمللی ما را در تحقق اهدافمان به عنوان عضو ارشد مستشاری و مشورتی این بنیاد یاری کنند و از ظرفیتهای این مؤسسه در دنیا ما را بیبهره نگذارند انشاءالله. لازم است صمیمانه عرض کنم این بنیاد خود را مرهون نظرات و تجربیات ارزشمند آن بزرگوار میداند.
درباره “بنیاد بینالمللی تکریم ادیان و مذاهب” چرا عنوان “تکریم” را انتخاب کردید. این بنیاد چه تمایزی با سایر مجامع بینالمللی مثل تقریب مذاهب اسلامی و مجمع جهانی اهلبیت علیهمالسلام دارد؟
این بنیاد چهاردهمین بنیاد رسمیِ کشور و غیر دولتی بینالمللی محسوب میشود که در اوایل سال ۹۷ شروع بهکار کرد. دبیرکل این بنیاد جناب آقای دکتر محمدمهدی مؤمنیها از مدیران حوزه رسانه در کشور هستند. این بنیاد از وزارت کشور پروانه گرفته است و با حکمی از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب به عنوان یکی از اتحادیههای رسمی این مجمع قرار گرفت.
اما در خصوص سؤالی که فرمودید باید عرض کنم در مجمع تقریب مذاهب صرفاً در سطح نزدیکی و تقارب بین مذاهب اسلامی فعالیت صورت میگیرد، اما فعالیت ما هم در سطح ادیان هست و هم مذاهب رسمی آنها، آن هم با رویکرد تکریم برای تقریب؛ چرا که ممکن است از تقریب، تکریم ایجاد نشود، اما تکریم، تقریب هم به دنبال دارد. ضمن آنکه مجامع تقریبی، حکومتی هستند؛ نمایندگان تقریب مذاهب در کشورهای مختلف اسلامی به دلیل حکومتی بودن و تلقی دولتی بودن، محدودیت عملکرد دارند، از این جهت بازتاب فعالیتشان به طور بایسته و آنگونه که نظر و هدف مسئولان محترم این مجمع باشد، نیست.
اما اینکه چرا تکریم نامگذاری شده باید عرض کنم این عنوان از سیره نبوی (ص) گرفته شده است، زیرا آن حضرت از راه کرامت و احترام که عملاً خود از سبک و سیاق اخلاق انسانی است، به ادیان مختلف نزدیک میشدند و با رفتار انسانی آنها را جذب اسلام میکردند.
این بنیاد هیچگونه وابستگی به دولت، حکومت، مرجعیت، حزب یا جمعیت و ائتلافی ندارد. هرچند مجوزهای این بنیاد از دولت و حکومت است، اما کاملاً غیر دولتی فعالیت میکند.
حضور فعال در ۲۵ کشور دنیا
اعضایی که جذب بنیاد تکریم ادیان و مذاهب میشوند، از کشورهای مختلفاند؟
اعضایی که جذب میکنیم به عنوان اعضای مستشاری، از فرهیختگان و نخبگان و دانشمندان، شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و دینی جهان هستند که شامل رؤسای جمهور، نخست وزیران، سفرا، وزرا، وکلاء، نمایندگان پارلمان و دانشمندان کشورهای مختلف میشوند؛ حتی برخی از مراجع محترم عظام تقلید در ایران و دیگر کشورهای اسلامی به عنوان هیئت مستشاریِ افتخاری این بنیادند. از این جهت طی دو سال فعالیتی که داشتیم، به سرعت توانستیم به توفیق خدا در حدود ۲۵ کشور نمایندگی ایجاد کنیم. نمایندگان بنیاد اغلب بومی و از ادیان و مذاهب مختلف و مقیم آن کشورند. این برای بار اول در جهان اتفاق افتاده است.
معرفی پیامبر به عنوان شخصیتی بشردوست
جرقه اولیه این بنیاد از کجا زده شد و چه اهدافی را دنبال میکنید؟
همانطور که عرض کردم ما مقولهای به نام تقریب داریم، اما به بحث تکریم کمتر پرداخته شده بود و عملاً شرط لازم برای تقریب، مقوله تکریم است؛ چرا که رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله رویکردشان در تعامل با سایر امتها، تکریم اقوام و ادیان بود، و همین امر سبب میشد با آنها در تعامل باشند. حضرت هیچگاه به اعتقادات ایشان توهین نکرد و آنها را محترم میشمرد و به اعتقادشان احترام میگذاشت. این رویکرد حضرت سبب شد اشتراکات دینی استخراج و وحدت ایجاد شود. در جنبه اخلاقی برای ایشان تفاوتی ندارد که انسانها چه دینی دارند. از این جهت است که میخوانیم ایشان به عیادت یهودیان و مسیحیان میرفت و آنها را مورد شفقت و لطف و مهر خود قرار میداد حتی آنان که به حضرت توهین میکردند، بعدها با عطوفت با آنها برخورد میشد. در کل پیامبر (ص) نگاه بشردوستانه دارند. ما بیشتر سعی داشتیم به معرفی چهره پیامبر اسلام به عنوان چهرهای بشردوستانه بپردازیم.
استقبال پاپ اعظم واتیکان از فعالیتهای بنیاد
هرچند کشور ما در عرصه اندیشه با حوزههای علمی و پژوهشی جهان در تعامل است، اما اینکه به صورت فرآیند وحدتگونهای اتفاق بیفتد، بهطور چشمگیری انجام نشده بود. جالب است عرض کنم در مصاحبهای که با یکی از مجلات دینی فرهنگی مسیحیت خارجی غیر ایرانی داشتم، خبر به پاپ اعظم در واتیکان رسیده بود که بنیادی غیر دولتی در ایران بحث تکریم ادیان و مذاهب رسمی آنان را راهاندازی کرده است. این خبر بسیار مورد توجه ایشان قرار گرفت و بیان کرده بود که این نگاه بسیار وحدتآمیز بین اسلام و مسیحیت خواهد بود و ای کاش این امر زودتر صورت میگرفت.
هدف از تأسیس بنیاد را ارتباط با گروههای مختلف دینی توحیدی و مذاهب رسمی آنها قرار دادیم. دأب ما بر این است که با تمام گروههای دینیِ رسمی و حتی غیر رسمی گفتوگو داشته باشیم تا منجر به گفتمانسازی شود؛ چرا که هدف دین، تعریف مکتبی به عنوان الگو است تا بشریت از آن تبعیت کند و نظامهای اجتماعی را ذیل پرچم توحید سامان دهد.
اولین شعبه بنیاد تکریم در دانمارک ایجاد شد
به نظر میرسد تصوری که در ذهن مردم جهان از ایران نقش بسته است، تصور جالبی نباشد؛ همچنان که رسانهها موجی از ایرانهراسی و اسلامهراسی را در جهان راه انداختند به گونهای که به قول شما فعالیت بنیاد سبب تعجب پاپ میشود.
تعداد مسلمانان جهان به ویژه شیعیان نسبت به جمعیت سایر ادیان رسمی کمتر است. ازسوی دیگر استکبار و صهیونیست که رسانههای دنیا را تحت سلطه خود دارند، پرچمدار اسلامستیزی، اسلامهراسی و ایرانهراسی هستند. در چنین فضایی بنیاد که به عنوان قطرهای در دریای بیکرانِ نهادها، سازمانها و بنیادهای بینالمللی است، تاکنون به گونهای عمل کرده که برای امثال پاپ جلب توجه کرده است.
ما اولین شعبهای که ایجاد کردیم، دانمارک بود در حالی که این سرزمین به عنوان کشوری اسلامستیز شناخته میشود. کاری که ما در کشورها انجام میدهیم، تشکیل هیئت سفرای صلح و دوستی است که پرچمدار آن، اسلام ناب است. در ایران با انجمن محترم کلیمیان و اُسقف اعظم مسیحیان در ارتباطیم. اینها عضو سفرای صلح و دوستی ما هستند تا پیام نبی اسلام را به سایر نقاط دنیا برسانند.
ساخت سمفونی چهارده معصوم (ع) در انگلیس
آیا در عرصه ترویج اندیشه عترت ورود داشتید؟
فعلاً در حوزه عترت ورود نداشتیم به دلیل آنکه شخصیت پیامبر اسلام، به عنوان یکی از پیامبران الهی، شناختهتر است و سایر ادیان شناخت بیشتری نسبت به این وجود مقدس دارند. و چون ادیان توحیدی فقط دارای پیامبرند، به طور طبیعی پیشوایان ادیان دیگر را جز پیامبر قبول ندارند. ما اگر موفق شویم چهره رحمانی پیامبر اکرم را به دنیا به شایستگی معرفی کنیم، بیشک اهلبیت علیهمالسلام را هم به عنوان وصی و جانشین آن بزرگوار میتوانیم بشناسانیم و انشاءالله به مرور زمان به این سمت حرکت میکنیم. البته باید عرض کنم در حال ساخت سمفونی چهارده معصوم (ع) هستیم که قرار است در انگلستان به سرپرستی دکتر ابطحی آهنگساز فیلم “لیلی با من است” اجراء شود؛ به نظرم این امر میتواند بخشی از این هدف را محقق کند انشاءالله.
انتشار کتابی در حوزه سبک زندگی مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب
شما قبلاً از انتشار کتابی به نام “دانش خانواده” صحبت کرده بودید که در چند کشور ترجمه شد. درباره فرآیند این کار توضیح میدهید؟
در واقع دومین کاری که پس از ایجاد سفرای صلح و دوستی انجام دادیم، توجه به آخرینِ بند بیانیه گام دوم انقلابِ رهبری بود. این بند از بیانیه درباره سبک زندگی اسلامی است. و یکی از دغدغههای ایشان نیز تحقق همین مهم است. سبک زندگی اسلامی فرمتی است که الگوریتمی را در اصلاح روابط بین افراد مشخص میکند؛ یعنی فرآیندی کاملاً بشردوستانه هم به لحاظ تقریب، هم به لحاظ زیست سالم و هم به لحاظ استمرار روابط. بنابراین روی این قضیه کار کردیم و سبک زندگی اسلامی را با ادبیات روز جهانی به صورت فردی و اجتماعی و در قالبهایی با متد روز در حوزه سلامت روح وجسم شکل دادیم و در نهایت در دو جلد کتاب آوردیم. جلد اول به چاپ رسیده است و جلد دوم در شرف اتمام است.
در این کتاب توضیح دادیم هر کسی به آخرت اعتقاد دارد و در این دنیا دوست دارد سالم و با خُلقیات خوب زندگی کند، باید به لحاظ روحی و جسمی سالم باشد. این کتاب در جلد اول ۳۱۳ صفحه به صورت اجمالی به این مبحث میپردازد. عنوان آن را هم “دانش خانواده” در دو شماره ۱ و۲ گذاشتیم که یک فصل برای سلامتی روح و و یک فصل مباحث خانهداری و تغذیه و فصول دیگر به مبحث پیشگیری و درمان بیماریهای شایع جسمی میپردازد.
این کتاب بین ایرانیان خارج از کشور و با ادیان مختلف توزیع شد و به شدت مورد استقبال قرار گرفت. خانوادهای ایرانی از بلژیک که کاری با اعتقادات دینی نداشتند، با ما تماس گرفتند و گفتند این کتاب خیلی در اصلاح روابط و اندیشه به ما کمک کرد. نگاه فرزندان ما غربی بود، اما اکنون نگاهشان ایرانیِِ سالم شده است. نمیگفت ایرانی ــ اسلامی بلکه میگفت ایرانیِ درست. البته برای ما همین کافی است فعلاً . زیرا آشنایی با فرهنگ صحیح و درست ایرانی ( غیر آن قسمتی که من درآوردی و بدون پشتوانه است ) به نوعی تأسّی از مکتب اسلامی انسانساز است.
تولید فیلم نرجس خاتون با مشارکت دولت ایتالیا
معمولاً بنیادها و مجامع متمرکز بر برگزاری سمینارها و همایشهای آنچنانی میشوند که آورده چندانی در پی ندارد.
چنین رویکردی نداریم؛ منتها به طور کلی دو هدف را پیگیری میکنیم:
اول، تولید محتوا به صورت کتاب و مجله به چهار ـ پنج زبان دنیا چه به صورت مجازی و حقیقی. در حوزه کتاب همانطور که گفتم اولین کاری که کردیم، دانش خانواده بود که در دو جلد تهیه شد. اولین جلد آن منتشر شد و شمارۀ دوم آن در حال تهیه است.
دوم، فیلمسازی است. در این باره برای اولین بار قصد داریم فیلم “نرجس خاتون” مادر امام عصر (عج) را به صورت محصول مشترک اسلام و مسیحیت بسازیم؛ رویکرد ما از آنجا ناشی شد که از اولین گروههایی که در زمان ظهور امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) به ایشان ملحق میشوند، مسیحیان غیر متعصب اصیلاند. این الحاق شدن به یکباره حاصل نمیشود بلکه از قبل مقدماتی را طی کرده است؛ مثلاً همین جریان اربعینی چه بسا زمینه را برای الحاق ادیان مختلف جهان به تشیع فراهم کند. از این دست ماجراها در آینده به قدری رخ میدهد که قلبها آماده پذیرش است.
در خصوص این فیلم سناریوی آن تقریباً در مرحله پایانی است و بناست این فیلم با همکاری ایران و ایتالیا ساخته شود. از گروههای مختلف هنری سینمایی از کشور ایران و ایتالیا دعوت خواهیم کرد تا هم در بحث نظریهپردازی و پژوهشی و هم فیلمسازان، بازیگران و هنرمندان مشارکت کنند. همان طور که مطلعید پیش از این انیمیشن این موضوع ساخته شده، اما خیلی به صورت موجز و مختصر و خیلی محدود بود.
لوکیشنهای این فیلم در ایتالیا، یونان ، ترکیه ، عراق و ایران خواهد بود و اکران این فیلم در ایتالیا است. احتمالاً در ۵۹ قسمت سریال آن خواهد بود. انشاءالله در مصاحبه اختصاصی در این خصوص بیشتر توضیح خواهم داد.
ساخت این فیلم چه آوردهای به همراه دارد؟
پیشبینی ما این است که اگر این فیلم ساخته شود، وحدتِ کاملاً زلال و شفافی بین اسلام و مسیحیت ایجاد میشود. بنا داریم از ایران کمیتهای از کارگردانانِ تاریخی دینی شکل دهیم؛ مثل آقایان بحرانی، میرباقری، فخیمزاده، شورجه و کمال تبریزی و … استفاده کنیم.